Αιρετικοί και αντιπαθείς. Όμως, ειλικρινείς και -ελπίζουμε- χρήσιμοι.

06 Ιουλίου 2022, 17:20 | Άρθρα - Θέσεις

Ακόμη μια εταιρία που -πιθανότατα- δε μας συμπαθεί, προστέθηκε σε μία αρκετά μεγάλη λίστα. Πρόκειται για την Dimand, για την οποία δεν είχαμε εκφράσει θετική άποψη και δεν προτρέψαμε να συμμετάσχει κάποιος, στη δημόσια προσφορά, πριν από λίγες μέρες (εδώ). Αυτό, ερχόταν σε αντίθεση με την ευρύτατη πλειοψηφία των ΜΜΕ και των αναλυτών που, με διθυραμβικά σχόλια, προέτρεπαν τον κόσμο να πάει να πληρώσει € 15,00 για να αγοράσει τη μετοχή.

Κανείς δεν μίλησε για το μπέρδεμα στους εταιρικούς λογαριασμούς της, όπου δύσκολα καταλαβαίνεις τί έρχεται και από πού και τί πάει, πού. Κανείς δε μίλησε για τη σπουδή που επέδειξε η εταιρία να μπει στην αγορά, για να μαζέψει τα -ουκ ολίγα- κεφάλαια (περίπου € 100 εκατομμύρια) καθώς -ορθά- είδε την κρίση να έρχεται. Κανείς δε μίλησε για την πλήρη αδιαφάνεια που επικρατεί στον κλάδο.

 

(Σημειώνουμε ότι, όπως αναφέρθηκε, η έκδοση υπερκαλύφθηκε. Μπράβο στην εταιρία και στους πρωταγωνιστές και κρίμα για τον κοσμάκη που -πάλι- θα χάσει λεφτά).

 

Σήμερα, ήρθε η στιγμή να μιλήσει η αγορά. Και έστειλε τη Dimand στο -4,00%. Το να χάσεις 4,00% στην πρώτη διαπραγμάτευσης, δεν προοιωνίζεται καλά πράγματα (κατά το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, η τιμή βρισκόταν στο -5,00%, δηλαδή στα € 14,25, η οποία, κατά τα φαινόμενα, ήταν το “όριο επέμβασης”). Και μάλιστα, να είναι το “υψηλό” της ημέρας, το € 14,80 -ούτε καν την τιμή εισαγωγής, έτσι για το θεαθήναι και την “αξιοπρέπεια της εταιρίας”- είναι ακόμη χειρότερο.
(Για την ιστορία, η πρώτη πράξη της μετοχής, έγινε στις 10:31 πμ, στην τιμή των € 14,306).

 

Όμως, τί να τα κάνουμε αυτά; Σημασία έχει ότι, όπως έγραψε κάποιο site, η σημερινή συνεδρίαση και η είσοδος της εταιρίας, ήταν μια “ιστορική μέρα για το Χρηματιστήριο” (εδώ). Έχουμε χάσει τη σημασία των λέξεων και τη σοβαρότητα.

 

Όχι. Δε θέλουμε να είμαστε συμπαθείς στις εταιρίες. Θέλουμε να είμαστε συμπαθείς και χρήσιμοι σε σας. Έτσι ήμασταν, από την αρχή της έκδοσής μας και έτσι θα παραμείνουμε.

 

(Έχει μεγάλο ρίσκο το να πηγαίνεις “κόντρα” στη γενική τάση. Διεθνείς έρευνες, έχουν δείξει ότι, γενικά, οι αναλυτές το αποφεύγουν τις προτάσεις πώλησης (στις 100 επενδυτικές προτάσεις, οι 85 προτάσεις αγοράς και μόλις οι 15 είναι αρνητικές προτάσεις και προτάσεις πώλησης). Εδώ, στην Ελλάδα, μπαίνεις και σε “μαύρες λίστες”, όταν δεν είσαι φιλικός και δε γλείφεις ή λιβανίζεις. Όμως, στο τέλος σε σέβονται. Επειδή, στο χώρο που δραστηριοποιούμαστε, κάποια στιγμή αποδεικνύεται αν, σε παλαιότερα σχόλιά σου, είχες δίκιο ή άδικο.)