Οι “κατά φαντασία” …ΑΠΕ (1)

15 Ιουνίου 2022, 18:38 | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA

Οι “κατά φαντασία” …ΑΠΕ (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι “κατά φαντασία” …ΑΠΕ (1)

 

Σε άρθρο μας στο τεύχος 241 του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (εδώ), θέταμε το ερώτημα για το μέγεθος της δυναμικότητας, σε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που διαθέτουν οι (εισηγμένες στο Χρηματιστήριο) εταιρίες του κλάδου και τί δηλώνουν, ή πώς εμφανίζονται σε διάφορα άρθρα, ότι διαθέτουν.

 

Αναφερόμασταν στην ασάφεια που περιβάλλει τους όρους “εγκατεστημένη ισχύς”, “σε κατασκευή”, “προς κατασκευή” και “προς αδειοδότηση”, ή και άλλους, που με μεγάλη συχνότητα και με μικρή ή καθόλου διευκρίνιση, χρησιμοποιούν οι εταιρίες στις παρουσιάσεις, στα δελτία τύπου και στα site τους, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στους επενδυτές, σχετικά με το ποιο τελικά είναι το μέγεθος, σε “εγκατεστημένη ισχύ” που διαθέτει η κάθε εταιρία, αλλά και ποιό είναι το μέγεθος των έργων τα οποία βρίσκονται σε κάποιο “προχωρημένο” στάδιο.

 

Πρόσφατα, σε Γενική Συνέλευση μεγάλης εταιρίας, η οποία, κατά τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με ένταση στις ΑΠΕ (χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο αξιόλογο χαρτοφυλάκιο “εγκατεστημένης ισχύος”), ο πρόεδρος της εταιρίας, ανέφερε ότι, στην Ελλάδα, διαθέτει ισχύ 2 GW. Αυτά τα 2 GW, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποδείχτηκε ότι είναι …125 MW και αυτά μάλιστα, με ερωτηματικά.

 

Η κατάσταση, θυμίζει τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιριών στη δεκαετία του 1990, όταν οι “συμβάσεις” και τα “ανεκτέλεστα υπόλοιπα” (τα οποία έφταναν σε απίστευτα ύψη) ευημερούσαν, αλλά οι εταιρίες -και οι μέτοχοί τους- δυστυχούσαν. Βεβαίως, οι περισσότερες από τις εταιρίες εκείνου του κλάδου, στα επόμενα χρόνια, πτώχευσαν και οι μέτοχοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

 

Δεν υποστηρίζουμε ότι οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σκοπίμως, παραπλανούν, ή διατηρούν τους μετόχους τους και το επενδυτικό κοινό σε ασάφεια. Υποστηρίζουμε όμως ότι, δεν υφίσταται ούτε μεθοδολογία, αλλά ούτε και δεοντολογία, σχετικά με τί ανακοινώνει κάποια εταιρία, ή πώς το ανακοινώνει.

 

Στο άρθρο του τεύχους 241 (εδώ), αναφερθήκαμε, αναλυτικά, στο τί δηλώνει η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”. Δεν έχουμε κάτι με τη συγκεκριμένη εταιρία. Απεναντίας, είναι ηγέτιδα εταιρία στον κλάδο των ΑΠΕ -αυτός είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε την έρευνά μας με αυτή- και συχνά έχει συμπεριληφθεί στις επενδυτικές επιλογές μας.

 

Όμως, η εταιρία αυτή, εμφάνιζε ασάφειες, σχετικά με το ποιά είναι η εγκατεστημένη ισχύ της και ποιά θα είναι στο 2025 ή και στο 2029 (η χρονιά ορόσημο που έχει θέση η εταιρία) ή και το πώς θα φτάσει στα μεγέθη που αναφέρει.

