JP Morgan: Πού στηρίζεται το επενδυτικό story των ελληνικών τραπεζών

24 Ιουνίου 2022, 15:26 | Τράπεζες

JP Morgan: Πού στηρίζεται το επενδυτικό story των ελληνικών τραπεζών

Το επενδυτικό story κάθε μίας από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες αναλύει η JP Morgan σε νέα της έκθεση, εξετάζοντας τις αποτιμήσεις τους και τις προοπτικές των μετοχών τους στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των εκτιμήσεών της για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες για το σύνολο του 2022.

Όπως επισημαίνει, διατηρεί την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 1,60 ευρώ και την overweight στάση, για την Alpha Bank στο 1,5 ευρώ και την overweight στάση, για την Πειραιώς στο 1,8 ευρώ και την neutral στάση και για την Εθνική Τράπεζα στα 4,50 ευρώ και την overweight στάση.

Η επενδυτική υπόθεση της Alpha Bank έχει τις ρίζες της στο δυναμικό βελτίωσης του ROTE στο 10% (μέχρι το 2024 σύμφωνα με τη διοίκηση), λόγω: 1) της μείωσης του δείκτη NPE σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, 2) της αύξησης των δανείων με συνολικές καθαρές νέες εκταμιεύσεις €8 δισ. έως το 2024, 3) τα κέρδη στις προμήθειες με περίπου 10% μέση ετήσια αύξηση για την περίοδο 2020-2024, 4) τα περαιτέρω μέτρα αποτελεσματικότητας, μειώνοντας τη βάση κόστους κατά 17% έως το 2024, και 5) την οργανική ή μη οργανική ανάπτυξη του ρουμανικού franchise ( ή μια πιθανή έξοδο από αυτό.

Οι μετοχές της απέτυχαν να έχουν καλή απόδοση μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πέρυσι, με την τρέχουσα τιμή να κυμαίνεται κάτω από την τιμή διάθεσης. Κατά την άποψη της JP Morgan, αυτή η υποαπόδοση προέρχεται από τη συνεχιζόμενη διαδικασία καθαρισμού NPE (που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους), με την υποκείμενη βελτίωση του ισολογισμού να μην έχει φανεί ακόμη, καθώς και από τις ορατές περικοπές του guidance για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII (από 1,3 δισ. ευρώ για το 2022 σε 1,15 δισ.), εν μέρει λόγω της ταχύτερης από την προγραμματισμένη μείωσης των NPE, αλλά και λόγω της υψηλότερης πίεσης στο κόστος χρηματοδότησης και της μέχρι στιγμής βραδύτερης επέκτασης του χαρτοφυλακίου δανείων, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τον αρχικό στόχο του NII του 2024 ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ιδίως στο πλαίσιο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν πέρυσι.

Οι προβλέψεις της JPM εξακολουθούν να είναι πιο συντηρητικές από το guidance της διοίκησης το 2023-2024, ωστόσο εξακολουθεί να βλέπει την Alpha Bank να σημειώνει άνετα ROTE 7,3% το 2024e (6% το 2022 και 7% το 2023). Οι τρέχουσες αποτιμήσεις στο 0,36x P/TBV φαίνονται φθηνές σε σχετική βάση και πιστεύει ότι η αγορά θα αρχίσει να αναπτύσσει μεγαλύτερη άνεση με την επενδυτική περίπτωση καθώς η τράπεζα θα φτάσει σε έναν μεσαίο μονοψήφιο δείκτη NPE μέχρι τα μέσα του έτους (από 13% στο τέλος 2021) και η καθαρή πιστωτική επέκταση επιταχύνεται.

Η Eurobank παραμένει η κορυφαία επιλογή της JP Morgan μεσοπρόθεσμα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών καθώς έχει το υψηλότερο ROTE με συνεισφορά από το διεθνές franchise (>30% των κερδών) καθώς και το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ακίνητα €1,4 δισ. που συμβάλλει στο 5% της κερδοφορίας. Το CET1 του ομίλου στο 13,6% για το 2022 είναι υγιές και η τροχιά των κεφαλαίων στο εξής θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κερδοφορία και όχι σε μέτρα ελάφρυνσης του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού (RWA) ή άλλες κεφαλαιακές ενέργειες και παρέχει χώρο για έως και 30% ετήσια πληρωμή μερίσματος (5% μερισματική απόδοση το 2023).

Η αποτίμηση της Eurobank στο 0,52x σε όρους P/TBV για το 2023 (5,9x P/E) είναι σε ~20% premium σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, αλλά αυτό είναι δικαιολογημένο, κατά την άποψη της JPM, και βλέπει περαιτέρω 73% ανοδικό περιθώριο.

To story των θεμελιωδών μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζει να έχει την ψήφο εμπιστοσύνης της JPM, ιδιαίτερα χάρη στον δείκτη CET1 του ομίλου στο 16,0% (fully loaded) για το 2022, το οποίο είναι το καλύτερο στην κατηγορία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη Ευρώπη, με €750 εκατ. επιπλέον CET1 που μπορεί να αυξηθεί δυνητικά έως €2,2 δισ. μέσω έκδοσης AT1/T2. Προβλέπει ROTE 8% το 2024 και 9,2% όταν προσαρμοστεί για το πλεονάζον κεφάλαιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, εξοπλισμένη με το κεφάλαιο που χρειάζεται, μείωσε τα NPE κατά 17,5 δισ. ευρώ σε μόλις ένα χρόνο (από 24,4 δισ. ευρώ το 2020 σε 4,9 δισ. ευρώ το 2021), όπως αναφέρει, και στοχεύει στη συνέχεια να βελτιώσει το ROTE της προς ένα φιλόδοξο επίπεδο >12% έως το 2025 (10% έως το 2024). Κατά την JP Morgan, σε σύγκριση με το σύνολο των στόχων που παρουσιάστηκαν στο αρχικό σχέδιο Sunrise πέρυσι, το guidance φαίνεται πιο ήπιοo για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII, αλλά πιο φιλόδοξο ως προς τις αμοιβές και τις προμήθειες καθώς και το λειτουργικό κόστος, στηρίζοντας την πρόσφατη ισχυρή δυναμική. Η JPM βλέπει την Πειραιώς να σημειώνει 7,3% ROTE το 2024 μετά τις πληρωμές του κουπονιού (8,2% πριν το κουπόνι). Το προφίλ ROTE δικαιολογεί >0,5x P/TBV σε μια πολύ συντηρητική υπόθεση κόστους ιδίων κεφαλαίων 14%, υποδηλώνοντας ελκυστικές δυνατότητες μακροπρόθεσμου re-rating της μετοχής της Πειραιώς, όπως τονίζει. Ταυτόχρονα, τα μικρότερα κεφαλαιακά της αποθέματα  δικαιολογούν ένα σχετικό discount σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες και για αυτό η JPM τηρεί ουδέτερη στάση σε αυτό το σημείο του κύκλου.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Πηγή:capital.gr