Lamda Development, Ιντραλότ, Άβαξ, τραπεζικές μετοχές, Ταμείο Ανάπτυξης κ.ά.. - Σχόλιο της 24/6/2022

24 Ιουνίου 2022, 13:42 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Lamda Development, Ιντραλότ, Άβαξ, τραπεζικές μετοχές, Ταμείο Ανάπτυξης κ.ά.. - Σχόλιο της 24/6/2022

 

Θετικά ξεκίνησαν, οι πάντες, σήμερα. Οι ευρωπαϊκές αγορές (εδώ), οι αγορές παραγώγων των ΗΠΑ (εδώ) και η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας (εδώ). Όμως, ο δικός μας δείκτης, κινείται διστακτικά, χωρίς δυναμική και χωρίς συναλλαγές (μόλις € 14,5 εκατομμύρια μετά από 3 ώρες συναλλαγών - δηλαδή, όσο κάνει η μετοχή της Tesla, σε 20 λεπτά της ώρας, στις ΗΠΑ).

Το έχουμε ξαναπεί. Αγορά δίχως συναλλαγές, είναι αγορά χωρίς ενδιαφέρον.

 

Στο εξωτερικό, παρά το ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται θετικά στις τελευταίες μέρες, εξακολουθεί να υπάρχει ο δισταγμός, οι αρνητικές προβλέψεις και η κατήφεια. Από την άλλη πλευρά, δε νομίζουμε ότι κάτι έχει αλλάξει στην κίνηση των αγορών, που δε το έχουν ακόμη “δει” οι αναλυτές και τα εξειδικευμένα ΜΜΕ.

Γενικά, εκτιμούμε ότι δε θα πρέπει να περιμένουμε κάτι σημαντικό στο εξωτερικό, πριν τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της FED για τα επιτόκια (26-27 Ιουλίου και 2-21 Σεπτεμβρίου - δείτε εδώ). Απεναντίας, από την πλευρά μας, αν ήταν να περιμένουμε κάτι, θα περιμέναμε αρνητικά πράγματα.

 

Σε άρθρο που θα ανεβάσουμε τη Δευτέρα (προδημοσίευση) θα “παρακολουθήσουμε” μία προς μία, τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά την περίοδο 1973 - 1974 και εκεί θα δούμε την κίνηση των δεικτών. Μέχρι στιγμής, η κίνηση του 2022, αντιγράφει την κίνηση του 1973. Ευχόμαστε να μη συνεχιστεί αυτό, αν και νομίζουμε ότι τέτοιες ευχές δε πιάνουν. (Το τεύχος θα κυκλοφορήσει στις 1 Ιουλίου - το απόγευμα).

 

“Τις αγαπούμε, αλλά μειώνουμε τις τιμές στόχους” μας λέει το άρθρο της (έγκυρης) Ελευθερίας Κούρταλη, για τις τραπεζικές μετοχές, στο capital.gr, με τίτλο “Deutsche Bank: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες αλλά είναι εκτός των ραντάρ των επενδυτών - Οι νέες τιμές-στόχοι”  (εδώ). Το ότι άρχισαν, έστω και διστακτικά, να μειώνουν τις τιμές στόχους, δεν είναι κάτι καλό. Όχι για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά για το σύνολο της αγοράς.

 

Με πολλά λόγια, ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development, μας είπε κάτι που, λογικά, το περιμέναμε, ακόμη και σε ομαλές συνθήκες της οικονομίας και των αγορών. Ότι δηλαδή, το project στο Ελληνικό έχει αρχίσει να κολλάει, με καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους και χρηματοδοτικές δυσκολίες. Έτσι, η εταιρία αυξάνει το οικιστικό μέρος, προσπαθεί να βρει λύσεις για αυτά που ήδη έχει πουλήσει αλλά που δεν έχει κατασκευάσει και που τώρα δε βγαίνουν και εκδίδει ομόλογο € 200 εκατομμυρίων, όχι επειδή το χρειάζεται, αλλά για να …βελτιστοποιηθεί η κεφαλαιακή δομή της εταιρίας. (Διαβάστε εδώ).

Οι παλαιότεροι συνδρομητές μας, θα θυμάστε το σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουμε, εδώ και χρόνια την εταιρία. Όχι επειδή δε μας αρέσει το project του Ελληνικού -απεναντίας, το λατρεύουμε- αλλά λόγω των υψηλών προσδοκιών που αφέθηκε να δημιουργηθούν γύρω από αυτό. Επίσης, θα θυμάστε που, αρκετές φορές έχουμε αναφέρει ότι, συνήθως, από τόσο μεγάλα και πολυδιαφημισμένα projects, ευημερούν οι διοικήσεις, οι τράπεζες, οι μεσάζοντες και οι αεριτζήδες, αλλά σπάνια ευημερούν οι μέτοχοι.

