Η Attica Bank αιμορραγεί: Μπορεί να σωθεί από… “σπόντα”

28 Ιουνίου 2022, 13:27 | Εισηγμένες Εταιρίες

Η Attica Bank αιμορραγεί: Μπορεί να σωθεί από… “σπόντα”

Μπροστά σε ασύμμετρους κινδύνους βρίσκεται η Attica Bank, καθώς η νέα διοίκηση, μαζί με το ΤΧΣ επιχειρούν να αποτυπώσουν την κατάσταση όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα, αλλά διαπιστώνουν ότι κάτι τέτοιο εγείρει κινδύνους πλήρους κατάρρευσης της τράπεζας.

Φημολογία για ζημιές διπλάσιες από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έχει προσδιοριστεί στα 365 εκατ., αναπτύσσεται στην Attica Bank, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στο fund Ellington επαρκή αιτιολόγηση για να υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο -ακόμα κι αν οι εκλογές γίνουν το 2023-, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος της εκκαθάρισης της τράπεζας. ¨Ετσι, το μπαλάκι θα πάει πάλι στην Τράπεζα της Ελλάδος για να βρεί λύσεις που δεν θα διαταράσσουν το ευαίσθητο οικοσύστημα των μηχανικών…

Το πολιτικό κόστος

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Attica Bank καταφέρνει να επιβιώνει άλλοτε λόγω της αναγκαιότητας ύπαρξης μιας μικρομεσαίας τράπεζας ώστε να “σπάει” η εικόνα υπερσυγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος και άλλοτε λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Σε αυτή τη φάση, με την Παγκρήτια σε φάση μετεξέλιξης, τη Viva και την Optima Bank στο παιχνίδι, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ωστόσο, η απόφαση να σπάσει και να εκκαθαριστεί η τράπεζα είναι μεγάλη και με πολλές παραμέτρους, τόσο για την Τράπεζα της Ελλάδας, στην εποπτεία της οποίας βρίσκεται, όσο και για την κυβέρνηση, αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ασχέτως του ύψους των κεφαλαίων που ενδεχομένως να απαιτηθούν, η τράπεζα του ΤΜΕΔΕ, εμπλέκεται σε μια σειρά από επίπεδα και τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σε Δημόσια έργα κομβικής σημασίας, καθιστώντας την διάλυσή της αρκετά επικίνδυνη για μια σειρά από συνδεδεμένα “τζένγκα”. Για παράδειγμα, το ΤΜΕΔΕ δρα και το ίδιο ως ενδιάμεσο ιδιότυπο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παρέχοντας εγγυητικές επιστολές για τα μέλη του, γεγονός που καθιστά το συνολικό οικοδόμημα της φερεγγυότητας του Ταμείου εξαιρετικά… εύθραυστο. Με δεδομένες τις σωρευμένες ζημιές της Attica Bank, τις απώλειες χρημάτων του ΤΜΕΔΕ και την αδυναμία επαρκούς προσδιορισμού των προβλημάτων τις τράπεζας, ενδεχόμενο κανόνι θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τις προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας και όχι μόνο.

Επίσης, σε τέτοιες εξισώσεις συνυπολογίζεται και η πολιτική διάρθρωση του προσωπικού της τράπεζας. Υπάρχει πάντα και η παράμετρος που λέγεται ΤΜΕΔΕ και κατ επέκταση το ΤΕΕ. Με Δεξιά διοίκηση στο Επιμελητήριο, ενδεχόμενο λουκέτο στην Attica Bank θα προκαλούσε ισχυρό σοκ και θα έκαιγε ερείσματα.

 

Πηγή:crisismonitor.gr