Οι χρηματιστηριακές συμβουλές, μέσα από το Facebook

11 Ιουλίου 2022, 22:40 | Άρθρα - Θέσεις

Οι χρηματιστηριακές συμβουλές, μέσα από το Facebook

“Καλημέρα Γιάννη. Ήθελα να σου πω ότι, προχθές, πούλησα τις μετοχές μου και κάποια Αμοιβαία Κεφάλαια, που είχα. Θέλω να σε παρακαλέσω, να μου πεις όταν θα πρέπει να ξαναμπώ στην αγορά.”

 

Αυτό ήταν το μήνυμα που πήρα το πρωί, από έναν φίλο στο Facebook. Γενικά, στο Facebook, δεν αναφέρομαι στη δουλειά μου. Αραιά και πού, ανεβάζω κανένα άρθρο, κυρίως σε “κρίσιμες” φάσεις, ανόδου ή πτώσης. Όμως, είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι διαδικτυακοί φίλοι μου, δε γνωρίζουν τί ακριβώς δουλειά κάνω. Βέβαια, κάποιος μπορεί να το βρει.

 

Τα παλιά χρόνια, πίσω στο “ένδοξο” 1999, τέτοια μηνύματα, ερχόντουσαν, στο email, κατά δεκάδες.

 

 

Έχω κάποιες ενστάσεις, που θέλω να διατυπώσω.

 

Είναι λάθος να ζητάμε συμβουλές μέσα από το Facebook. Και όχι μόνον από το Facebook, αλλά και στην ταβέρνα (από το φίλο του φίλου, που βρέθηκε στην παρέα, και που τυχαίνει να ασχολείται με το Χρηματιστήριο), στο φουαγιέ του σινεμά ή του θεάτρου και γενικά, σε τυχαίες κοινωνικές συναντήσεις μας.

Είναι λάθος επειδή, δε γνωρίζουμε πολλά για το άτομο που μας συστήνεται ότι εργάζεται στο χρηματιστηριακό χώρο, όπως επίσης δε μας γνωρίζει ούτε αυτός. Δε ξέρει τις αντοχές μας και το πώς εμείς εκλαμβάνουμε τον κίνδυνο και πώς αντιδρούμε σ’ αυτόν.

 

Είναι λάθος -έως και αφελές- να πιστεύουμε ότι κάποιος, έστω “ειδικός” που γνωρίζει, τον οποίο συναντήσαμε στο Facebook ή κάπου αλλού, τυχαία, θα μας καλέσει να μας πει πότε να “μπούμε” στην αγορά. Ή κι αν το κάνει, είναι βέβαιο ότι δε θα θυμηθεί να μας πει το πότε να “βγούμε”. Και δε θα το κάνει, όχι από ασυνειδησία, αλλά επειδή εκείνη τη στιγμή θα “καίγεται”. Και δε θα το κάνει, κυρίως αν θα πρέπει να βγούμε με ζημιά. Είναι πολύ δύσκολο, σε μια μέρα που καταρρέουν τα πάντα, να εξηγήσεις σε κάποιον που δε γνωρίζει πολλά, ότι θα πρέπει να πουλήσει με ζημιά.

Εγώ, ενημέρωσα, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, τον διαδικτυακό μου φίλο ότι, είναι αμφίβολο εάν θα έχω το χρόνο ή και το μυαλό, μέσα στον “χαμό” της ανόδου ή και της πτώσης, να θυμηθώ να του στείλω μήνυμα. Του είπα δε ότι, αν βγει κάποιον που θα του υποσχεθεί κάτι τέτοιο, να τον αποφεύγει, επειδή αυτός (ο υποσχόμενος) θα είναι ψεύτης, ή ότι θα αποβλέπει σε κάτι άλλο.

 

Εμείς, στο περιοδικό, πιστεύουμε -και το εφαρμόζουμε- πως, όταν εκφράζουμε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να “μπούμε” στην αγορά, θα πρέπει να εξηγούμε το γιατί. Το ίδιο και όταν θα πρέπει να “βγούμε”. Πάντα εξηγούμε το γιατί. Και βέβαια, μέσα από τη σχέση που το περιοδικό (δηλαδή εμείς) αναπτύσσει με τους συνδρομητές του (δηλαδή εσάς), γνωρίζετε το πώς σκεφτόμαστε και το πώς προσεγγίζουμε το κάθε θέμα.

Και εμείς σας γνωρίζουμε! Μέσα από την επικοινωνία που έχουμε και τα μηνύματα που λαμβάνουμε, έχουμε σχηματίσει ένα “προφίλ” του “μέσου συνδρομητή” μας.

Έτσι, και εσείς γνωρίζετε πώς εμείς εννοούμε τη λέξη “κίνδυνος” και εμείς γνωρίζουμε, λίγο έως πολύ, το πώς εσείς τον εκλαμβάνετε και πώς αντιδράτε.

 

Τέλος, μη ζητάτε δωρεάν συμβουλές. Είναι λάθος και θα πάρετε λάθος συμβουλές που, στο τέλος, θα σας έχουν στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά. Από την άλλη πλευρά, αποφεύγετε όλους αυτούς, συνήθως “αεριτζήδες”, που υπόσχονται τα πάντα και ζητούν ένα ποσοστό από το κεφάλαιό σας ή τα κέρδη σας. Και κυρίως, αυτούς που δεν έχουν κάποια πιστοποίηση, ή δουλεύουν “μαύρα”.

Οι συμβουλές, θα πρέπει να πληρώνονται, σε κάποια λογική και δίκαιη τιμή. Η δική μας επιλογή, είναι να παρέχουμε υψηλής -κατά την άποψή μας- ποιότητας, γενικής κατεύθυνσης συμβουλές, παράλληλα με την ενημέρωση και την εκπαίδευση, σε πολύ χαμηλή τιμή. Άλλοι επαγγελματίες του χώρου, κάνουν άλλες επιλογές. Όμως, ο παρονομαστής είναι ο ίδιος: Οι επαγγελματίες του χώρου, ζουν από τις υπηρεσίες που παρέχουν και γι’ αυτό θα πρέπει να αμείβονται. Και όταν αμείβονται, θυμούνται και να σας καλέσουν να σας πουν πότε να μπείτε και πότε να βγείτε και γνωρίζουν το προφίλ σας και τη σχέση σας με τον “κίνδυνο” και έχουν την ευσυνειδησία να σας προφυλάττουν από κάτι “στραβό”. Σ’ αυτό το χώρο, κοστίζει πολύ, σε κάποιον, το να μην πληρώνει τις συμβουλές που ζητά.

 

Σχόλιο για την αγορά, θα δημοσιευθεί αύριο το πρωί, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.