Κύριες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία - Ιούνιος 2022 / Ιούλιος 2022

01 Ιουλίου 2022, 11:00 | Χ&Α - 242

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, επανέλαβε την πρόθεση των αξιωματούχων να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας πως η μάχη για τον πληθωρισμό συνεχίζεται παρά τους κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αξιωματούχοι αναγκάζονται να ενεργήσουν μετά από μια έκρηξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων στον απόηχο του σχεδίου τους για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες. Το νέο εργαλείο καταπολέμησης της κρίσης είναι πιθανό να περιλαμβάνει αγορές χρέους από πιο υπερχρεωμένες χώρες. Λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Το μέτρο πρόκειται να οριστικοποιηθεί πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 20-21 Ιουλίου. (εδώ)

 

****

Η Γερμανία έχει κλιμακώσει στο “επίπεδο συναγερμού” την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τα κυβερνητικά σενάρια προβλέπουν μια δύσκολη επιλογή για τη γερμανική κυβέρνηση το χειμώνα: να συνεχίσει να προμηθεύει ευρωπαϊκές χώρες ή να κρατήσει το φυσικό αέριο για τους πολίτες της. Ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Gazprom, έχει μειώσει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 στο 40% της δυναμικότητας του αγωγού. Με τον αγωγό να έχει προγραμματιστεί για συντήρηση τον Ιούλιο, υπάρχουν φόβοι στο Βερολίνο και στη βιομηχανία ότι οι ροές αερίου μπορεί να μην επαναληφθούν στη συνέχεια, βάζοντας τη Γερμανία σε πραγματικά δύσκολη θέση. (εδώ)

****

Οι προβλέψεις του ιδιωτικού τομέα υποδηλώνουν ότι ο στασιμοπληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι απίθανος, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενώ οι τελευταίες προβλέψεις βλέπουν σημαντική καθοδική προσαρμογή στην ανάπτυξη και ανοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού, “οι τρέχουσες προβλέψεις των ειδικών εξακολουθούν να απέχουν πολύ από ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού”, ανέφερε η ΕΚΤ. Ωστόσο, η πρόβλεψη για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σύμφωνα με την έρευνα Consensus Economics της ΕΚΤ παραμένει πάνω από το 2% και μόνο τρεις αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη κάτω του 1% για το επόμενο έτος. (εδώ)

****

 

Σύμφωνα με τα στοιχεια για τον μήνα Μάιο, η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο του 2022. Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ετήσια αύξηση πληθωρισμού διαμορφώνεται στο 8,8% τον Μάιο του 2022, από 8,1% τον Απρίλιο. Για έναν ακόμα μήνα, η αύξηση στις τιμές ενέργειας, τροφοδότησαν την αύξηση του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2022, η ετήσια αύξηση της ενέργειας έφτασε το 39,1%.

Το υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού τον Μάιο, καταγράφονται, από την Εσθονία (+20,1%), την Λιθουανία (+18,5%), την Λετονία (+16,8%) και την Τσεχία (+15,2%). Δείτε αναλυτικά εδώ.

****

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που διακοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο», προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει “πλεονέκτημα”.Προειδοποίησε επίσης ότι πιθανότατα μέχρι στιγμής τα βήματα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν τις προμήθειες τώρα. (εδώ)

****

 

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για το δημόσιο χρέος. Ύστερα από μια μακρά αναβολή, το σχέδιο είναι τώρα ξανά στο τραπέζι, εν μέσω εκτεταμένων εκκλήσεων να δοθούν στις κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια, για παράδειγμα να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες για την προστασία του κλίματος. Ομως, ενόψει των ήδη υψηλών επιπέδων εθνικού χρέους και του αυξανόμενου πληθυσμού, αυτός είναι λάθος δρόμος. (εδώ)

****

Η Ρουμανία δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την υιοθέτηση του ευρώ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση σύγκλισης 2022. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρουμανική νομοθεσία δεν είναι πλήρως συμβατή με τους κανόνες της ζώνης του ευρώ, ενώ η Ρουμανία παραβιάζει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για την υιοθέτηση του νομίσματος (πληθωρισμός, σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών, το κριτήριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η σύγκλιση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων). (εδώ)

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.