Ελληνογερμανικό: Προτεραιότητα η τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα

28 Ιουνίου 2022, 09:55 | Ελληνική Οικονομία

Ελληνογερμανικό: Προτεραιότητα η τόνωση των επενδύσεων στην Ελλάδα

«Ελλάδα και Γερμανία συμπορεύονται επί δεκαετίες αρμονικά στον χώρο της οικονομίας, με τη Γερμανία να επιδεικνύει ισχυρή επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και την Ελλάδα να αξιοποιεί τη γερμανική αγορά στο έπακρο, τονώνοντας την εξωστρέφειά της. Την ανταποδοτική αυτή σχέση θα συνεχίσει να στηρίζει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πιστεύοντας ότι κρύβει ακόμη μέσα της μεγάλη υπεραξία» δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, (φωτογραφία)  μετά την εκλογή στην ηγεσία του φορέα, την περασμένη Παρασκευή, οπότε το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βασίλειος Γούναρης, αναφερόμενος στη νέα διοίκηση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι:

«Αναλαμβάνει το έργο της σε μια δύσκολη -λόγω της διεθνούς γεωπολιτικής κρίσης- περίοδο για την ελληνική οικονομία, ωστόσο είναι αποφασισμένη να καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να στηρίξει την ελληνογερμανική επιχειρηματική κοινότητα και μέσω αυτής να συνδράμει τα μέγιστα για την τόνωση του εγχώριου ΑΕΠ».

Σχολιάζοντας το σχέδιο δράσεων του νέου Δ.Σ. για την επόμενη τριετία, σημείωσε ότι θα επικεντρωθεί στους εξής τομείς:

  • Στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων συνεργασίας του Επιμελητηρίου με τα παραγωγικά υπουργεία των κυβερνήσεων των δύο χώρων.
  • Στη μεγαλύτερη ενίσχυση των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων (επενδύσεις – εξαγωγές).
  • Στην ένταση των επιχειρηματικών αποστολών από και προς τη Γερμανία καθώς και προς τρίτες αγορές.
  • Στην ένταση των Β2Β επαφών, με έμφαση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας.
  • Στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
  • Στη σύναψη νέων συμμαχιών και συνεργειών (MoU) με τρίτους φορείς της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, με αφορμή τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι:

«Επί σχεδόν έναν αιώνα το Επιμελητήριο επεκτείνει σε γερές βάσεις τις σχέσεις των δύο χωρών, γνωρίζοντας ότι οι γερμανικές επενδύσεις αποτελούν δομικό πυλώνα του Ελληνικού ΑΕΠ. Όντας ένας εκ των ισχυρότερων ‘κρίκων’ της διεθνούς ‘αλυσίδας’ Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με παρουσία σε 92 χώρες, με 140 σημεία και 47.000 μέλη, το Επιμελητήριο λειτουργεί ως ‘γέφυρα επικοινωνίας’ με τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα με τη Γερμανία, προσβλέποντας στην περαιτέρω τόνωση της εξαγωγικής δράσης του ελληνικού επιχειρείν και στην εντονότερη επενδυτική παρουσία της γερμανικής οικονομίας στη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι η νέα Διοίκηση θα στηρίξει τις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις, έχοντας γνώση των δυνατοτήτων της ελληνικής αγοράς και της δυναμικής της γερμανικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου συγκροτήθηκε σε σώμα την περασμένη Παρασκευή, 24 Ιουνίου, εκλέγοντας Πρόεδρο τον κ. Βασίλειο Γούναρη - BASF Hellas S.A., Α΄ Αντιπρόεδρο την κα Βικτώρια Αλεξανδράτου–Kerner - WRE HELLAS S.A., Β΄ Αντιπρόεδρο τον κ. Γεώργιο Πατεράκη - MCI Consulting S.A. και Γ’ Αντιπρόεδρο τον κ. Ανδρέα Σπυρίδη - iTrust Digital Strategy. Ταμίας εξελέγη ο κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης - Boehringer Ingelheim Hellas S.A..

Στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μετέχουν, επίσης, ως Μέλη η κα Ελένη-Λυδία Αναστασιάδου (PRODYNA SE), ο κ. Θεόδωρος Δεληγιαννάκης (LL.M.) (DQS Hellas), η κα Έλενα Καλλονά (Jungheinrich Hellas Ltd), ο κ. Ιωάννης Κάπρας (Robert Bosch S.A.), ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης (Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), o Δρ. Πάνος Κορωνάκης-Ρολφ (PAUL HARTMANN HELLAS S.A.), η κα Φιλίππα Μιχάλη (ALLIANZ HELLAS S.A.), o Δρ. Τόμας Μπρίνκμαν (GAEA PRODUCT S.A.), ο Καθ. Άγης M. Παπαδόπουλος (EYATH S.A.), η κα Μπρίττα Σιαμαντά (OTE S.A.), ο κ. Θάνος Τζιρίτης (ISOMAT S.A.) και ο Δρ. Βασίλειος Χατζίκος (SIEMENS S.A.).

 

Πηγή:euro2day.gr