Επιστροφή του δείκτη σε κατώτερες τιμές

01 Ιουλίου 2022, 07:30 | Χ&Α - 242

Επιστροφή του δείκτη σε κατώτερες τιμές

 

Η πτώση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα κάτω από τις 850 μονάδες, δεν προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ, ή και από την άνοδο του επιτοκίου της FED, αλλά από την ένταση της “εκλογολογίας” κατά το δεύτερο 15θήμερο του Ιουνίου. Παράλληλα, κατά τη φάση της πτώσης, οι συναλλαγές ήταν εξαιρετικά μειωμένες, στοιχείο που δείχνει την απομάκρυνση των επενδυτών από τη χρηματιστηριακή αγορά.

 

Στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με την πορεία των αγορών του εξωτερικού, αλλά και την εσωτερική επικαιρότητα, ο δείκτης, θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες και, ενδεχομένως, να παραμείνει κάτω από το “όριο” αυτό, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Διατηρούμε την άποψη ότι, τα παρόντα επίπεδα τιμών, είναι “αφύσικα” για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Θα μπορούσαν ίσως να δικαιολογηθούν κατά τη διάρκεια της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, κατά το πρώτο διάστημα της περιόδου ανάκαμψης, ή ακόμη και κατά την πανδημία του Covid. Όμως, καθώς η Ελλάδα, έχει ξεφύγει από την αρχική ανάκαμψη και ήδη βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, η παραμονή της αγοράς σε επίπεδα γύρω από τις 800 μονάδες, δεν οφείλεται τόσο στις προοπτικές της χώρας ή της αγοράς, αλλά στην απροθυμία των -κυρίως διεθνών- επενδυτών, να επενδύσουν στην Ελλάδα. Με τη σειρά του, αυτό προκαλείται από το γεγονός ότι η χώρα δεν κατέχει -ακόμη- αξιολόγηση “επενδυτικής βαθμίδας”, ενώ η αγορά της, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως “αναπτυσσόμενη”.

 

Παρά το ότι, όπως προκύπτει και από την υπόλοιπη αρθρογραφία μας, εκτιμούμε ότι, οι διεθνείς αγορές θα διανύσουν ένα διάστημα σημαντικής ακόμη υποχώρησης των χρηματιστηριακών δεικτών, η συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη θα παραμένει καλύτερη. Και ότι, όταν τελειώσει η φάση της γενικότερης υποχώρησης των δεικτών, η ανάκαμψη του δείκτη σε επίπεδα πάνω από τις 900 μονάδες, θα είναι ταχύτερη.

 

Προς το παρόν, παραμένουμε έξω από την αγορά, αναμένοντας τη σταθεροποίηση των διεθνών δεικτών και του Γενικού Δείκτη. Ενδεχομένως να δημιουργηθούν “αγοραστικές ευκαιρίες” στην αγορά, όμως, θα τις παραβλέψουμε αφού, για την πραγματοποίηση των κινήσεών μας, ακολουθούμε τα “σήματα” του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”. Άλλωστε, ο ορισμός της “ευκαιρίας” είναι σχετικός, αφού τα πάντα εξαρτώνται από τη φάση της ευρύτερης αγοράς.

 

Πριν από την εμφάνιση του επόμενου “σήματος εισόδου” (έχει αποδειχθεί ότι συνήθως, μπορούμε να αντιληφθούμε ένα επερχόμενο σήμα) θα εξετάσουμε τις τιμές, όπως θα έχουν διαμορφωθεί τότε, θα αξιολογήσουμε το γενικότερο κλίμα και, εάν κρίνουμε ότι η αισιοδοξία επανέρχεται στην αγορά, θα κινηθούμε προς μετοχές υψηλότερης “επιθετικότητας”, αφού, τα μεγαλύτερα κέρδη, επιτυγχάνονται πάντα, στην πρώτη φάση της ανάκαμψης.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.