Η Επιτροπή παραμένει στο σκοτάδι για το σχέδιο της Σλοβενίας να αγοράσει εγχώριο σιτάρι

18 Ιουλίου 2022, 10:41 | Εξωτερική Πολιτική

Η Επιτροπή παραμένει στο σκοτάδι για το σχέδιο της Σλοβενίας να αγοράσει εγχώριο σιτάρι

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ ανακοίνωσε την κίνηση αυτή την 1η Ιουλίου σε μια προσπάθεια να ελέγξει έμμεσα τις τιμές λιανικής πώλησης σταθεροποιώντας τις τιμές αγοράς.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η σλοβενική κυβέρνηση ασχολείται άμεσα με την αύξηση των τιμών των τροφίμων εν μέσω ενός πληθωρισμού ρεκόρ 10,4% τον Ιούνιο, του υψηλότερου των τελευταίων σχεδόν 26 ετών.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη EURACTIV ότι καμία κοινοποίηση του σχεδίου δεν είχε φθάσει στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση, η οποία είναι παράνομη εντός της ένωσης.

Η Υπηρεσία Αποθεμάτων Αγαθών της Σλοβενίας θα αναλάβει να εκδώσει δημόσια πρόσκληση βάσει της οποίας οι αγρότες θα μπορούν να πωλούν σιτάρι. Τα δύο μέρη διαπραγματεύονται επί του παρόντος τις τιμές με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ότι δεν θα πουλήσουν εκτός εάν η τιμή αντιστοιχεί ή υπερβαίνει την τρέχουσα ζήτηση της αγοράς.

Επιπλέον, η σλοβενική κυβέρνηση πρότεινε ένα πακέτο ενισχύσεων ύψους 22 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επιδοτήσεις για καύσιμα, λιπάσματα και άλλα γεωργικά εφόδια.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα καλυφθούν από την προσωρινή στήριξη του ταμείου αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ), του προγράμματος γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση ύψους 5,2 ευρώ στον τομέα του γάλακτος θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων που ενέκρινε η Επιτροπή στις 23 Μαρτίου για τη στήριξη των πρωτογενών αγροτικών παραγωγών στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν εγκριθεί διάφορα εθνικά καθεστώτα, το τελευταίο από την Τσεχία ύψους 500 εκατομμυρίων τσεχικών κορώνων (20,2 εκατ. ευρώ) στις 14 Ιουλίου 2022.

Και τα δύο καθεστώτα ενισχύσεων – το καθεστώς αγροτικής ανάπτυξης και το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων – πρέπει να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή, η οποία πρέπει επίσης να δώσει την επίσημη έγκρισή της.

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για το όλο σχέδιο των Σλοβένων, επιβεβαίωσε πηγή της ΕΕ στη EURACTIV.

«Είδαμε μόνο αναφορές στα μέσα ενημέρωσης. Είμαστε σε επαφή με τις σλοβενικές αρχές για να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες», πρόσθεσε η πηγή

Κατά την εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, η Επιτροπή πρέπει επίσης να αξιολογήσει εάν το σχέδιο του κράτους μέλους είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας της χώρας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ελέγξει εάν η ενίσχυση είναι σύμφωνη με τον όρο που τίθεται στο προσωρινό πλαίσιο, δηλαδή ότι δεν θα υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ότι θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη και υποβάλλει νέα πρόταση για την προσαρμογή του πλαισίου ώστε να αυξηθεί το μέγιστο επίπεδο της ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί.

Ωστόσο, η αγορά σιταριού φαίνεται να βρίσκεται εκτός του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, το οποίο μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται για τη χορήγηση περιορισμένων ποσών ενίσχυσης με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και όχι για την αγορά εμπορευμάτων στην αγορά.

Ερωτηθείσα εάν αυτού του είδους η παρέμβαση εμπίπτει στον τομέα των μέτρων αγοράς της ΚΑΠ ή αποτελεί παραδοσιακή μορφή κρατικής ενίσχυσης, η πηγή της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει προς το παρόν, καθώς δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τις σλοβενικές αρχές.

 

Πηγή:euractiv.gr