Dimand: Περνά και από το Ελληνικό το pipeline των έργων

28 Ιουνίου 2022, 09:48 | Εισηγμένες Εταιρίες

Dimand: Περνά και από το Ελληνικό το pipeline των έργων

Στη δημιουργία νέου αποθέματος έργων προχωρά η Dimand, η οποία διενεργεί ως γνωστόν, δημόσια προσφορά μετόχων για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο στο διάστημα 29/6-01/7.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Δ. Ανδριόπουλο, οι επόμενες συμβάσεις δεν στοχεύουν στην απόκτηση τζίρου και μεριδίων αγοράς, αλλά στην εξασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας, στρατηγική που συνάδει με την 20ετή λειτουργία της εταιρείας. Σύμφωνα δε, με τον Chief Investment Officer της Dimand, Νίκο Δίμτσα, ο στρατηγικός στόχος εσωτερικού ρυθμού απόδοσης (IRR) των επενδύσεων της Dimand θέτει ως πήχη το 20%.

Η εταιρεία, πέρα από τα 23 γνωστά projects ανάπτυξης ακινήτων, που ισούνται με επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ περίπου, για την πλειονότητα των οποίων υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντας αποεπένδυσης, στήνει ήδη μια νέα γενιά έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά τη διάψευση συμφωνίας με τη Lamda Developement για την ανάπτυξη οικιστικού project στο Ελληνικό, ο επικεφαλής της εταιρείας ανάφερε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής δημοσιογραφικής παρουσίασης, πως η Dimand διατηρεί επαφές με την Lamda Development για το project του Ελληνικού, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της περιόδου.

Σύμφωνα δε με την επίσημη παρουσίαση της εταιρείας, σε ότι αφορά το «χτίσιμο» του νέου αποθέματος έργων, το Ελληνικό φιγουράρει ψηλά, με την Dimand να αναφέρεται σε επενδύσεις σε κτίρια γραφείων, αθλητικές εγκαταστάσεις, και εκπαιδευτήρια. Δεδομένου ότι η Dimand, αποτελεί εκ φύσεως και εκ θέσεως developer, και όχι εργολάβος, συνάγεται ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών αφορούν σε συνεπένδυση.

Πέραν αυτού, στο pipeline νέων έργων η Dimand εντάσσει έργα ΣΔΙΤ (το project της Πολιτεία Καινοτομίας στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, αλλά και το βιοκλιματικό κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών, περιμένοντας την ωρίμανση των σχετικών διαγωνισμών), το project SkyLine της Alpha BankΑΛΦΑ -2,64% , αλλά και την επένδυση στο ακίνητο 80 στρεμμάτων της πρώην Αθηναικής Χαρτοποιίας για το οποίο σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο της εταιρείας, προκρίνεται η αξιοποίηση με την κατασκευή γραφείων και συμπληρωματικών χρήσεων.

Το κόστος

Κατά τον κ. Ανδριόπουλο, το απαύγασμα της επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας συνίσταται στον άξονα της «κοινής λογικής και του λελογισμένου ρίσκου». Στο πλαίσιο αυτό ανάφερε, πως η παρούσα πληθωριστική κρίση αποτελεί ακόμη μια πρόκληση για την εταιρεία, η οποία ήδη διήλθε σειρά ανατροπών.

Σε ότι αφορά, το κατασκευαστικό κόστος, το οποίο για τα projects της Dimand ανατιμήθηκε έως και 40% ήδη από το α’ εξάμηνο του 2021, υπήρξε αντιστάθμιση από την ισχυρή ζήτηση. Δεδομένου ότι υπάρχει έλλειμμα προϊόντος σε σύγχρονων προδιαγραφών ακίνητα, στην παρούσα φάση επιτρέπεται η μετακύλιση κόστους στον τελικό χρήστη, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, εξισορρόπησε τις πιέσεις.

Ο ίδιος, ωστόσο προσέθεσε ότι η ζήτηση έχει πλέον μετατοπιστεί σε ακίνητα «πολλών και υψηλών προδιαγραφών», γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία ταχυτήτων στην εγχώρια αγορά real estate.

Πέννυ Κούτρα

 

Πηγή:euro2day.gr