Συνεχίζονται οι κεφαλαιακές ενέσεις στο Χρηματιστήριο

19 Ιουλίου 2022, 10:17 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίζονται οι κεφαλαιακές ενέσεις στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στο περιβάλλον της έντονης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, συνεχίζονται στο ΧΑ οι κινήσεις των εταιρειών να αντλούν κεφάλαια είτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, είτε μέσα από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Μόνο κατά το τελευταίο δίμηνο, είχαμε την εισαγωγή των Μπλε Κέδρος και Dimand στο ΧΑ, την έκδοση εταιρικού ομολόγου από την Lamda Development, ενώ αυτή την περίοδο «τρέχουν» το δεύτερο εταιρικό ομόλογο της Capital Product Partners του Ομίλου Μαρινάκη και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ήδη εισηγμένων εταιρειών Intralot και Alpha Trust Ανδρομέδα.

Πέρα από το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, για το δεύτερο φετινό εξάμηνο δρομολογούνται τουλάχιστον δύο ακόμη «υποχρεωτικές» δημόσιες εγγραφές (πρόκειται για τις ΑΕΕΑΠ Noval του Ομίλου Viohalco και Trade Estates της Fourlis) και πολύ πιθανόν η αίτηση εισαγωγής της εταιρείας πληροφορικής OTS στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

Θέμα χρόνου επίσης αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών της ΒΙΣ. Πρόκειται για μια μικρή έκδοση (της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν ως ένα βαθμό τα κεφαλαιακά ζητήματα της εισηγμένης. Η συγκεκριμένη έκδοση ωστόσο θα ανεβάσει σε επίπεδα άνω του 90% το ποσοστό των βασικών μετόχων στη γνωστή βιομηχανία παραγωγής χαρτοκιβωτίων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σημαντική συμμετοχή της μειοψηφίας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για το χρηματιστηριακό μέλλον της εταιρείας. Ειδικότερα, η οικογένεια Φιλίππου ελέγχει ήδη το 85,5% και προτίθεται να καλύψει το όποιο τυχόν αδιάθετο τμήμα της έκδοσης, η αναλογία της οποίας είναι έξι νέες μετοχές σε κάθε μία παλιά.

Οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών Unibios και Interwood-Ξυλεμπορία έχουν εξουσιοδοτήσει τις διοικήσεις τους να προχωρήσουν μέσα στην επόμενη τετραετία σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αν κρίνουν πως κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των εισηγμένων. Η πρώτη (Unibios) δεν εξετάζει στην παρούσα φάση ένα τέτοιο σενάριο, ενώ η δεύτερη -σύμφωνα με πληροφορίες- μετά και τα πολύ ισχυρά φετινά εξαμηνιαία αποτελέσματα που θα εμφανίσει, θα συνεκτιμήσει το χρηματιστηριακό κλίμα προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

Η περίπτωση της Lavipharm

Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η περίπτωση της Lavipharm. Ο εισηγμένος Όμιλος έχει καταφέρει κατά τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει σε αξιοσημείωτες κερδοφορίες (πχ 1,72 εκατ. το 2021, 2,09 εκατ. το 2020), πλην όμως:

α) Τα ίδια κεφάλαιά του σε ενοποιημένη βάση παραμένουν αρνητικά (-9,94 εκατ. ευρώ στις 31/12/2021) και

β) Οι τραπεζικές του υποχρεώσεις είναι υψηλές (καθαρός δανεισμός 34,8 εκατ. ή 5,6 φορές το EBITDA), πλην όμως ρυθμισμένες και κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμες (θετικό κεφάλαιο κίνησης).

Η διοίκηση της Lavipharm δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού του Ομίλου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις λογιστικές καταστάσεις της χρήσης 2021 αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου και της εταιρείας κατά την 31/12/2021 καθίσταται κατώτερο του μισού του μετοχικού κεφαλαίου. Η διοίκηση της εταιρείας προχωράει στη μελέτη και αξιολόγηση των εναλλακτικών τρόπων που θα οδηγήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα αποφασιστεί με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η διοίκηση της μητρικής εταιρείας Lavipharm εξετάζει το ενδεχόμενο της περαιτέρω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής Lavipharm Hellas με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων».

Πέραν αυτών, κυκλοφορούν στην αγορά φήμες που φέρουν τον εισηγμένο Όμιλο να σχεδιάζει την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων του μέσα από την αποτίμηση «εύλογων αξιών» μεγάλου ύψους σε άυλα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στο εξωτερικό. Αν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, τότε τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου θα περάσουν σε θετικό έδαφος (σε επίπεδο μητρικής βρίσκονται ήδη στα +25 εκατ. ευρώ).

Στέφανος Kοτζαμάνης

 

Πηγή:euro2day.gr