Τι μπορεί να ανακόψει την απογείωση του ελληνικού τουρισμού

28 Ιουνίου 2022, 09:56 | Ελληνική Οικονομία

Τι μπορεί να ανακόψει την απογείωση του ελληνικού τουρισμού

Μόνο εξωγενείς παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φετινή έντονα ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, καθώς όσο «τρέχει» η φετινή σεζόν, τόσο περισσότερο επαληθεύονται οι εκτιμήσεις ο αριθμός των αφίξεων θα φτάσει στα επίπεδα του 2019. Ήδη, βάσει των πρόχειρων στατιστικών στοιχείων, της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2022, η συνολική επιβατική κίνηση προσέγγισε το 86% της επιβατικής κίνησης του πρώτου πενταμήνου του 2019.

Στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 16,3 εκατομμύρια το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2019, για το ίδιο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα του 2022 σημειώθηκε πτώση 14%. Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ανήλθε στα 14 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις, αυτές τον Μάιο ήταν 301% αυξημένες σε σχέση με τον περυσινό Μάιο και υπολείπονται κατά 16% σε σχέση με το 2019.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του Μαΐου ανήλθε σε 2,05 εκατομμύρια επιβάτες και ήταν μειωμένη κατά 10,2% σε σχέση με την κίνηση του Μαΐου 2019. Καθώς προχωρούμε προς τους μήνες αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου, η κίνηση προοδευτικά ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την επιβατική κίνηση εσωτερικού να εμφανίζει μείωση κατά 4,3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση κατά 12,8%, σε σύγκριση με το 2019.

Συνολικά, κατά τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 6,5 εκατομμύρια και παρέμεινε μειωμένη κατά 24,4% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 16,9%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 27,8%.

Ανασταλτικοί παράγοντες

Βέβαια, οι προαναφερόμενοι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την περαιτέρω εξέλιξη του τουρισμού, όπως η κατάσταση στα μεγάλα ευρωπαϊκά, διεθνή αεροδρόμια, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η εξέλιξη της πανδημίας. Εκτός από τους παράγοντες αυτούς, υπάρχουν άλλοι δύο σημαντικοί παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά για τον τουρισμό, κυρίως τον εσωτερικό.

Ο ένας είναι αυτός της ακρίβειας στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ο άλλος αυτός της τιμής των καταλυμάτων.

Οι αυξήσεις των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι της τάξεως του 25 ως 30% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε ότι αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων τα πράγματα είναι λίγο πιο «σοβαρά», καθώς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στις Κυκλάδες, πολλά από τα οποία δεν έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες (κλιματισμός κλπ) και το 2019 κόστιζαν 40 ως 50 ευρώ τη βραδιά, φέτος κοστίζουν 70 ευρώ. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και σε τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής Πελοποννήσου όπου παρατηρούνται αυξήσεις 30 ως 50%.

Αναφορικά με τις τιμές στα ξενοδοχεία, η πρόσφατη έκδοση του Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου για τον Μάιο κάνει λόγο για μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα 82 ευρώ, ενώ η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ανήλθε στο 40,8%. Την περίοδο του Ιουνίου ωστόσο η πληρότητα σκαρφάλωσε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, όπως τονίζεται.

Πάντως, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, «οι τιμές των ξενοδοχείων είναι ίδιες τόσο για τον Έλληνα, όσο και για τον ξένο επισκέπτη και δεν είναι τόσο ακριβές. Δεν γίνεται το ξενοδοχείο να δίνει άλλη τιμή στον Έλληνα και άλλη στον ξένο επισκέπτη, αφού όλα είναι άμεσα συγκρίσιμα στο διαδίκτυο».

Αύξηση 52% σε μια οκταετία

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος στην πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, τα έσοδα το 2030, μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. ευρώ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. Ευρώ.

Oι επισκέψεις στις Περιφέρειες μπορούν να φθάσουν σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ. Οι διανυκτερεύσεις μπορούν να φθάσουν σε 307 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αν προσαρμοστούμε στις νέες παγκόσμιες τάσεις που ήδη διαμορφώνουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και κατά συνέπεια στον ελληνικό τουρισμό. Τέτοιες παγκόσμιες τάσεις είναι : ο ψηφιακός μετασχηματισμός,, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, ο υπερτουρισμός, η οικονομία διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί καθώς και η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

Γεράσιμος Ζώτος

 

Πηγή:liberal.gr