Morgan Stanley: "Κόβει" κατά 20%-30% τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

15 Ιουλίου 2022, 14:04 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε σημαντική μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Morgan Stanley, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεών της για το κόστος ιδίων κεφαλαίων εξαιτίας της αύξησης των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων καθώς και των πιο αδύναμων μακροοικονομικών προοπτικών.

Έτσι, για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι χαμηλότερη κατά ~30% στα 0,95 ευρώ από 1,4 ευρώ πριν, για την Eurobank κατά ~20% στα 0,93 ευρώ από 1,2 ευρώ πριν και για την Πειραιώς, κατά 30% στα 1,11 ευρώ από 1,60 ευρώ πριν.

Η πρόσφατη πίεση στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών οφείλεται στη διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων, λόγω της πολύ στενής σχέσης που υπάρχει μεταξύ τραπεζών και κράτους, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα. Αυτό συμβαίνει παρά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της ΕΚΤ που επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αποδεχθούν ως collateral τα ελληνικά ομόλογα για τις πράξεις χρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, έως τα τέλη του 2024. Μετά τη διεύρυνση των spreads, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα χρησιμοποιηθεί η ευελιξία επανεπένδυσης στο πλαίσιο του PEPP και θα επιταχυνθεί ο σχεδιασμός του εργαλείου κατά του κατακερματισμού.

Η στενή σχέση των ελληνικών τράπεζων με το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αποτιμήσεις των τραπεζών, όπως εκτιμά η Morgan Stanley. Η απότομη διεύρυνση των spreads αναμένεται να επηρεάσει τα επίπεδα κεφαλαίου και να τροφοδοτηθεί στις τράπεζες μέσω υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, που μεταφράζεται σε υψηλότερα επιτόκια για δάνεια και μπορεί να επηρεάσει το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα.

Πάντως, η M.S. επισημαίνει πως η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών είναι καλύτερη από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις υποστηριζόμενη από: 1) τη χρηματοοικονομική απομόχλευση κατά την τελευταία δεκαετία, 2) τα χαμηλότερα NPEs, και 3) τις αυστηρότερες πιστωτικές πολιτικές. Ωστόσο, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το κόστος κινδύνου (COR) του 2023 στις 90 μ.β. σε μέσο όρο για τις ελληνικές τράπεζες έναντι ~75 μ.β .προηγουμένως και για το 2024 στις 85 μ.β. από 70 μ.β. πριν.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Πηγή:capital.gr