Οι τρεις υποψήφιοι για στρατηγικό ποσοστό στην Τέρνα Ενεργειακή: Macquarie, First Sentier, KKR

28 Ιουνίου 2022, 10:23 | Εισηγμένες Εταιρίες

Οι τρεις υποψήφιοι για στρατηγικό ποσοστό στην Τέρνα Ενεργειακή: Macquarie, First Sentier, KKR

Tρία μεγάλα fund υποδομών φέρονται ως υποψήφιοι για την εξαγορά μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από το Αυστραλιανό Macquarie Group, προσφορές προετοιμάζονται να καταθέσουν τόσο το έτερο Αυστραλιανό First Sentier Group καθώς και το Αμερικανικό ΚΚR.

Όπως και το πρώτο fund και οι δυο άλλοι επενδυτές είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η First Sentier θα κατέλθει από κοινού με την ΓΕΚ στον διαγωνισμό της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία μ ένα από τα funds θεωρείται πώς θα προχωρήσει και με αποτιμήσεις αντίστοιχων ευρωπαϊκών συναλλαγών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετοχών της Τέρνα ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή κ. Γ. Περιστέρης, αν και ξεκαθάρισε ότι, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ανέφερε πως η εταιρεία “έχει προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από αρκετούς μεγάλους διεθνείς επενδυτές”.

Τo βασικό κίνητρο των τελευταίων είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που δανειοδοτούν εταιρείες ενέργειας είναι ότι, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία με υψηλές αποδόσεις όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή παραχωρήσεις.

Oι αποτιμήσεις που προσφέρονται για τις εταιρείες ΑΠΕ κινούνται σε υψηλά επίπεδα καθώς τα funds των υποδομών επιδιώκουν να “κλειδώσουν” αποδόσεις με βάση τις καθορισμένες τιμές των συμβολαίων ΑΠΕ. Ο στόχος αυτός των Funds κατέστη αναγκαιότητα πλέον μετά τις διαφαινόμενες αυξήσεις επιτοκίων που θα αυξήσουν κατά τι το προηγούμενο χαμηλό κόστος δανεισμού στα funds υποδομών.

Σε ποια επίπεδα έγιναν ανάλογες συναλλαγές στην Ευρώπη

Το Νοέμβριο του 2021, η Γαλλική Engie και η ασφαλιστική credit Agricole εξαγόρασαν το 97,3% της Ισπανικής Eolia με τίμημα πάνω από 2 δισ. ευρώ, αποκτώντας μια δυναμικότητα ισχύος 899 ΜW Αιολικών Πάρκων και υπό κατασκευή έργα 1,2GW.

Υπενθυμίζεται ότι η Τέρνα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 895 Μw, ενώ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για συνολική ισχύ 3 GW.

Σύμφωνα με ανάλυση της Axia ventures, η συναλλαγή της πώλησης της Eolia, αλλά και της Falck ( Ιταλία ) πραγματοποιήθηκε μ ένα δείκτη Ev/ ebidta 14, και με βάση αυτά τα στοιχεία η Τέρνα αποτιμάται 23 ευρώ ανά μετοχή ή 2,7 δις. ευρώ. Με μια τιμή, όμως, 23 ευρώ ανά μετοχή και αξία επιχείρησης στα 2,7 δις. ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά μεγέθη της Tέρνα ο Δείκτης ΕV/ ebidta κινείται στο 16.

To 2021, η Τέρνα Ενεργειακή, εμφάνισε έσοδα 405 εκατ. ευρώ κέρδη ebidta 161,8, τα προσαρσμοσμένα καθαρά κέρδη σε 69 εκατ. ευρώ , ο συνολικός δανεισμός ανήλθε σε 1 δις. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 397 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός 528 εκατ. ευρώ. Το 37,93% των μετοχών της Τέρνα κατέχει η μητρική ΓΕΚ- Τέρνα, το 11,06% ο κ. Γ. Περιστέρης και το 6% η Αtale entreprises του εφοπλιστή κ. Ε. Μαρινάκη.

Παφίλας Δημήτρης

 

Πηγή:bankingnews.gr