Πώς κατέρρευσε το μεγαλύτερο fund κρυπτονομισμάτων

18 Ιουλίου 2022, 10:25 | Η Άποψη των ΜΜΕ

Οι συνιδρυτές του Hedge Fund 3 Arrows Capital, Zhu Su και Kyle Davies δεν συνεργάζονται για την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών που ακολουθούν την κατάρρευση του μεγαλύτερου fund κρυπτονομισμάτων. Όπως ανέφεραν οι δικηγόροι, οι συνιδρυτές του Three Arrows Capital δεν συνεργάζονται με τους εκκαθαριστές, αφήνοντας τους πιστωτές τους να προσπαθούν να εντοπίσουν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Η 3AC βρίσκεται σε εκκαθάριση με απόφαση του δικαστηρίου των Βρετανικών Παρθένων Νήσων πριν από δύο εβδομάδες. Τώρα οι δικηγόροι που ενεργούν για λογαριασμό των πιστωτών του hedge fund, δήλωσαν ότι οι συνιδρυτές Zhu Su και Kyle Davies «δεν έχουν ακόμη αρχίσει να συνεργάζονται με κανένα ουσιαστικό τρόπο». Άτομα με το όνομα χρήστη «Su Zhu« και «Kyle» ήταν παρόντα σε μια κλήση Zoom στις 8 Ιουλίου, αλλά το βίντεο και ο ήχος τους ήταν απενεργοποιημένοι καθ' όλη τη διάρκεια, χωρίς να μιλούν παρά το γεγονός ότι τους έγιναν άμεσες ερωτήσεις από το δικαστήριο.

Ένας σημαντικός κίνδυνος για τη μη συνεργασία είναι ότι ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της 3AC, που αποτελείται από μετρητά, κρυπτονομίσματα και NFTs , είναι εύκολα μεταβιβάσιμο, έγραψαν οι δικηγόροι. Οι οποίοι όμως δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά κλειδιά που ανήκουν στο 3AC. Μέχρι στιγμής, τα NFT που ανήκουν στο Starry Nights Capital του 3AC έχουν ήδη μεταφερθεί σε νέο ψηφιακό πορτοφόλι…Ενώ ακόμα οι πιστωτές δεν γνωρίζουν και το σύνολο των «πορτοφολιών» και στοιχείων που ανήκουν στο 3AC.

Το γεγονός ότι οι ιδρυτές του 3 AC δεν συνεργάζονται, αλλάζει σημαντικά ο ρυθμός μετάδοση της κρίσης στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Στην ουσία μεταθέτοντας το χρονοδιάγραμμα και τη σοβαρότητα οποιασδήποτε αναγκαστικής πώλησης. Εάν το 3AC, είναι πράγματι εντελώς μη συνεργάσιμο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως μερικά κρυπτονομίσματα που κατέχουν στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια δεν μπορούν να κατασχεθούν και να ρευστοποιηθούν άμεσα.

Αντίθετα, κρυπτονομίσματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς σε ανταλλακτήρια ή σε παρόχους υπηρεσιών θεματοφύλακα θα κατασχεθούν και θα ρευστοποιηθούν. Αντίστοιχα οι μετοχές τους στο GBTC θα κατασχεθούν, ενώ πιθανόν και κρυπτονομίσματα σε SAFTs που δεν έχουμε ακόμα ξεκλειδωθεί θα μπορούσαν να κατασχεθούν, εάν υπάρχει η πλήρης λίστα των επενδύσεων της εταιρείας.

Τα πιο δυσάρεστα νέα είναι για το $GBTC, καθώς γνωρίζουμε ότι το 3AC ήταν βασικός μέτοχος και η επένδυση αυτή μπορεί εύκολα να κατασχεθεί. Το GBTC διαπραγματεύεται ήδη με σημαντική έκπτωση στην τιμή του Bitcoin λόγω χρεώσεων, ρευστότητας, κινδύνου μετατροπής και άλλους λόγους.

Νίκος Κωστόπουλος

 

Πηγή:liberal.gr