Εκτίναξη επιδόσεων της Βιοκαρπέτ στο 1o εξάμηνο

23 Ιουνίου 2022, 10:21 | Εισηγμένες Εταιρίες

Εκτίναξη επιδόσεων της Βιοκαρπέτ στο 1o εξάμηνο

Από τη μια πλευρά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η χαρά επισκιάζεται από την αβεβαιότητα που επικρατεί για την πορεία της ζήτησης για τον κλάδο αλουμινίου από το φθινόπωρο και μετά.

Αυτό το μήνυμα έστειλε η διοίκηση του ομίλου Βιοκαρπέτ κατά τη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, καθώς -με αιχμή του δόρατος τη θυγατρική Exalco που δραστηριοποιείται στη διέλαση αλουμινίου- μετά τις περυσινές πολύ ισχυρές επιδόσεις έχει καταφέρει σημειώσει κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο αύξηση του κύκλου εργασιών από τα 74 κοντά στα 110 εκατ. ευρώ και εκτίναξη στα προ φόρων κέρδη από το 1,5 κοντά στα 7,5 εκατ. ευρώ! (τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν και τις μεταβολές στην τιμή του αλουμινίου).

Επίσης, η πορεία του επόμενου διμήνου αναμένεται ικανοποιητική λόγω των υπαρχουσών παραγγελιών, ωστόσο ζητούμενο αποτελεί το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση στον κλάδο του προφίλ αλουμινίου από το φθινόπωρο και μετά λόγω των αβεβαιοτήτων που προκαλεί το μίγμα των διεθνών εξελίξεων (αύξηση κατασκευαστικού και ενεργειακού κόστους, άνοδος επιτοκίων, γεωπολιτικά ζητήματα).

Πάντως, με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου τόσο στο βιομηχανικό τομέα, όσο και στο μέτωπο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ενδεικτικό είναι ότι μετά και τις δρομολογούμενες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ο όμιλος έχει ως στόχο το 2023 να καλύπτει πλήρως από ανανεώσιμες πηγές το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών.

Παράλληλα, «τρέχουν» οι επενδύσεις που αφορούν την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της Exalco (νέα γραμμή διέλασης αλουμινίου ετήσιας δυναμικότητας 11.000 τόνων) ενώ απώτερος στόχος είναι η συνένωση των δύο σημερινών εργασιών σε ένα με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.

Στέφανος Kοτζαμάνης

 

Πηγή:euro2day.gr