Η Λιθουανία δεν θα αμφισβητήσει τις Βρυξέλλες για το Καλίνινγκραντ για να αποφευχθεί «νίκη» της Ρωσίας

15 Ιουλίου 2022, 11:01 | Εξωτερική Πολιτική

Η Λιθουανία δεν θα αμφισβητήσει τις Βρυξέλλες για το Καλίνινγκραντ για να αποφευχθεί «νίκη» της Ρωσίας

«Δεν θα ήταν ορθολογικό να ξοδέψουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας σε συζητήσεις [για] το αν ένας χιλιότονος χάλυβας μπορεί να μεταφερθεί σιδηροδρομικώς από ένα τμήμα της Ρωσίας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω διαφωνία για το θέμα αυτό θα ήταν μια πραγματική νίκη για το Κρεμλίνο».

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Λιθουανίας και Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε την Τετάρτη (13 Ιουλίου) τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τη διαχείριση της διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και του αποκλεισμού του Καλίνινγκραντ.

Η Μόσχα θα επιτρέπεται να διακινεί σιδηροδρομικώς μέσω της χώρας της ΕΕ, Λιθουανίας, αγαθά πολιτικής χρήσης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων σε ποσότητες συγκρίσιμες με τις προ της εισβολής παραδόσεις.

Όμως, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρόσθεσε ότι οι αρχές των εθνικών κρατών μελών θα πρέπει να «ελέγχουν αν οι όγκοι διαμετακόμισης παραμένουν εντός των ιστορικών μέσων όρων των τριών τελευταίων ετών», ώστε να βεβαιωθούν ότι «δεν υπάρχουν ασυνήθιστες ροές ή εμπορικά πρότυπα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστρατήγηση».

Ωστόσο, τα εμπορεύματα που υπόκεινται σε υφιστάμενες κυρώσεις της ΕΕ, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, δεν θα επιτρέπεται η οδική διαμετακόμιση, πρόσθεσε.

Μιλώντας στο Βίλνιους μία ημέρα μετά την απόφαση, η Šimonytė δήλωσε ότι οι λιθουανικοί θεσμοί χαιρετίζουν τα τμήματα των διευκρινίσεων σχετικά με τα στρατιωτικά αγαθά και τα αγαθά διπλής χρήσης, τη διαμετακόμιση τεχνολογίας καθώς και την παρακολούθηση των ποσοτήτων των αγαθών.

Τα λιθουανικά θεσμικά όργανα θα λάβουν υπόψη τους τις διευκρινίσεις «αλλά όχι επειδή πιστεύουμε ότι έγινε κάτι λάθος από τις 17 Ιουνίου, αλλά επειδή δεν υπήρξαν διευκρινίσεις ή επίσημες εξηγήσεις», πρόσθεσε.

Η Λιθουανία θα διατηρήσει τους περιορισμούς στις εμπορικές ροές προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ενώ θα επεξεργαστεί τους νέους κανόνες.

«Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έλεγχοι για ορισμένα φορτία για τα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις… Η Λιθουανία θα πρέπει να θέσει κανόνες για τους ελέγχους και μέχρι τότε οι τρέχουσες διαδικασίες θα παραμείνουν σε ισχύ», δήλωσε η Šimonytė, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία των νέων κανόνων.

Η Šimonytė δήλωσε ότι η αποδοχή της διευκρίνισης από το Βίλνιους θα γίνει «από σεβασμό» προς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ενότητα στην εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ και, «κυρίως», για χάρη της διατλαντικής ενότητας.

Σε περίπτωση που η Λιθουανία αρνηθεί να συμφωνήσει και να ευθυγραμμιστεί με τις διευκρινίσεις, η υπόθεση θα πρέπει να εξεταστεί από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, και η Šimonytė θα ήταν «παράλογο» να συνεχίσει τις συζητήσεις.

«Εάν δίναμε πολύ χρόνο για αυτή τη συζήτηση, αυτό θα ήταν μια πραγματική νίκη του Κρεμλίνου».

Αντ’ αυτού, η Šimonytė δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πλευρά της ΕΕ είχε τονίσει ότι οι περιορισμοί θα ήταν σύμφωνοι με την τεχνική εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων που εφαρμόζει, διαψεύδοντας το ρωσικό αφήγημα περί «αποκλεισμού» του Καλίνινγκραντ, καθώς τα εμπορεύματα πολιτικής χρήσης μπορούσαν να περάσουν και καμία σιδηροδρομική μεταφορά δεν έχει ουσιαστικά σταματήσει.

«Καμία αλλαγή στη θέση»

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει σχετικά με την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμετακόμιση αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις προς το ρωσικό έδαφος του Καλίνινγκραντ.

«Οι εργασίες και οι επαφές θα συνεχιστούν, διότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Η Ρωσία δήλωσε ότι καλωσόρισε τη διευκρίνιση, αν και ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ δήλωσε ότι τα μέτρα αντιποίνων παραμένουν «στο τραπέζι» σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπο με την αποκοπή από τη ρωσική ενδοχώρα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι «η ΕΕ παραδέχθηκε απρόθυμα ότι οι απαιτήσεις για τη διέλευση προς την περιοχή μας του Καλίνινγκραντ είναι δίκαιες».

Ωστόσο, αντικρούοντας την κριτική ότι η ΕΕ υποχώρησε στη Μόσχα, αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι στην πράξη δεν αλλάζει η εφαρμογή των κυρώσεων όπως συμφωνήθηκε στα προηγούμενα πακέτα κυρώσεων για τη διαμετακόμιση αγαθών.

«Η καθοδήγησή μας [σχετικά με τη διαμετακόμιση στο Καλίνινγκραντ] αποτελεί μέρος των τακτικών τεχνικών ανταλλαγών μας με τα κράτη μέλη και νομίζω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να δηλώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη θέση μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Daniel Ferrie στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

«Η καθοδήγησή μας απλώς υπενθυμίζει τους κανόνες, υπενθυμίζει τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ferrie, προσθέτοντας ότι οι νέοι κανονισμοί «δεν συζητήθηκαν με τη Ρωσία».

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επικρίνει κατ’ ιδίαν την κλίμακα και την ένταση των ελέγχων της Λιθουανίας στα ρωσικά τρένα, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στην περιοχή της Βαλτικής, άλλοι τονίζουν ότι αυτό αποκάλυψε την αδυναμία της Ρωσίας για μελλοντικά τιμωρητικά μέτρα.

«Αποκαλύψαμε το αδύναμο σημείο της Ρωσίας, ένα σημείο στο οποίο μπορούμε πραγματικά να την χτυπήσουμε αν θέλουμε», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ στη EURACTIV.

 

Πηγή:euractiv.gr