3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης: Η απόσταση μεταξύ λόγων και πραγματικότητας

01 Ιουλίου 2022, 08:30 | Χ&Α - 242

3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης: Η απόσταση μεταξύ λόγων και πραγματικότητας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης

 

Η απόσταση μεταξύ λόγων και πραγματικότητας

 

Ωραία τα είπαν στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιουνίου, στην Αθήνα (εδώ). Πολλοί και εκλεκτοί ομιλητές μίλησαν για το ρόλο των εγχώριων Θεσμικών Επενδυτών, για τον χρηματοοικονομικό  “αλφαβητισμό” στην Ελλάδα, για τις ΑΕΕΑΠ, ως “μοχλό ανάπτυξης και επενδυτική επιλογή”, για τις επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια και για τον κλάδο των ΑΕΕΧ στο Χρηματιστήριο (ποιές ΑΕΕΧ, οι ΑΕΕΧ διαλύθηκαν για να ενισχύσουν τα κεφάλαια των τραπεζών, πριν από δυο δεκαετίες) και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Όμως, έχουμε δει και στην πράξη τα αποτελέσματα της “θεσμικής διαχείρισης”, μέσα από τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις και τα τεράστια λάθη στρατηγικής, των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και άλλων θεσμικών επενδυτών. Θα δούμε και στο επόμενο τεύχος (στο παραδοσιακό τρίμηνο αφιέρωμα στα Αμοιβαία Κεφάλαια), ποιά ήταν η απόδοσή τους κατά το α’ εξάμηνο και ποιές ήταν οι θέσεις τους και τα ποσοστά τους εντός αγοράς, στις 30/6/2022, δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας πολύ σημαντικής χρηματιστηριακής κρίσης. Μείωσαν τις θέσεις τους, ή παρέμειναν στο γνωστό και “άκοπο” 92% έως 95% εντός αγοράς, που στην ουσία, σημαίνει μεγάλες ζημιές για τους μεριδιούχους τους; Πολύ φοβόμαστε ότι, μάλλον το δεύτερο θα έχει συμβεί και ότι, τελικά, οι θεσμικοί επενδυτές, ακολούθησαν την πεπατημένη. Όμως, οι θεσμικές επενδύσεις αναπτύσσονται με ικανοποιητικές αποδόσεις για τους πελάτες τους και όχι -μόνο- με συνέδρια.

 

Δείτε τα πρακτικά του συνεδρίου, εδώ.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.