Αποσυμφόρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων

01 Ιουλίου 2022, 12:50 | Χ&Α - 242

Αποσυμφόρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποσυμφόρηση των εφοδιαστικών αλυσίδων

 

Οι έρευνες του Ιουνίου, δείχνουν ότι το “μποτιλιάρισμα” στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχει αμβλυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αρχίσει ακόμα να εξομαλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Το ερώτημα, που ανακύπτει, σε αυτή τη φάση είναι εάν οι μειώσεις των δεικτών, που παρακολουθούν την εξέλιξη των παραγγελιών και τον χρόνο παράδοσης των παραγγελιών, οφείλονται περισσότερο στην επαρκή αποθεματοποίηση από την πλευρά των εταιριών ή στην μειωμένη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών. Δείτε εδώ, διαγράμματα με την πορεία των δεικτών που παρακολουθούν την εξέλιξη των παραγγελιών και των τιμών για αγαθά. Όπως φαίνεται από την εξέλιξη των διαγραμμάτων, οι δείκτες που παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών που δίνονται και λαμβάνονται για αγαθά, αυξάνονται διαρκώς τους τελευταίους 12 μήνες και έχουν φτάσει το υψηλότερο επίπεδο από το 2005.

Όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί στο β΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αναμένεται, δηλαδή, ότι τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα εξομαλυνθούν και η ζήτηση θα επιβαρυνθεί. Οι δύο αυτές συνθήκες, συνδυαστικά, θα “ξεμπλοκάρουν” την λειτουργία των επιχειρήσεων και θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά πιέζοντας τον πληθωρισμό προς τα κάτω.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.