Τέλη του 2023- αρχές του 2024 η ομαλοποίηση της κατάστασης με την ακρίβεια

28 Ιουνίου 2022, 10:31 | Ελληνική Οικονομία

Η κατάσταση με την ακρίβεια εκτιμάται πως θα ομαλοποιηθεί στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024, είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε, οι δυσκολίες θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση το 2022 και θα επεκταθούν με χαμηλότερη ένταση το 2023.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για εκτιμήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα σημερινά δεδομένα, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα μείνει γενναία και αποτελεσματικά δίπλα στην κοινωνία, όπως έχει αποδείξει εδώ και τρία χρόνια τώρα».

«Η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με έναν σημαντικό αριθμό μεγέθυνσης, τον υπολογίζουμε 3% στον προϋπολογισμό, και με βάση τους πρώιμους δείκτες της οικονομίας, φαίνεται ότι το ποσοστό θα είναι αρκετά υψηλότερο. Η ανεργία μειώνεται. Στο κάθε νοικοκυριό που είχε έναν άνεργο, μπαίνει πρόσθετο εισόδημα. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί δύο φορές. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά. Από τους πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, το 75% δεν πληρώνει φόρους, και ένα κομμάτι τους θα έχει πιστωτικό. ΕΝΦΙΑ πληρώνει ένα δισ. ευρώ λιγότερο από ότι το 2018. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το 29% στο 22%, προκαταβολή φόρου μικρότερη. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει ούτε το 2021, ούτε το 2022, ούτε το 2023. Αυτά είναι αρκετά δισ. ευρώ. Δεν είναι επιδόματα, είναι όμως βοήθεια στο πορτοφόλι του πολίτη, γιατί δεν είναι εκροή πόρων. Αυτά πρέπει να προσμετρηθούν όταν κάνεις οικονομική πολιτική» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε επιδοτήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022. «Τόσα μέτρα δεν έχει πάρει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Από αυτά, τα 6 δισ. ευρώ είναι για το ρεύμα. Για να αποφύγει ο πολίτης το 70% – 90% του κόστους της επιπλέον επιβάρυνσης το Β’ εξάμηνο του 2022. Έχουμε στα καύσιμα παρεμβάσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αρκετές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα, και μια σειρά απο άλλα μέτρα όπως είναι οι μειωμένοι ΦΠΑ που τώρα νομοθετούμε στη Βουλή», πρόσθεσε.