Κομισιόν: Εγκρίθηκε η τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας 2022-2027

15 Ιουλίου 2022, 10:28 | Πολιτική - Ελλάδα

Κομισιόν: Εγκρίθηκε η τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας 2022-2027

Την έγκριση της τροποποίησης του χάρτη της Ελλάδας για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, στο πλαίσιο των αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών για τις περιφερειακές ενισχύσεις, ανακοίνωσε η Κομισιόν, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται πως στις 6 Ιανουαρίου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε τον χάρτη της Ελλάδας για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων κατά την περίοδο 2022-2027. Στις 16 Ιουνίου 2022 η Επιτροπή ενέκρινε τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης της Ελλάδας, τα οποία καθορίζουν τα εδάφη που είναι επιλέξιμα για στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Η εγκριθείσα σήμερα τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας παρέχει δυνατότητα για υψηλότερα μέγιστα ποσά ενίσχυσης στα εν λόγω εδάφη, τα οποία επίσης βρίσκονται εντός περιοχών επιλέξιμων για ενίσχυση βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο α) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι λεγόμενες περιοχές «α»), το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων για τη στήριξη των πλέον μειονεκτουσών περιοχών.

Τα ανώτατα ποσά ενισχύσεων σε δικαιούχους εγκατεστημένους στις εν λόγω περιοχές θα αυξηθούν ως εξής:

i) από 30% σε 40% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στην περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου·

ii) από 40% σε 50% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στις περιφέρειες της Κρήτης, της Δυτικής Μακεδονίας και στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Μεσσηνίας της Πελοποννήσου· και

iii) από 50 % σε 60 % των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στην περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου.

 

Πηγή:insider.gr