Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων - Πώς θα αγοράζει (και) ελληνικά ομόλογα

30 Ιουνίου 2022, 16:46 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων - Πώς θα αγοράζει (και) ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει αυτήν την εξισορρόπηση την Παρασκευή για να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης από το να μπει εμπόδιο στο σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων – ενώ ένα νέο σχέδιο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, προσθέτει το πρακτορείο.

Η κεντρική τράπεζα έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες - δωρητές, λήπτες και ουδέτερες - με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων τους τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο συζητήσεις με έξι άτομα στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους αποδέκτες ένα μέρος από τα μετρητά από ομόλογα που αγόρασε από "δωρητές” στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το PEPP, με τα ομόλογα από τις ουδέτερες χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας, αναφέρουν οι πηγές.

Οι λίστες, οι οποίοι θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της περιφέρειας και του κέντρου που αναδύθηκε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία, σημειώνει το πρακτορείο.

Οι αποδέκτες περιλαμβάνουν μια χούφτα χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο ριψοκίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της πενιχρής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Ο κατάλογός ήταν αρχικά μεγαλύτερος προτού το Διοικητικό Συμβούλιο τον περιορίσει.

Η ομάδα δωρητών αποτελείται από περίπου μισή ντουζίνα λεγόμενες χώρες του πυρήνα που θεωρούνται ασφαλέστερες. Περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την ιστορία.

Αν και οι αποπληρωμές [στα ομόλογα] που θα γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι σημαντικές, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές.

Έτσι, έχει επιταχύνει τις εργασίες για ένα νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί νέες αγορές όπου χρειάζονται, εάν μια χώρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Οι λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο αναμένεται να ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο.

Αυτό θα μπορεί να γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες ή τις οικονομικές συστάσεις της, ή από την ίδια την ΕΚΤ μέσω αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, όπως έκανε με την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η ΕΚΤ θα μπορεί στη συνέχεια να αποστραγγίσει μετρητά από το τραπεζικό σύστημα για να αντισταθμίσει τις αγορές ομολόγων, πιθανότατα μέσω ειδικών δημοπρασιών στις οποίες οι τράπεζες θα μπορούν να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερα επιτόκια εάν "σταθμεύσουν" τα κεφάλαια τους στην κεντρική τράπεζα.

 

Πηγή: capital.gr