QUEST HOLDINGS: Πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα και διπλασιασμός πωλήσεων μέχρι το 2026

01 Ιουλίου 2022, 09:20 | Χ&Α - 242

QUEST HOLDINGS: Πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα και διπλασιασμός πωλήσεων μέχρι το 2026

 

 

 

 

 

 

QUEST HOLDINGS

 

Πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα και διπλασιασμός πωλήσεων μέχρι το 2026

 

Πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους € 300 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε η διοίκηση της Quest Holdings, κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση. Το επενδυτικό πρόγραμμα (2022 - 2026), πρόκειται να οδηγήσει σε διπλασιασμό πωλήσεων και κερδών, ενώ παράλληλα θα ανταμείψει τους μετόχους, υπό την μορφή μερίσματος.

Βέβαια, χωρίς να αποκλίνει από την τρέχουσα πραγματικότητα, η διοίκηση δεν δίστασε να αναφέρει τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις της, για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς.

Με βάση την τελευταία πρόβλεψη της διοίκησης, οι πωλήσεις του 2022, θα είναι ελαφρά υψηλότερες από τις πωλήσεις του 2021 και τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν περίπου στα ίδια ή σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά. Η δική μας πρόβλεψη εκτιμά, ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 12,9% σε σχέση με πέρυσι στα € 1,1 εκατομμύρια και τα κέρδη θα φτάσουν τα € 54 εκατομμύρια. Βεβαίως, η πρόβλεψή μας, ενδέχεται να αναθεωρηθεί, με βάση νεότερα αποτελέσματα.

 

Ο Όμιλος Quest, έχει καταφέρει να δραστηριοποιείται σε τέσσερις τελείως διαφορετικούς τομείς, όπου σε καλές οικονομικές περιόδους και οι τέσσερις τομείς δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά και ικανοποιητικά, ενώ σε κακές οικονομικές περιόδους, καταφέρνουν να λειτουργούν, ως ένα βαθμό, αντισταθμιστικά μεταξύ τους (τουλάχιστον οι 3 βασικοί) και κατά συνέπεια, το τελικό αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο για τον Όμιλο.

Στην παρούσα φάση, αυτή η περίοδος δεν είναι ιδιαίτερα καλή για την εμπορική δραστηριότητα της εταιρίας (65,3% των συνολικών πωλήσεων το 2021), καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αυξημένες τιμές ενέργειας, επιδρούν αρνητικά στην καταναλωτική ζήτηση των πολιτών σε προϊόντα. Υποβοηθητικά βέβαια, θα βοηθήσει τον κλάδο, η επιδότηση που πρόκειται να χορηγήσει η κυβέρνηση για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών.

Από την άλλη πλευρά δε, οι υπηρεσίες πληροφορικής (17,7% των πωλήσεων του 2021), δεν επηρεάζονται -άμεσα- ούτε από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ούτε από το αυξημένο κόστος ενέργειας. Η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα πληροφορικής παραμένει και ενισχύεται από τα έργα ψηφιοποίησης, που προκηρύσσονται και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον τομέα των μεταφορών (14,3%), παρατηρείται ότι οι επιδόσεις μειώθηκαν μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων, τάση που εκτιμάται από την διοίκηση ότι θα ισορροπήσει κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Όσον αφορά την τέταρτη δραστηριότητα του Ομίλου, την “πράσινη ενέργεια”, η συμβολή της ακόμα είναι αρκετά μικρή (μόλις το 1% των πωλήσεων), όποτε δεν μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί αντισταθμιστικά. Όμως, όπως δήλωσε η διοίκηση, πρόκειται να δούμε αύξηση στην συμβολή, καθώς δρομολογούνται επενδύσεις στον τομέα τον ΑΠΕ ενώ παράλληλα εξετάζονται εξαγορές.

Δείτε από προηγούμενο μας άρθρο, το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας, (εδώ).

 

Η εκτίμηση μας για την εταιρία και την μετοχή, είναι θετική και στις επενδυτικές επιλογές του “Χ&Α”, κατατάσσεται στην κατηγορία “Top 20”, δηλαδή αποτελεί επιλογή για το χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος. Εντούτοις, αυτή η περίοδος δεν είναι καλή για οποιαδήποτε διακράτηση μετοχών, ενόψει των δυσμενών εξελίξεων στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.

Η μετοχή, έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους κατά 31,3% (τιμή 20/6/2022). Κατά το 2022, έχει διανεμηθεί συνολικό μέρισμα € 0,57 ανά μετοχή (€ 0,4167 και € 0,15).

 

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.