Το πτωτικό “τσουνάμι” θα έχει συνέχεια. Η οικονομία των ΗΠΑ, είναι πιθανό ήδη να βρίσκεται σε ύφεση.

17 Ιουνίου 2022, 18:50 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα συνειδητοποιεί ότι, τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες “βυθίζονται” όλο και περισσότερο σε περιοχές “έντονης διόρθωσης” ή και “πτωτικής αγοράς”.

Εκτιμούμε ότι τα όρια της πτώσης των αγορών βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Πού ακριβώς; Αυτό είναι που θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε στο επόμενο διάστημα, χρησιμοποιώντας πολλά από τα στοιχεία της έρευνας που μας βοήθησαν να διαγνώσουμε έγκαιρα και με επιτυχία το σημερινό αρνητικό περιβάλλον.

 

Επαναλαμβάνουμε ότι, η σημερινή κατάσταση, έχει πάρα πολλές ομοιότητες με όσα συνέβησαν στη δεκαετία του 1970. Βέβαια, αυτά τα έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα τεύχη του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

Από την άλλη πλευρά όμως, εκτιμούμε ότι, η παρούσα πτωτική φάση των αγορών, θα έχει σαφώς μικρότερη ένταση και διάρκεια, σε σχέση με αυτή της δεκαετίας εκείνης.

 

Ως “είδηση” αναφέρουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του παραρτήματος της FED στην Atlanta των ΗΠΑ, το οποίο έχει αναπτύξει ένα αξιόλογο ερευνητικό κέντρο. Το κέντρο αυτό, υπολογίζει, σε τακτική βάση, το τρέχον ΑΕΠ των ΗΠΑ. Πρόκειται για το δείκτη GDPNow, που προσπαθεί -και το κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία- να υπολογίσει, πού βρίσκεται το ΑΕΠ, με βάση τα καθημερινά διαθέσιμα στοιχεία.

Χθες, επιβεβαίωσε ότι, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, για το β’ τρίμηνο, κινείται με ρυθμό 0%, έχοντας ακολουθήσει μια ιδιαίτερα πτωτική φάση, επί πολλές μέρες (εδώ).

Αν τελικά, κατά το β’ τρίμηνο υπάρξει πτωτική εξέλιξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ, τότε, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη ήταν επίσης αρνητική κατά το α’ τρίμηνο (-1,50%), τότε, οι ΗΠΑ, θα βρεθούν σε φάση ύφεσης (με βάση τον κοινά αποδεκτό ορισμό της ύφεσης, μία οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, όταν σημειώνεται αρνητική ανάπτυξη, σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα).

Από πότε όμως θα θεωρηθεί ότι εισήλθε σε ύφεση; (αυτό είναι το ενδιαφέρον). Από το α’ τρίμηνο του 2022. Έτσι λέει ο ορισμός της ύφεσης και αυτό αποδέχονται οικονομολόγοι, οργανισμοί και κυβερνήσεις. Αυτό βέβαια, επισήμως, θα το μάθουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αγορές όμως, θα αντιδράσουν πολύ νωρίτερα -ήδη έχουν αρχίσει να αντιδρούν.

 

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά για να σχολιάσει κάποιος από τη δική μας αγορά, ή και γενικότερα, από τις διεθνείς αγορές.

Το ζητούμενο είναι να παρακολουθούμε, πότε θα καταλαγιάσει, έστω και για λίγο, η πτωτική ένταση και να ηρεμήσουν -κάπως- οι αγορές.

 

Δε δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία τί γίνεται στην αγορά μας. Νομίζουμε ότι, τις ημέρες αυτές η κατάσταση είναι αδιέξοδη και δεν έχει νόημα να σπαταλούμε δυνάμεις.

 

Κατευθύνουμε τις δυνάμεις και την ενεργητικότητά μας -η επιτυχής πρόβλεψη των εξελίξεων, σ’ αυτή την περίοδο, αυξάνει την ενεργητικότητά μας και τη διάθεσή μας- προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

 

α) Στη διατύπωση του πρώτου “σετ” ολοκληρωμένων προβλέψεων, για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών, στο επόμενο τεύχος. Οι προβλέψεις αυτές, θα αναθεωρηθούν, αν υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 6μήνου και γ’ τριμήνου. Όμως, νομίζουμε ότι, από τώρα, θα μας βοηθήσουν να βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Θα δώσουμε αρκετό βάρος στην παρακολούθηση των προβλέψεων των τραπεζών, αφού οι τέσσερις αυτές μετοχές είναι που θα δώσουν το ρυθμό στην αγορά, όταν αυτή η κατάσταση θα οδεύει στο τέλος της.

 

β) Στην αναζήτηση του “πάτου” των αμερικανικών δεικτών και κυρίως του Nasdaq. Και οι τρεις δείκτες, θα γράψουν το “χαμηλό” της περιόδου, στις ίδιες περίπου μέρες, όμως, ο Nasdaq θα είναι αυτός που θα έχει το μεγαλύτερο “βύθισμα”. Το εκτιμούμε περισσότερο από -50% από το υψηλό του, δηλαδή πιο κάτω από τις 8000 μονάδες. Σήμερα, βρίσκεται στις 10.640 (από τις 16.057 του “υψηλού” του και χάνει περίπου 33,7%. Εκτιμούμε ότι, αν πετύχουμε τον Nasdaq στον “πάτο” του, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αυτή η στήλη θα αποκτήσει μια πολύ διαφορετική υπόσταση και ενδιαφέρον.

 

γ) Αυτές τις μέρες, πραγματοποιούμε μια πολύ πρωτότυπη έρευνα -πρωτότυπη ίσως και σε παγκόσμιο επιπεδο: Καταγράφουμε κάθε μεταβολή των επιτοκίων της FED από το 1970 μέχρι σήμερα και εξετάζουμε την πορεία των αμερικανικών δεικτών (κυρίως S&P και Nasdaq) τις επόμενες μέρες και σε διάστημα 10 ημερών και 3 μηνών. Εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να καταγράψουμε ένα “μοντέλο συμπεριφοράς” των αμερικανικών δεικτών, σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Αν καταλήξουμε σε κάποιο γενικό συμπέρασμα, θα το δημοσιεύσουμε. Αν όχι, τότε απλά θα δημοσιεύσουμε τα στατιστικά που θα έχουν προκύψει. Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνει μέχρι στιγμής η έρευνα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι πάρα πολυ διδακτική.

 

δ) Προετοιμάζουμε το τεύχος 242, του Ιουλίου. Θα κυκλοφορήσει στις 1 Ιουλίου. Για το λόγο αυτό, από τη Δευτέρα, θα ξεκινήσουν οι προδημοσιεύσεις.

 

ε) Πηγαίνουμε στη θάλασσα και κάνουμε μπάνια. Άλλωστε, όπως αναφέραμε, η αγορά δεν έχει ενδιαφέρον αυτή την περίοδο. Δεν υπάρχουν “ευκαιρίες”, ούτε και πολλά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει, ενάντια στο “τσουνάμι” που την έχει χτυπήσει.

 

Θα επανέλθουμε τη Δευτέρα το πρωί, πριν από τις 10 πμ.

 

Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε!