Στο 50% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ως το τέλος του έτους

27 Ιουνίου 2022, 10:32 | Ελληνική Οικονομία

Στο 50% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ως το τέλος του έτους

Την εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας θα υπερβεί το 50% από 43% το 2021, επισήμανε χθες σε συνάντηση με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός ανάφερε στην κα Βεστάγκερ,  ότι την τελευταία τριετία συνδέονται στο ηλεκτρικό σύστημα νέα έργα ΑΠΕ με υψηλούς ρυθμούς, τονίζοντας ότι από το 2019 μέχρι και το τέλος του 2022 θα έχουν συνδεθεί έως και 5 GW νέων έργων.

Mε αυτούς τους ρυθμούς τόνισε, η Ελλάδα θα πετύχει το 2026 τον στρατηγικό της στόχο για το 2030 που προβλέπει κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 70% από ΑΠΕ.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ που θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και θα ψηφιστεί εντός των ημερών από τη Βουλή.

Κατά την συνάντηση με την Ευρωπαία αξιωματούχο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη θεσμική παρέμβαση της Κυβέρνησης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη σύσταση του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στο ίδιο νομοσχέδιο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Σκρέκα και στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που είναι σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων είναι το «Εξοικονομώ 2021» και το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», τα οποία στηρίζουν ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στο «Εξοικονομώ 2021» το 23% των αιτήσεων αφορά στις κατηγορίες αυτές, όταν στο προηγούμενο πρόγραμμα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 5%.

Σε ό,τι αφορά τη δράση για την ανακύκλωση και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, τόνισε ότι μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός των αιτήσεων προσεγγίζει τις 300.000 και ότι το κάθε ωφελούμενο νοικοκυριό θα έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει έως και 40% στην κατανάλωση ενέργειας.

Μαριάννα Τζάννε

 

Πηγή:newmoney.gr