ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Αντισταθμιστικά στις πληθωριστικές πιέσεις θα λειτουργήσει ο τουρισμός

04 Αυγούστου 2022, 09:30 | Χ&Α - 243

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Αντισταθμιστικά στις πληθωριστικές πιέσεις θα λειτουργήσει ο τουρισμός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ


Αντισταθμιστικά στις πληθωριστικές πιέσεις θα λειτουργήσει ο τουρισμός


Κατά το α’ εξάμηνο του έτους, η Παπουτσάνης, διαμόρφωσε κύκλο εργασιών € 33,6 εκατομμύρια από € 24,2 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2021, πετυχαίνοντας αύξηση 39%. Στο ίδιο διάστημα η αύξηση των εξαγωγών ανήλθε στο 54%. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της θετικής πορείας των πωλήσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, αλλά και της -επί σειρά πολλών ετών- μεθοδικής και προσεκτικής επέκτασης της παρουσίας της εταιρίας στο εξωτερικό. Η επιτυχία της εταιρίας, σε μια “δύσκολη” χρονιά, δείχνει ότι, έχει θέσει πλέον, ισχυρές βάσεις, για διατήρηση της ανάπτυξής της. Όπως σχολιάζει η διοίκηση, “οι εξελίξεις του α’ εξαμήνου, δημιουργούν θετικές προσδοκίες, ότι το 2022, θα είναι μια ακόμη χρονιά ανάπτυξης για τον Όμιλο”.


Από τις κατηγορίες, στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος, την καλύτερη επίδοση, κατέγραψε ο ξενοδοχειακός τομέας, με αύξηση 236% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2021. Η πολύ μεγάλη αύξηση, οφείλεται στην πολύ χαμηλή βάση του 2021 -καθώς το επίπεδο τουρισμού πέρσυ ήταν αρκετά χαμηλό λόγω της πανδημίας- και στην επανεκκίνηση του τουρισμού φέτος.

Αρνητική επίδοση (-8%), κατέγραψε η κατηγορία των “επώνυμων προϊόντων”, λόγω της πτωτικής πορείας των αντισηπτικών προϊόντων.

Η κατηγορία της σαπουνόμαζας (+86% στο α΄εξάμηνο 2022), ενισχύθηκε σημαντικά, με την λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής, στο β΄εξάμηνο του 2021 και την διεθνή εδραίωση της εταιρίας στο εξωτερικό.

Τέλος, τα προϊόντα τρίτων, παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων 15%, λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης των συνεργασιών, της Παπουτσάνης, με πολυεθνικές εταιρίες.


Κρίνουμε, ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα της εταιρία, της εταιρίας -βέβαια πιο λεπτομερή αναφορά θα γίνει όταν δημοσιευθεί η οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων- και εκτιμούμε ότι το 2022,  θα είναι η καλύτερη χρονιά για την εταιρία, από την περίοδο μεταβολής της διοίκησής της (2010). Εάν, η αύξηση των πωλήσεων, ξεπεράσει το +30% για το σύνολο  του έτους, κάτι που εκτιμούμε ότι θα συμβεί, για το σύνολο του 2022, οι πωλήσεις θα φτάσουν στα € 71,2 εκατομμύρια. Αυτό θα σημαίνει ότι, στο διάστημα από το 2010 (έτος αλλαγής της διοίκησης και της στρατηγικής της εταιρίας), μέχρι και φέτος, η μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων, υπολογίζεται σε 15,3%, ποσοστό εντυπωσιακό για μια βιομηχανική εταιρία, που ξεκίνησε με σειρά μειονεκτημάτων, λόγω του προβληματικού παρελθόντος της.

Κατά την άποψή μας και καθώς η εταιρία ρίχνει μεγάλο μέρος της προσοχής της στις εξαγωγές -προς γεωγραφικούς χώρους που, από πλευράς πωλήσεων, μπορούν  πραγματικά να αποδειχθούν ως “αχανείς”- η εταιρία εξακολουθεί να έχει σημαντικά περιθώρια επέκτασης και ανάπτυξης.


Έχουμε αναφέρει, πολλές φορές στο παρελθόν ότι η άποψη μας για την εταιρία, ανέκαθεν ήταν θετική, λόγω της σταθερή ανοδικής πορείας, που παρουσιάζει τόσο χρηματοοικονομικά όσο και χρηματιστηριακά. Σύμφωνα με τα παραπάνω, αναθεωρούμε την εκτίμηση μας για το σύνολο του έτους, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα € 71,2 εκατ. (από € 68 εκατ.) και τα κέρδη θα φτάσουν στα € 6,5 από € 6,2 εκατομμύρια. Σημειώνουμε ότι ίσως υπάρξει αναθεώρηση, όταν δημοσιευθούν τα πλήρη στοιχεία.


Οι προκλήσεις για το υπόλοιπο του έτους, εξακολουθούν να είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, όμως η διοίκηση έχει ενημερώσει πως μετακυλίει ένα μέρος της αύξησης του κόστους στις τελικές τιμές και δεν χρησιμοποιεί χρηματοοικονομικά εργαλεία για την αντιστάθμιση του κινδύνου, ωστόσο προσπαθεί να κλείνει συμφωνίες, με τους προμηθευτές της, σε χαμηλές τιμές. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι, δεν θα διαμορφωθούν χαμηλότερο μικτά περιθώριο κέρδους κατά την φετινή χρονιά.

Σαν “αντίδοτο”, σε αυτήν την αρνητική φάση της οικονομίας, πρόκειται να λειτουργήσει η εξέλιξη του τουρισμού και η ώθηση, που θα δώσει στις πωλήσεις του ξενοδοχειακού τομέα.


Χρηματιστηριακά, η μετοχή σημειώνει απόδοση από την αρχή του έτους, μέχρι σήμερα (7/7/2022) 5,6%. Σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, από την 31/12/2020, η μετέχεται από 10 Αμοιβαία Κεφάλαια.

Αν παρατηρήσει, κάποιος το διάγραμμα της μετοχής, για τουλάχιστον μια 5ετία, αυτό που θα διαπιστώσει είναι ότι η κίνηση της μετοχής είναι σταθερά ανοδική και κινείται “ανά επίπεδο τιμής”. Δηλαδή, ανά διαστήματα κινείται γύρω από ένα συγκεκριμένο στενό εύρος τιμής, μέχρι ότου ανέβει σε ένα καινούριο επίπεδο τιμής και διατηρηθεί για ένα διάστημα γύρω από αυτό το νέο επίπεδο και στην συνέχεια περάσει ξανά σε ένα νέο επίπεδο τιμής. Αυτό βέβαια πολλές φορές, είναι βραδύ και “κουραστικό” (ανάλογα με τον χαρακτήρα του επενδυτή), όμως μακροχρόνια προσφέρει ασφάλεια.


Δείτε το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.