Το 2022 κρίθηκε. Το ενδιαφέρον μας, στο 2023.

01 Ιουλίου 2022, 11:30 | Χ&Α - 242

Το 2022 κρίθηκε. Το ενδιαφέρον μας, στο 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 2022 κρίθηκε. Το ενδιαφέρον μας, στο 2023

 

Η εκλογολογία, συνήθως έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τρέχουσα διαχείριση της οικονομίας. Έτσι, όσο πιο σύντομη είναι η προεκλογική περίοδος, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά. Το ανεπίσημο “άνοιγμα” του κεφαλαίου των εκλογών, κατά το προηγούμενο διάστημα, πιθανότατα προκάλεσε απώλειες στο Χρηματιστήριο. Αν αυτό, όντως συνέβη, τότε κακώς συνέβη.

Σ’ αυτή τη φάση της χώρας και της οικονομίας, είναι προτιμότερο, οι εκλογές να γίνουν σύντομα και να μην απασχολήσουν επί μακρό, την επικαιρότητα και την οικονομία.

 

Το 2022, λίγο έως πολύ, κρίθηκε. Για την πλειοψηφία των κρατών και των οικονομιών, θα είναι μία κακή και χαμένη χρονιά. Στην Ελλάδα, ίσως τα πράγματα -και οι οικονομικοί δείκτες- συγκρατηθούν. Το ενδιαφέρον μας, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο 2023, έτος που θα είναι πιο δύσκολο, σε πολλούς τομείς. Στην οικονομία, που θα πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Στο δημοσιονομικό τομέα, αφού η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να περιορίσει τα ελλείμματα, με τα οποία ζει στα τρία τελευταία χρόνια. Και στον τομέα της εθνικής πολιτικής, αφού, πέραν των ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, το 2023, θα αποτελέσει έτος όξυνσης με τη γειτονική Τουρκία.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.