Η ΕΕ επιμένει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λειτουργούν, αλλά χρειάζεται «μεταπολεμική στρατηγική»

19 Ιουλίου 2022, 10:39 | Εξωτερική Πολιτική

Η ΕΕ επιμένει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λειτουργούν, αλλά χρειάζεται «μεταπολεμική στρατηγική»

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατήγγειλε τη στρατηγική κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες κάνουν περισσότερο κακό στην ευρωπαϊκή οικονομία παρά στη Μόσχα και ότι «αυτοπυροβολήθηκαν στα πνευμόνια» πλήττοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να συζητήσουν πώς να κλείσουν τα κενά στο καθεστώς κυρώσεων και να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία, ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ένωσης Ζόζεπ Μπορέλ απέρριψε την αφήγηση.

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι οι κυρώσεις ήταν ένα λάθος», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

«Λοιπόν, δεν νομίζω ότι ήταν λάθος. Είναι αυτό που έπρεπε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», πρόσθεσε, επιπλήττοντας τα κράτη μέλη που αμφισβήτησαν πώς τα μέτρα θα μπορούσαν να απειλήσουν όλο και περισσότερο τον ενεργειακό εφοδιασμό της ίδιας της ΕΕ.

«Κοιτάξτε αυτό το γράφημα και θα δείτε ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνο πριν από τον πόλεμο, στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Φεβρουαρίου [2022]», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις αποδίδουν, αλλά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να φανεί ο πλήρης αντίκτυπός τους στη ρωσική οικονομία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε έξι δέσμες κυρώσεων που περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης βίζας σε Ρώσους ολιγάρχες και αξιωματούχους, ελέγχους εξαγωγών, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κεντρικών τραπεζών, αποσύνδεση τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT και απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου.

Ο Μπορέλ σημείωσε ότι αξιωματούχοι της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού, αλλά πρόσθεσε: «Δεν λέμε “νέο πακέτο”, αλλά βελτίωση της εφαρμογής των ήδη υφιστάμενων κυρώσεων».

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες και τις προτάσεις της [Ευρωπαϊκής] Επιτροπής για νέες κυρώσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρέλιους Λάντσμπεργκις.

«Αλλά όταν πρόκειται για προσωπικούς καταλόγους, θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε ως έναν ανοιχτό κατάλογο, όπου τα ονόματα θα μπορούσαν να προστεθούν μόλις έχουμε τα στοιχεία, χωρίς να περιμένουμε ένα νέο πακέτο», πρόσθεσε.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια ευρωπαϊκή μεταπολεμική στρατηγική», δήλωσε ο Λάντσμπεργκις, προσθέτοντας ότι πέρα από την εστίαση στο πώς θα τιμωρηθεί η Μόσχα, «οι προσπάθειες για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ΕΕ, για την ανοικοδόμησή της θα καθορίσουν την Ευρώπη».

Το ζήτημα της ενότητας

Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες είναι επιφυλακτικοί για το τι θα μπορούσε να σημαίνει η αύξηση του πληθωρισμού, των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων για την ενότητα της Ένωσης όσον αφορά τις κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν απέρριψε την ιδέα της κατάργησης των κυρώσεων: «Θα ήταν μοιραίο αν το κάναμε αυτό. Είναι η αξιοπιστία μας που διακυβεύεται».

«Κανονικά, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία, τον ΟΗΕ, για να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε. Αλλά δεν βρισκόμαστε σε μια κανονική εποχή. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου μετράνε οι νόμοι της ζούγκλας», είπε.

Επιπλέον, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει αρχίσει να διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, απειλώντας την ενεργειακή ασφάλεια χωρών όπως η βιομηχανική δύναμη της ΕΕ, η Γερμανία.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας αποθαρρύνει», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Άννα Λούερμαν.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο οικονομικά, πολιτικά, αλλά και με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε η Λούερμαν. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν οι κυρώσεις», πρόσθεσε η ίδια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν επίσης συνομιλίες μέσω βιντεοκλήσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος στις δηλώσεις του τους προέτρεψε να μην υποχωρήσουν στον Πούτιν.

«Το να υποχωρήσουμε και να υποκύψουμε στις απαιτήσεις του δεν θα λειτουργήσει, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Πρόκειται για παγίδα», δήλωσε ο Κουλέμπα.

«Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν περισσότερες φωνές που θα κλίνουν προς το Κρεμλίνο και θα ωθούν την κοινή γνώμη να δώσει στον Πούτιν αυτό που θέλει, ώστε να αφήσει την Ευρώπη ήσυχη», είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενεργά αυτές τις αφηγήσεις», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

 

Πηγή:euractiv.gr