Ιntralot: Εξασφαλισμένη η αύξηση κεφαλαίου από Σ. Κόκκαλη και Standard General

27 Ιουνίου 2022, 10:24 | Εισηγμένες Εταιρίες

Ιntralot: Εξασφαλισμένη η αύξηση κεφαλαίου από Σ. Κόκκαλη και Standard General

Το ποσό των 70,8 εκατ. ευρώ και 55,6 εκατ. ευρώ είναι διατεθειμένοι να βάλουν αντίστοιχα το αμερικανικό fund Standard General και ο Σωκράτης Κόκκαλης για να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου της Intralot σε περίπτωση που κανείς άλλος μέτοχος δεν ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης.

Όπως προκύπτει από το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης, αν κανείς άλλος μέτοχος δεν ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης ο Σωκράτης Κόκκαλης θα ασκήσει τα δικαιώματα που του αναλογούν για το 28% που κατέχει σήμερα και θα αναλάβει και αδιάθετες μετοχές ώστε το ποσοστό του μετά την ολοκλήρωση της αύξησης να ανέλθει στο 37,5%. Η κίνηση αυτή θα του στοιχίσει συνολικά 55,6 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, ο στρατηγικός επενδυτής Standard General θα τοποθετήσει 70,8 εκατ. ευρώ για να καλύψει αδιάθετες μετοχές, ποσό που θα τον καταστήσει το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας με 33,33% από μηδενική συμμετοχή σήμερα. Το αμερικανικό fund δεν επιδιώκει να ξεπεράσει το 33,33% του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot, ώστε να μην υποχρεωθεί στην υποβολή δημόσιας πρότασης.

Η αύξηση κεφαλαίου της Intralot είναι ύψους 129,2 εκατ. ευρώ αλλά το μίνιμουμ συγκέντρωσης κεφαλαίων για να θεωρηθεί επιτυχημένη είναι 126,5 εκατ. ευρώ. Τα 125 εκατ. ευρώ  θα αξιοποιηθούν για την εξαγορά της 34,27% της αμερικανικής θυγατρικής, ώστε η ελληνική μητρική να αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο (100%) της Intralot Inc.

Στην υποθετική περίπτωση που κανείς άλλος μέτοχος δεν ασκήσει δικαιώματα προτίμησης η μετοχική σύνθεση της Intralot θα διαμορφωθεί ως εξής: Σωκράτης Κόκκαλης 37,5% από 28%, Standard General 33,33% από μηδενική συμμετοχή, Credt Suisse 3,07% από 7,6%, EFG Eurobank 2,28% από 5,6% και το επενδυτικό κοινό από 58,75% θα περιοριστεί στο 23,8%.

Μετά την αναδιάρθρωση του χρέους η εταιρεία ενισχύεται με «φρέσκα» κεφάλαια»

Για την αύξηση κεφαλαίου θα εκδοθούν 222.800.215 νέες μετοχές με αναλογία 1,5 νέες για κάθε 1 παλαιά και τιμή διάθεσης τα 0,58 ευρώ ανά μετοχή. Η αύξηση κεφαλαίου θα αρχίσει στις 6 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Ιουλίου για την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης, ενώ έως τις 21 Ιουλίου θα διαπραγματεύονται τα δικαιώματα. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν στο XA την 1η Αυγούστου.

Με την παράταση του χρέους που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2021 και τη μείωση του δανεισμού με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων κατά 163 εκατ ευρώ η Intralot πήρε μια βαθιά  χρηματοοικονομική ανάσα. Τώρα με την αύξηση κεφαλαίου θα αποκτήσει το 100% της Intralot Inc. και θα ωφεληθεί από τις λειτουργικές ροές της εταιρείας και τα μερίσματα που εκείνη θα μοιράζει. Το cash flow της Intralot Inc. το 2021 ανήλθε στα 52 εκατ ευρώ. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η Intralot θα «σβήσει» τα αρνητικά κεφάλαια ύψους 122 εκατ. ευρώ και η μετοχή θα βγει από την επιτήρηση. Επίσης, η κεφαλαιοποίησή της με την είσοδο των νέων μετοχών από 80 εκατ. ευρώ θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Η θυγατρική στις ΗΠΑ έχει εισέλθει εδώ και δύο χρόνια στη ρυθμισμένη και πολλά υποσχόμενη αγορά του αθλητικού στοιχήματος. Η απελευθέρωση της αγοράς δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη των εργασιών στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Standard Capital. H Intralot Inc. εξοπλίζει τις λοταρίες σε Washigton DC και Montana και βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με άλλες δύο.

Σημειώνεται πως μέσω της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, η Ιntralot έχει παρουσία σε 12 πολιτείες, όπου διαχειρίζεται τα λοταριακά παιχνίδια των τοπικών λοταριών.

Το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Η Intralot Inc. έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεδομένου ότι οι λοταρίες που έχει πελάτες διανέμουν τα προϊόντα τους όχι μέσα από δίκτυο δικών τους καταστημάτων αλλά από περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.α που ήταν ανοικτά. Το 2021 είχε τζίρο 153,2 εκατ. ευρώ, (+14,6%) και ebitda 74,6 εκατ. ευρώ (+44,8%).

Το επενδυτικό πλάνο της αμερικανικής θυγατρικής την τετραετία 2022-2026 ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια (95 εκατ. ευρώ) εκ των οποίων περίπου το 25% θα αφορά την επέκταση σε νέα έργα αθλητικού στοιχηματισμού και το υπόλοιπο 75% σε επεκτάσεις ή βελτιώσεις υφιστάμενων συμβολαίων.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες του επενδυτικού πλάνου θα καλυφθούν αποκλειστικά από τις παραγόμενες ταμειακές ροές της εταιρείας δεδομένου ότι η Intralot Inc. είχε το 2021 θετικές ταμειακές ροές της τάξεως των 52 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη επίδοση αναμένεται να έχει και για την τετραετία 2022-2025.

Ο όμιλος Intralot το  2021 πραγματοποίησε τζίρο 414 εκατ. ευρώ, ebitda 110 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 23 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ.

Το αμερικανικό fund Standard General από τη Νέα Υόρκη ειδικεύεται σε επενδύσεις στον χώρο των καζίνο, των τυχερών παιχνιδιών και των Media. Είναι ο κύριος μέτοχος της Bally’s Corporation που έχει 14 καζίνα στις ΗΠΑ, διαθέτει άδειες αθλητικού στοιχήματος και τον περασμένο χρόνο εξαγόρασε έναντι $2 δισ. τη βρετανική εταιρεία online gaming Gamesys. Του fund ηγείται ο Soohyung Kim.

Βασίλης Κώτσης

 

Πηγή:businessdaily.gr