Μακρόν: Κλείστε τα φώτα, ετοιμαστείτε για ρεύμα «με σύνεση»

15 Ιουλίου 2022, 10:26 | Εξωτερική Πολιτική

Μακρόν: Κλείστε τα φώτα, ετοιμαστείτε για ρεύμα «με σύνεση»

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Πέμπτη τον λαό της Γαλλίας να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου υποστηρίζοντας εναλλακτικές λύσεις, σβήνοντας τα δημόσια φώτα τη νύχτα και συμμετέχοντας σε μια περίοδο ενεργειακής «σύνεσης» σε εθνικό επίπεδο.

Χωρίς να διαβλέπεται τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είπε ο Μακρόν, οι Γάλλοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για κόστη που θα παραμείνουν υψηλά.

«Αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί», είπε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας, την Ημέρα της Βαστίλης. «Το καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου θα είναι πολύ δύσκολα», διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια, όπως και τα τρόφιμα, ως όπλο», συνέχισε ο Μακρόν. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το σενάριο όπου πρέπει να πάμε χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα προετοιμάσει ένα «σχέδιο σύνεσης» για την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο θα ξεκινούσε με το σβήσιμο των δημόσιων φώτων τη νύχτα όταν δεν είναι χρήσιμα.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να επιδιώκει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, είπε, ζητώντας μια ταχύτερη μεταστροφή προς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και περισσότερη ευρωπαϊκή διασυνοριακή ενεργειακή συνεργασία για να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση.

 

Πηγή:huffingtonpost.gr