 

Η ΕΕ, στα πλαίσια της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης από την πανδημία (NextGenerationEU), ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, συγκέντρωσε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, πουλώντας ομόλογα λήξης 2048, με τους επενδυτές να υποβάλλουν προσφορές για επταπλάσιο ποσό από το προσφερόμενο. Ένα σχετικά "ζουμερό" επιτόκιο 2,625% και μια απόδοση περίπου 80 μονάδες βάσης μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των γερμανικών ομολόγων, δηλαδή κοντά στα επίπεδα εκείνης του γαλλικού χρέος, βοήθησαν στην τόνωση της ζήτησης.

Η ανοδική τάση των επιτοκίων, δείχνει ότι,, το σκηνικό έχει αλλάξει. Και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά για το μέλλον, αφού οι εκδόσεις της ΕΕ, στο εξής, θα είναι όλο και πιο ακριβές. Και αυτό θα δημιουργεί την ανάγκη για πιο αυστηρό έλεγχο στη διάθεση των κονδυλίων, αφού τελικά, η απόδοση των μεγάλων αυτών ευρωπαϊκών επενδύσεων πρέπει να δικαιολογεί το αυξανόμενο κόστους τους - κτός εάν τελικά, ακολουθηθεί -και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- η λογική του “δε με νοιάζει, ας λύσουν τα προβλήματα οι επόμενες γενιές”.

(Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, τα πρώτα ομόλογα ονομαστικής αξίας € 10 δισεκατομμυρίων, λήξης 2050 που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2020, με επιτόκιο μόλις 0,3% και διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό σημείο αναφοράς εκείνης της περιόδου περίπου 25 μονάδων βάσης, διαπραγματεύονται τώρα στο 53% της ονομαστικής του αξίας τους).

 

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ιντραλότ, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα, η ελληνική εισηγμένη, θα επαναγοράσει το ποσοστού του 34% της Intralot US Securities B.V.”, η οποία κατέχει εμμέσως το 100% των μετοχών της “Intralot, Inc.. Η Intralot Inc δραστηριοποιείται (κατά τα φαινόμενα και τις λογιστικές εκθέσεις, με κερδοφορία)  στη στοιχηματική αγορά των ΗΠΑ. Η Intralot Inc, ενδεχομένως να εισαχθεί στο Nasdaq κατά το προσεχές διάστημα, ενώ είναι πιθανό να εισέλθει σ’ αυτή το fund Standard General, από τη Νέα Υόρκη, που δραστηριοποιείται ευρύτατα στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών, των καζίνο και των ΜΜΕ. Παράλληλα, με την συγκέντρωση περίπου € 126 εκατομμυρίων, η ελληνική εισηγμένη, θα έχει πλέον θετικά ίδια κεφάλαια (σήμερα έχει αρνητικά, που φτάνουν στα € 115 εκατομμύρια) και συνεπώς, θα μπορεί να εξέλθει από την κατηγορία “επιτήρησης”, εφ’ όσον κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, αφού, η τελική εξέλιξη των ιδίων κεφαλαίων, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του 2022, τα οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι θετικά (ήδη, το αποτέλεσμα του α’ τριμήνου, ήταν ελαφρά αρνητικό - εδώ).

Φαινομενικά, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μπορεί να οδηγήσει την (ελληνική εισηγμένη) εταιρία σε ένα πιο θετικό μονοπάτι. Όμως, είναι ακόμη νωρίς για να δούμε. Στις ΗΠΑ, δεν περιμένουν την Ιντραλότ για να δουλέψουν τις στοιχηματικές τους αγορές. Όμως, τίποτα δε θα πρέπει να αποκλείουμε. Περιμένουμε, με επιφυλάξεις.

 

Την προσπάθεια της να επικεντρωθεί στην βασική της δραστηριότητα, επισήμανε η διοίκηση της AVAX, κατά την χθεσινή Γενική Συνέλευση. Μετά την πώληση της Volterra, από την οποία εξασφάλισε ρευστότητα ύψους € 40 εκατομμυρίων, η διοίκηση εξετάζει και την πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων, που δεν ανήκουν στην κύρια δραστηριότητα του Ομίλου.

