Γαλλία: Σε χαμηλό εννέα ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

28 Ιουνίου 2022, 11:07 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Γαλλία: Σε χαμηλό εννέα ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Η γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, και διαμορφώθηκε σε χαμηλό εννέα ετών, καθώς οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές αυξήθηκαν λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της πολιτικής αβεβαιότητας.

Η στατιστική υπηρεσία Insee, δήλωσε πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 82 μονάδες τον Ιούνιο από τις 85 τον Μάιο και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 84 μονάδες.

Αν και οι ανησυχίες των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό στο μέλλον παραμένουν αρκετά υψηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, υποχώρησαν τον Ιούνιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ωστόσο, το αίσθημα των νοικοκυριών για τις γενικότερες οικονομικές προοπτικές συνέχισε να επιδεινώνεται, και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν η Γαλλία ήταν στον δεύτερο μήνα του πρώτου και πιο αυστηρού lockdown.

Ενώ η άνοδος του πληθωρισμού έχει πιέσει τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες, η πολιτική κατάσταση της Γαλλίας έχει αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, αφότου το κόμμα του Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές αυτόν τον μήνα.

 

Πηγή:capital.gr