Mε δύο νέες εταιρείες επεκτείνεται ο Όμιλος Intrum στην Ελλάδα

17 Ιουνίου 2022, 09:43 | Ελληνικές Εταιρίες

Mε δύο νέες εταιρείες επεκτείνεται ο Όμιλος Intrum στην Ελλάδα

Η Intrum Hellas απασχολεί 1.300 άτομα, δημιουργώντας επιπλέον πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας μέσω των εταιρειών του Ομίλου, όπως η Intrum Investments, η Intrum REO Solutions και η Intrum Customer Service Athens.

Η παρουσία της και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αυξάνονται περαιτέρω καθώς επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία για τα αποτελέσματα του 2021 και πρόσφατες εταιρικές ανακοινώσεις του Ομίλου μέσα από το ΓΕΜΗ.

Ειδικότερα, έχει ήδη ιδρυθεί και πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα μια νέα εταιρεία, η οποία θα προσφέρει B2B υπηρεσίες, θα δραστηριοποιείται στη διαχείριση απαιτήσεων μεταξύ επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα χώρο που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και λειτουργεί πέραν του παραδοσιακού factoring.

H άλλη εταιρεία, η Ιntrum Customer Service Athens, έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της. Σε αυτήν υπάγεται ένα από τα τρία multilingual διεθνή γραφεία, τα οποία μαζί με τα γραφεία στη Μάλαγα και στο Βουκουρέστι εξυπηρετούν 16 από τις 24 ευρωπαϊκές χώρες του Ομίλου. Ήδη, το γραφείο της στην Αθήνα εξυπηρετεί οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένας από τους λόγους για τους οποίους η Intrum επενδύει και επεκτείνεται στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων στην τοπική αγορά, και αυτό την καθιστά ελκυστικό προορισμό για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Αποτελέσματα 2021

Όσον αφορά στα στοιχεία των αποτελεσμάτων του 2021 που δημοσιεύθηκαν στο ΓΕΜΗ, η Intrum Hellas ΑΕΔΑΔΠ (εταιρεία διαχείρισης δανείων) παρουσιάζει συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων υπό διαχείριση 25 δισ. ευρώ με 1 εκατ. πελάτες-οφειλέτες, καθαρά λειτουργικά έσοδα 182 εκατ. ευρώ έναντι 165 εκατ. το 2020.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) διαμορφώθηκε σε 110,3 εκατ. ευρώ, έναντι 95,3 εκατ. το 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων 51,4 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια 392 εκατ. ευρώ και η παρουσία της σε όλη την Ελλάδα αριθμεί 16 σημεία.

Η κερδοφορία του 2021 επηρεάστηκε από το αυξημένο κόστος απόσβεσης λόγω της αλλαγής της μεθοδολογίας από τη σταθερή μέθοδο απόσβεσης στη μέθοδο φθίνουσας αξίας που αντικατοπτρίζει ακριβέστερα την οικονομική ζωή των συμβάσεων διαχείρισης δανείων.

Η Intrum Hellas REO Solutions Α.Ε. (εταιρεία ακινήτων), κατά το 2021, ολοκλήρωσε την ανάληψη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου Galvin της Τράπεζας Πειραιώς που περιλάμβανε ακίνητα λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Εταιρεία ξεκίνησε την ενεργό διαχείριση ακινήτων προερχόμενων από τα REOCo (Real Estate Operating Company) -οχήματα των 5 τιτλοποιήσεων (Phoenix, Vega I, Vega II, Vega III, Sunrise I) συμμετέχοντας στο σχέδιο "Ηρακλής" με τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια τιτλοποιήσεων, καθώς και χαρτοφυλάκια τρίτων.

Όπως έχουν αναφέρει στελέχη της εταιρείας σε πρόσφατες παρουσιάσεις και συνέδρια για τα NPEs στην Ελλάδα, στρατηγικός σκοπός της Intrum Hellas REO Solutions είναι να παρέχει στην ελληνική αγορά ολοκληρωμένες λύσεις "One-Stop-Shop" υψηλών προδιαγραφών, αξιοποιώντας τους πόρους και την τεχνογνωσία του Ομίλου Intrum.

Mε τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη της, η Intrum στοχεύει να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας μακροπρόθεσμα βιώσιμες λύσεις, με αναπτυξιακή λογική για την αναδιάρθρωση μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Προχωρά σε αναδιαρθρώσεις που δεν απαιτούν εξάντληση τoυ EBITDA για την αποπληρωμή των δανείων, αλλά ένα μέρος τους αξιοποιείται ως κεφάλαιο κίνησης.

Παράλληλα, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση για εντάξεις σε όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.) μέσα από ειδικό help desk στελεχωμένο με εξειδικευμένα στελέχη και τη χρήση ειδικών εργαλείων.

Λεωνίδα Στεργίου

 

Πηγή:capital.gr