Μια “στιγμιαία” εικόνα των αγορών, μέσα από το διεθνή οικονομικό Τύπο

23 Ιουνίου 2022, 19:00 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Οι παρακάτω τίτλοι άρθρων είναι μερικοί μόνο, που βρίσκονταν ταυτόχρονα, στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου του πρακτορείου Bloomberg, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα. Οι τίτλοι αυτοί, μας δίνουν μια εικόνα της κατάστασης και του κλίματος.

Παρόμοια άρθρα, διαβάζουμε καθημερινά. Παράλληλα, τα άρθρα αποδεικνύονται και με τα οικονομικά στοιχεία, καθώς αυτά δημοσιεύονται.

 

Eurozone Economy Slows Sharply on Squeeze From Record Prices (εδώ)

(Η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται απότομα λόγω της συμπίεσης από τις τιμές ρεκόρ (στην ενέργεια))

 

Germany Warns of Lehman-Like Contagion From Russian Gas Cuts (εδώ)

(Η Γερμανία προειδοποιεί για μετάδοση (της κατάρρευσης στην αγορά της ενέργειας) τύπου Lehman, από τις ρωσικές περικοπές αερίου)

 

End of Easy Money Raises the Risk of Deals Dying in Europe (εδώ)

(Το τέλος του “εύκολου χρήματος” αυξάνει το φόβο να πεθάνουν οικονομικές συμφωνίες στην Ευρώπη)

 

Bond Yields Sink on Recession Fear (εδώ)

(Οι αποδόσεις των ομολόγων βυθίζονται λόγω του φόβου ύφεσης)

 

Elon Musk Says New Tesla Plants Are ‘Money Furnaces’ Losing Billions (εδώ)

(Ο Έλον Μασκ λέει ότι τα νέα εργοστάσια της Tesla είναι «φούρνοι χρημάτων» που χάνουν δισεκατομμύρια)

 

X-Rated Recession Risks Can't Be Covered Up (εδώ)
(Οι κίνδυνοι ύφεσης δε μπορούν να καλυφθούν)

 

Fed Chair Jerome Powell Says Higher Interest Rates Could Cause a Recession (εδώ)

(Ο πρόεδρος της FED Jerome Powell αναφέρει ότι, τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να προκαλέσουν ύφεση - από τη χθεσινή Wall Street Journal).

 

Αυτή είναι η εικόνα, αυτή αναλύουμε και αυτή μεταδίδουμε.

Στο σημείο αυτό, νιώθω ότι θα πρέπει να προσδιορίσουμε, για ακόμη μία φορά τη θέση μας και το ρόλο μας.

 

Στο χώρο της επενδυτικής δημοσιογραφίας, ή των επενδυτικών σχολίων, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες συμμετεχόντων:

 

Οι δημοσιογράφοι: Οι δημοσιογράφοι κάνουν ρεπορτάζ. Μεταφέρουν και “επικοινωνούν” με το ευρύτερο κοινό, τα όσα βλέπουν, αντιλαμβάνονται ή κρίνουν, από τις εισηγμένες εταιρίες (για παράδειγμα, το σημερινό άρθρο που αναφέραμε το πρωί, για την Ικτίνος (εδώ), είναι δημοσιογραφική δουλειά. Δεν κρίνει, δεν αναφέρεται στο παρελθόν, αλλά απλά μεταδίδει τα όσα είπε η κα Χαϊδά. Αν η κα Χαϊδά είναι ασυνεπής ή ξεχνά τί έλεγε στο παρελθόν, δεν είναι η δουλειά του δημοσιογράφου να το κρίνει ή να το μεταφέρει.

 

Οι αναλυτές: Αυτοί είναι οικονομολόγοι, που αναλύουν οικονομικά μεγέθη και κάνουν προβλέψεις για τις επιχειρήσεις ή για την οικονομία. Η δουλειά τους σταματά εκεί. Στην επισήμανση ζητημάτων από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις και η διατύπωση πρόβλεψης. Δεν είναι δουλειά τους να σας πουν να τοποθετηθείτε ή όχι στην αγορά, ή να κρίνουν ποιός τύπος επένδυσης είναι για τον κάθε έναν από σας.

 

Αυτοί που χαράσσουν "στρατηγική”: Στην αγγλική ορολογία, αυτοί αποκαλούναι “strategists”. Αυτός που “χαράσσει” στρατηγική, ο strategist, παίρνει τα άρθρα των δημοσιογράφων, τα κρίνει και τα σχολιάζει. Παίρνει τις αναλύσεις των αναλυτών, κρίνει την ορθότητά τους και την αξιοπιστία τους και τις σχολιάζει.

Παράλληλα, μέσα από την εμπειρία του στις αγορές, μπορεί και αντιλαμβάνεται (ή και διαισθάνεται, τεκμηριωμένα) τα “επερχόμενα”.

Αυτό προσπαθούμε, κατά κύριο λόγο να κάνουμε και στο ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ και στις σελίδες του “απόλυτου συστήματος”.

Να συζητάμε για τα κάθε φορά “επερχόμενα”. Και να κρίνουμε το επίπεδο του κινδύνου που υπάρχει στην αγορά.

Συχνά, γινόμαστε και αναλυτές. Άλλωστε, ο αναλυτής, είναι πάντα μερικές κλίμακες πριν κάποιος εξελιχθεί σε “strategist”.

Μην περιμένετε από εμάς την είδηση. Δε την κυνηγάμε. Όμως, έχουμε μία εμπειρία 32 ετών, ίσως τη μεγαλύτερη στη χρηματιστηριακή αγορά και μπορούμε να γνωρίζουμε τις εισηγμένες εταιρίες και το “ποιόν” των διοικήσεών τους (άλλωστε, “when you buy a company, you buy the management”).

Έχουμε μια βαθιά γνώση των ιστορικών δεδομένων της αγοράς και μια πλούσια εμπειρία από τη διεθνή χρηματιστηριακή ιστορία.

Εμείς, αυτό σας “πουλάμε”. Την άποψή μας για το επίπεδο κινδύνου στην αγορά, την άποψή μας για το πώς και γιατί μία εταιρία μπορεί να πάει έτσι ή αλλιώς και την άποψή μας για τα όσα συμβαίνουν στον “θαυμαστό” κόσμο των αγορών. Και αυτό το κάνουμε με κέφι, με εντιμότητα και με όλη μας τη δύναμη.

 

Είδατε ότι, από χθες, αλλάξαμε τον τρόπο εμφάνισης των συνδρομητικών σελίδων. Παράλληλα, αλλάζουμε και το περιεχόμενό τους. Θα καθιερώσουμε, το πρωινό σχόλιο, του τύπου που δημοσιεύσαμε σήμερα. Θα το τυποποιήσουμε και θα το βελτιώσουμε. Όμως, στα σχόλια αυτά, θα επικεντρωνόμαστε στην άποψη και στη στρατηγική.

 

Τα λέμε αύριο, μεταξύ 1:00 και 2:00.

 

Καλό σας βράδυ.