Αν η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας νέας μακροπρόθεσμης πολιτικής, με βάση την οποία η εταιρία θα επικεντρωθεί κυρίως στο κατασκευαστικό τομέα και των τομέα εκμεταλλεύσεων, είναι θετική. Αν όμως λήφθηκε, λόγω δυσκολιών στη ρευστότητα, στη διοίκηση ή στο συντονισμό του ευρύτερου σχήματος, τότε ίσως υποκρύπτει προβλήματα τα οποία θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Ήδη από πέρυσι, υπάρχει αρκετά μεγάλη αισιοδοξία για τον κλάδο των κατασκευών, καθώς το πλήθος των κατασκευαστικών έργων, που έχει ξεκινήσει και πρόκειται να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον είναι αρκετά μεγάλο.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια και την διεθνή αγορά (αύξηση των τιμών πρώτων υλών, μεταφορών και ενέργειας), πρόκειται να λειτουργήσουν αρνητικά, για το κόστος των κατασκευών και την ολοκλήρωση τους. Εντούτοις, το Υπουργείο Υποδομών, έχει λάβει κάποια έκτακτα μέτρα προκειμένου να μετριάσει, αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες.

Από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι πλέον ο Όμιλος έχει εξέλθει από μια μακρά περίοδο στασιμότητας και ζημιογόνων αποτελεσμάτων -τα έτη 2020 και 2021 εμφάνισε κέρδη μετά από χρόνια-. Η ανάληψη του έργου της Γραμμής 4 του Μετρό, ήταν ένα κομβικό έργο για τον Όμιλο.

Στην παρούσα φάση, ο διοίκηση δεν σκέφτεται να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή στην έκδοση ομολογιακού δανείου, προκειμένου να αντλήσει περεταίρω ρευστότητα, (εδώ).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι θεσμικοί έδειξαν την εμπιστοσύνη τους, στην εταιρία και την μετοχή, εντάσσοντας την στα χαρτοφυλάκια τους. Συγκεκριμένα την 31/3/2022 και την 31/12/2021, η μετοχή βρέθηκε σε 14 χαρτοφυλάκια από 3 την 31/12/2020.

 

Την αισιόδοξη πρόβλεψη για αύξηση εσόδων ακόμη και κατά 10% έναντι του 2019 κάνει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Ο CEO του ομίλου Sani/ Ikos εκτιμά σε αυτή τη φάση ότι είναι πολύ πιθανό φέτος τα τουριστικά έσοδα της χώρας να προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 18,2 δισ. ευρώ προ πανδημίας. Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, με άνοδο κατά 10% έναντι του 2019, οι θετικές αυτές επιδόσεις θα έχουν πολλαπλάσιο όφελος για την ελληνική οικονομία με +3 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας σε μία συγκυρία μάλιστα που αναζητείται δημοσιονομικός «χώρος» λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, (εδώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Fraport Greece, για τα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια  της περιφέρειας, ο Μάιος του 2022, βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο, που βρισκόταν τον Μάιο του 2019, σε επίπεδο πτήσεων. Όσον αφορά την κίνηση των επιβατών, ο Μάιος 2022, βρίσκεται μόλις 4,4% χαμηλότερα από τα επίπεδα του Μαΐου 2019. Η συνολική πτητική κίνηση για το πρώτο πεντάμηνο, είναι μειωμένη κατά 4,2% σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο 2019 και η επιβατική κίνηση για το αντίστοιχο διάστημα είναι μειωμένη κατά 12% (εδώ).

Η ψαλίδα του τουρισμού σε σχέση με το 2019, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι μόνο θα κλείσει, θα ξεπεράσει κατά πολύ το 2022, ενώ είναι πολύ πιθανό το 2022 να θεωρηθεί ένα νέο έτος ορόσημο για τον τουρισμό.

 

Το “απόλυτο σύστημα” μας λέει, “να πάτε για μπάνια, ή για ψάρεμα”, καθώς δεν προβλέπεται κάποια κίνηση στο άμεσο μέλλον -και εκτιμούμε ότι, αυτή τη φορά έχει δίκιο (εδώ). Για να υπάρξουν πράξεις αγοράς στο σύστημα, θα πρέπει, ο ΓΔ να ξεπεράσει τις 900,28 μονάδες. Αυτός ο αριθμός θα ισχύει μέχρι τις 4/7/2022, αφού είναι το υψηλό κλείσιμο των τελευταίων 20 ημερών.

Βεβαίως, με τη μορφή που έχει πάρει η καμπύλη του ΚΜΟ-200 (εδώ), λόγω της ατασικότητας των τελευταίων μηνών (εδώ), θα περάσεις πολύς καιρός, ώστε να αποκτήσει νόημα και να είναι δυνατή η, χωρίς κίνδυνο λαθών, χρήση του για την παραγωγή σημάτων πράξεων.