Μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα των ελληνικών εξαγωγών

27 Ιουνίου 2022, 14:33 | Ελληνική Οικονομία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό Forum του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων “ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ” που διοργανώθηκε στις 24 Ιουνίου 2022, εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία και την προοπτική των ελληνικών εξαγωγών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το διαδικτυακό Forum, με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτέλεσε το βήμα για την παρουσίαση καινοτόμων εργαλείων και διάχυση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Πολιτεία για τη στήριξη και ενίσχυση της εξωστρέφειας των Μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων.

Το «παρών» έδωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργείου Οικονομικών, με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, η ηγεσία της Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών με τον Υφυπουργό κ. Κώστα Φραγκογιάννη και το Γενικό Γραμματέα κ. Ιωάννη Σμυρλή, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη Γενική Γραμματέα κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς και της ΑΑΔΕ με τον Διοικητή, κ. Γιώργο Πιτσιλή.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και αναλύθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ο Αναπτυξιακός Νόμος, το  Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με τις 670 Δράσεις σε 47 Χώρες – στόχους, η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΠ και η Μετατροπή – Ψηφιοποίησή του σε Εταιρεία παροχής (επιπλέον των Ασφαλειών Εξαγωγικών Πιστώσεων) Trade Finance, κυρίως για τις ΜμΕ.

Ειδική αναφορά έγινε στα νέα τραπεζικά και χρηματοδοτικά εργαλεία και προϊόντα που διαθέτουν για τους Έλληνες εξαγωγείς η Τράπεζα Eurobank, η Εθνική Τράπεζα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και το fund SMERemediumCap, ενώ σημαντική ήταν η παρουσίαση των υπηρεσιών που παρέχουν τα Γραφεία των ΟΕΥ στο Εξωτερικό και τα οποία υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση της Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Συμμετοχή Επιμελητηρίων

Από τον Ιδιωτικό Τομέα αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των Επιμελητήριων και συγκεκριμένα του ΕΒΕΑ αλλά και των διμερών επιμελητηρίων, του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου με Σύνθημα «Περισσότερη Ελλάδα» και του Ελληνο-Βρετανικού με τις πλούσιες δράσεις που αναλαμβάνει για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Το διαδικτυακό Forum έκλεισε με τις παρεμβάσεις των επιχειρηματιών από τις εταιρείες SOYA MILLS, NOISIS, ΜΕΛΙ ΑΤΤΙΚΗ, ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ ΜΑΥΡΙΚΟΙ και HELLENIC CROPS.

Το Διαδικτυακό Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μεγάλοι χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η Tράπεζα Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), χορηγοί ήταν το Enterprise Greece, η NOISIS και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ενώ υποστηρικτές ήταν η Μύλοι Σόγιας, η Hellenic Crops, η «Μέλι Αττικής» και η CRP Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

 

Πηγή:ot.gr