Η πορτογαλική εταιρεία κοινής ωφέλειας θα επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε υπεράκτια αιολικά πάρκα

24 Ιουνίου 2022, 09:36 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Η πορτογαλική εταιρεία κοινής ωφέλειας θα επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ σε υπεράκτια αιολικά πάρκα

«Θα επενδύσουμε περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025. Αυτό είναι το μέρος της EDP, οπότε η Ocean Winds, ως σύνολο, έχει τον εταίρο μας [Engie] που στη συνέχεια επενδύει το άλλο μισό, και αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και περίπου 17 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον ωκεανό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Miguel Stilwell d’Andrade στη Lusa σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία, από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου.

Η Ocean Winds είναι μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε από την EDP και τη γαλλική Engie τον Ιούλιο του 2020 για επενδύσεις σε αιολικά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επένδυση αυτή περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας έως το 2025, αλλά σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, αναλύεται να προχωρήσει «παραπέρα», καθώς η Ocean Winds «έχει επιτύχει αυτό που είχε προγραμματιστεί στο επιχειρηματικό σχέδιο».

«[Η υπεράκτια αιολική ενέργεια] είναι ένας από τους τομείς που αναπτύσσεται περισσότερο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γίνει αιολική ενέργεια στη στεριά για περιβαλλοντικά ζητήματα και μερικές φορές για κάποια αντίσταση από τις τοπικές κοινότητες και, υπό αυτή την έννοια, η υπεράκτια έχει περισσότερες δυνατότητες», δήλωσε ο ηγέτης της EDP.

Περίπου πέντε έως επτά GW προγραμματισμένων υπεράκτιων αιολικών έργων βρίσκονται σε λειτουργία ή θα βρίσκονται υπό κατασκευή έως το 2025 στη Σκωτία ή το Βέλγιο.

Η εταιρεία έχει επίσης άλλα πέντε έως 10 GW έργα υπό ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και τη Γαλλία.

 

Πηγή:euractiv.gr