 

Τις ασάφειες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, περιγράψαμε στο άρθρο του προηγούμενου τεύχους. Και ως εκ …θαύματος, σήμερα, μόλις 3 μέρες μετά την κυκλοφορία του τεύχους μας, διαπιστώσαμε μία “βουβή” μεταβολή στο site της εταιρίας, όπου τα “Σε κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή” έργα, αυξήθηκαν, από 342,4 MW, σε 410,1 MW (συν 67,7 MW), ενώ τα “Σε αδειοδότηση” έργα, μειώθηκαν από 7.685,1 ΜW, σε 5.105,8 MW (μείον 2.579,3 MW). Βουβή μεταβολή, υπό την έννοια ότι, στις επίσημες λίστες της ισχύος και των έργων της εταιρίας, υπήρξε μια μείωση της τάξης των 2.511,6 MW, χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς καμία εξήγηση, χωρίς καμία ανακοίνωση. Σημειώνουμε δε ότι, το “εξαφανισθέν” μέγεθος των 2.511,6 MW, είναι 2,8 φορές το σημερινό υφιστάμενο ύψος της εγκατεστημένης ισχύος της εταιρίας!

 

Δείτε την εικόνα που έδειχνε το site της εταιρίας, πριν (εδώ) και μετά (εδώ) από την κυκλοφορία του τεύχους μας, όπου αναφερόμασταν στο ζήτημα.

Βέβαια, το τί πραγματικά σημαίνει η κάθε κατηγορία έργων του χαρτοφυλακίου, είναι ένα άλλο ζήτημα, στο οποίο θα αναφερθούμε σύντομα.

 

Και γιατί διορθώθηκε η εικόνα του site; Κατά την άποψή μας, διορθώθηκε επειδή, ο “δηλωμένος” στόχος της εταιρίας, αναφέρεται σε ισχύ 6,4 GW, κατά το έτος 2029. Όμως, αν κάποιος άθροιζε τα μεγέθη που εμφανίζονταν στην “εικόνα - πριν” (εδώ), τότε, η συνολική ισχύς, εμφανιζόταν να είναι 8,922 GW. Τώρα, μετά τη διόρθωση (εδώ), η ισχύς φτάνει στα 6,410 GW, νούμερο που ταιριάζει περισσότερο με το αφήγημα της εταιρίας. Όμως, όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα αυτών των υπολογισμών…
(Αν έχουμε λάθος, θα παρακαλούσαμε την εταιρία να μας το υποδείξει, ώστε να προβούμε στην κατάλληλη διόρθωση. Εμείς, έτσι βλέπουμε τους αριθμούς και το κάνουμε με καλή πίστη).

 

Αντιλαμβανόμαστε τη διάθεση ή και την ανάγκη κάθε εταιρίας να εμφανίσει δραστηριότητα στον τομέα των ΑΠΕ. Όμως, δεν αποδεχόμαστε την παραπλάνηση ή την παραπλανητική ασάφεια που εκπέμπεται από τις ανακοινώσεις και τα sites των εταιριών, αφού αυτό καταλήγει σε βάρος των επενδυτών.

 

Αυτό το διάστημα, επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία για μία πληρέστερη έρευνα και παρουσίαση της εικόνας (πραγματική εγκατεστημένη ισχύς, έργα σε κατασκευή, έργα σε αδειοδότηση και έργα στη “φαντασία”) της κάθε εταιρίας. Πιστέψτε μας, έχοντας δαπανήσει πολλές ώρες στα sites και στα οικονομικά δελτία των εταιριών του (ευρύτερου) κλάδου, παρά το ότι έχουμε μία μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έρευνες, η εξεύρεση της πραγματικής εικόνας για την κάθε εταιρία, ακόμη και μέσα από τα επίσημα έγγραφά της, είναι μια δύσκολη υπόθεση.

 

Στο τεύχος του Ιουλίου 2022 (Νο 242) του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, θα δημοσιεύσουμε την ολοκλήρωση της μελέτης μας, σε άρθρο με τίτλο “Οι “κατά φαντασία” …ΑΠΕ (2)”. Το τεύχος θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουλίου 2022.

 

Γιάννης Σιάτρας