Γιατί ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί… οι μετοχές τους εμφανίζουν τόσο προβληματική εικόνα;

27 Ιουνίου 2022, 10:27 | Τράπεζες

Γιατί ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί… οι μετοχές τους εμφανίζουν τόσο προβληματική εικόνα;

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, πλέον εντός του α΄ 6μήνου 2022 ή 9μήνου του 2022 θα εμφανίζουν NPEs δηλαδή προβληματικά ανοίγματα κάτω από 10%.

Από 100 δισεκ. NPEs στα χαρτοφυλάκια τους, βρίσκονται με 8-10 δισεκ. πρόκειται για μια μείωση 90 δισεκ. προβληματικών δανείων.

Με κεφάλαια 22,4 δισεκ. ευρώ οι τράπεζες διαθέτουν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες... αν και όλες οι τράπεζες δεν είναι στην ίδια κατηγορία, ωστόσο παράγουν κέρδη, δημιουργούν εσωτερικό κεφάλαιο, η κατάσταση τους είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν.

Εμφανίζουν DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 14,2 δισεκ. που αποτελεί κεφάλαιο αλλά είναι υποβαθμισμένης ποιότητας αλλά αυτό το στοιχείο υπήρχε και συνεχίζει να υφίσταται στα κεφάλαια των τραπεζών.

Παράγουν κέρδη, επίσης με διαφορετική ταχύτητα αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα τους σε σχέση με το παρελθόν είναι πολύ καλύτερη.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί και βελτιώνεται… αλλά οι επενδυτές του χρηματιστηρίου δεν το αποτιμούν…

Οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονται σε τιμές περιόδου όπου τα NPEs ήταν 30-35 δισεκ. και δεν υπήρχε ορατότητα για τα έσοδα τους ενώ εμφάνιζαν ζημίες…

Γιατί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν τόσο προβληματική εικόνα; - Τι συμβαίνει;

Οι βασικοί λόγοι που οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζουν τόσο προβληματική εικόνα είναι

1)Λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης αλλά και τις προοπτικής ύφεσης στις οικονομίες οι επενδυτές αποστρέφονται τον κίνδυνο, αυξάνουν την ρευστότητα τους και μειώνουν το ρίσκο από περιφερειακές αγορές.

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι περιφερειακό, χωρίς βάθος και ουσιώδη ρόλο, οπότε για τα διεθνή funds οι ρευστοποιήσεις εν μέσω διεθνούς αναστάτωσης είναι εύλογη εξέλιξη.

2)Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο τραπεζικός κλάδος θα χάσει την δυναμική του, λόγω της επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας και της ύφεσης που μπορεί να προκύψει.

Οι επενδυτές δεν ανησυχούν τόσο για την δημιουργία νέων NPEs αλλά και υπάρχει ανησυχία για τα παλαιά NPEs.

Ανησυχούν για θέματα που άπτονται των κεφαλαίων των τραπεζών π.χ. εάν οι ζημιές που ήδη εμφανίζουν τα senior bond που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες και φέρουν κρατική εγγύηση θα καλυφθούν από τους ιδιώτες – μετόχους ή το κράτος.

Ανησυχούν για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών αφού λόγω επιβράδυνσης ή και ύφεσης οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χορηγήσουν τα δάνεια που έχουν εκτιμήσει με αρνητικές επιδράσεις στα έσοδα.

3)Ο τραπεζικός κλάδος, συνδέεται με τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας.

Εάν αυτός αμφισβητηθεί από πλήθος γεγονότων, π.χ. ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, ύφεση στην οικονομία, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χάνει την δυναμική που είχε αναπτύξει…

Π.χ. η Εθνική βρίσκεται κάτω από τα 3 ευρώ στα 2,95 ευρώ με εκτίμηση για χαμηλό 2,5 ευρώ.

Η Alpha bank στα 0,85 ευρώ με προοπτική 0,78 ευρώ, η Eurobank από 0,90 ευρώ στα 0,80 ευρώ και η Πειραιώς από 0,99 ευρώ στα 0,85 ευρώ.

4)Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα πέρασε μια 10ετή περίοδο κρίσης, εξυγιαίνεται, συγκεντρώνει κεφάλαια…

Όμως αυτομάτως δεν καθίσταται επενδύσιμος.

Για τον μέσο ξένο επενδυτή οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ακόμη ελκυστικές για αγορά…

Μπορεί ορισμένοι ξένοι να θεωρούν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε αυτά τα επίπεδα ως ελκυστικές αλλά δεν τις αγοράζουν γιατί θεωρούν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο πτωτικός κύκλος…

5)Όταν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες και το ελληνικό χρηματιστήριο στις 700 μονάδες αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια πτώσης -15% για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, μπορούν να αγοράσουν και αργότερα τις τραπεζικές μετοχές δεν θα χάσουν την ευκαιρία… γιατί ακόμη δεν είναι αγοραστική ευκαιρία…

 

Πηγή:bankingnews.gr