Η ισπανική κυβέρνηση εγκρίνει πακέτο μέτρων κατά της κρίσης ύψους 9,1 δισ. ευρώ, με στόχο τις ενεργειακές εταιρείες

27 Ιουνίου 2022, 09:44 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το Σάββατο (25 Ιουνίου) ένα νέο πακέτο μέτρων κατά της κρίσης ύψους 9,1 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού στους πιο ευάλωτους και με στόχο, από το 2023, τα επιπλέον κέρδη που απέκτησαν φέτος οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε μια άμεση ενίσχυση 200 ευρώ για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ανέργους με εισοδήματα μικρότερα από 14.000 ευρώ μεικτά ετησίως για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, και προώθησε έναν νέο φόρο για τις ενεργειακές εταιρείες που θα τεθεί σε ισχύ το 2023, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Τα βάρη αυτής της οδυνηρής κατάστασης πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια (…). Εκείνοι που αποκομίζουν έμμεσα οφέλη από αυτή την αύξηση των τιμών πρέπει να συνεισφέρουν επιπλέον στη συλλογική προσπάθεια και στην προστασία των μεσαίων και εργατικών τάξεων», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από μία μονάδα του ισπανικού ΑΕΠ και ότι θα χρησιμεύσει για τη συγκράτηση του πληθωρισμού κατά 3,5 μονάδες στην ιβηρική χώρα.

Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι τα νέα αυτά μέτρα θα προστατεύσουν σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες, αλλά το σχέδιο, στο σύνολό του, θα ωφελήσει όλους τους Ισπανούς, τόνισε ο Σάντσεθ.

Το νομοθετικό διάταγμα, που εγκρίθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου της ισπανικής εκτελεστικής εξουσίας, παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους τα μέτρα μετριασμού που ισχύουν ήδη από την 1η Απριλίου, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης 20 λεπτών ανά λίτρο στα καύσιμα και της οικονομικής στήριξης των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Άλλα μέτρα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν το πάγωμα της τιμής των φιαλών αερίου βουτανίου (bombona de butano) και τη μείωση κατά 50% των εισιτηρίων των δημόσιων συγκοινωνιών (abono transporte), καθώς και μείωση κατά 30% για τα εισιτήρια των συγκοινωνιών που εκδίδονται από τις περιφέρειες, οι οποίες θα μπορούν να αυξήσουν την ενίσχυση αυτή στο 50% με δικούς τους πόρους.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από 10% σε 5% και την αύξηση κατά 15% των μη ανταποδοτικών δημόσιων συντάξεων γήρατος και αναπηρίας, που σημαίνει μηνιαία μείωση κατά 60 ευρώ και 360 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Από το συνολικό πακέτο των 9,1 δισ. ευρώ, τα 5,5 δισ. ευρώ θα είναι άμεσες δαπάνες και τα 3,6 δισ. ευρώ μείωση των εσόδων. «Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια από δημοσιονομική άποψη», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Συνολικά, από την 1η Απριλίου έως το τέλος του 2022, η ισπανική κυβέρνηση θα έχει διαθέσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ για το σχέδιό της να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο εταίροι στην ισπανική εκτελεστική εξουσία, το PSOE και η αριστερή Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε), εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες του νέου φόρου στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και θα παρουσιάσουν το σχέδιο τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να τεθεί σε ισχύ το 2023.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών δήλωσαν στην EFE ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τον χρόνο συσσώρευσης του νέου φόρου στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έτσι ώστε ο νέος φόρος να είναι πληρωτέος από την 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά θα επηρεάσει τα έκτακτα κέρδη που πραγματοποίησαν οι εταιρείες αυτές το έτος 2022.

 

Πηγή:euractiv.gr