Γιατί ο Μητσοτάκης έκανε πίσω στις πρόωρες εκλογές για 18/9

08 Ιουλίου 2022, 11:20 | Η Άποψη των ΜΜΕ

Γιατί ο Μητσοτάκης έκανε πίσω στις πρόωρες εκλογές για 18/9

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πίσω στις πρόωρες εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου 2022;

Ο βασικός λόγος ήταν τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώτο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 5 μονάδες, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν ξεφουσκώνει, διατηρεί ποσοστά της τάξης του 14%.

Σε αυτή την περίπτωση εάν προκήρυσσε πρόωρες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα βρισκόταν στα όρια του 30% με 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25% με 26% και το ΚΙΝΑΛ στο 14%.

Θα ήταν πιο εφικτή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΚΙΝΑΛ παρά συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία όταν μάλιστα το ΠΑΣΟΚ έχοντας μάθει από τα λάθη του παρελθόντος έβαλε όρο… συγκυβέρνηση με ΝΔ αλλά χωρίς τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό.

Ο Μητσοτάκης στάθμισε τα δεδομένα και διαπίστωσε ότι θα υποστεί πολιτική ήττα…

Μια κυβέρνηση αυτοδύναμη να καταλήξει σε διάστημα 3 ετών να έχει υποστεί απώλειες και να μην μπορεί να κυβερνήσει ενώ τα κόμματα να θέτουν όρους συνεργασίας… ο Μητσοτάκης από κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού θα βρισκόταν σε άκρως δυσμενή θέση…..

Θα έχανε τις εντυπώσεις και εάν επέμεινε σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις θα έθετε σε κίνδυνο την πορεία της Ελλάδος εν μέσω πολύπλευρης κρίσης.

Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να εξαντλήσει την 4ετία όχι γιατί θέλει να φανεί θεσμικός πολιτικός… αυτά είναι ανοησίες.

Έβλεπε ότι κινδυνεύει η πρωθυπουργική του θέση και ποντάρει ότι το 2023 θα υπάρχουν καλύτεροι όροι να διεκδικήσει υψηλότερα ποσοστά για την Νέα Δημοκρατία.

Οι πρόωρες εκλογές θα είχαν νόημα εάν με κομματικά κριτήρια και με όρους ποσοστών του έβγαινε η εξίσωση.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης έχουν υποστεί φθορά… μηδενίζοντας τις πιθανότητες αυτοδυναμίας.

Ο Μητσοτάκης παίρνει ρίσκο έως τον Ιούνιο του 2023 αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να τον οδηγήσει εκτός πρωθυπουργικής καρέκλας…

Και επειδή η καρέκλα είναι ελκυστική λόγω εξουσίας και δύναμης… αποφάσισε να εξαντλήσει την 4ετία…

Πάντως ορισμένοι δημοσκόποι θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οπότε κυριάρχησε η δύναμη της αυτοσυντήρησης.

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας και βλέπουμε…

 

Πηγή:bankingnews.gr