Αδύναμη αγορά, σε μια μακρόσυρτη στασιμότητα. Είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε.

19 Ιουλίου 2022, 14:30 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Η αγορά παραμένει αδύναμη λόγω των διεθνών, των ευρωπαϊκών και των εγχώριων εξελίξεων. Η αδυναμία αυτή, προβάλλεται στην αξία των συναλλαγών. Αυτά τα πενιχρά επίπεδα συναλλαγών, όχι μόνο δε μπορούν να οδηγήσουν σε άνοδο, αλλά αδυνατούν να διατηρήσουν και τα παρόντα επίπεδα τιμών.

 

Οι εσωτερικές εξελίξεις, δεν θα είναι ικανές να βελτιώσουν την πορεία των τιμών. Εκτιμούμε ότι, ακόμη και μία θετική κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και αν οδηγήσει τις τιμές σε ελαφρά ανώτερα επίπεδα, πιθανότατα δε θα είναι ικανή να τις διατηρήσει στα επίπεδα εκείνα.

 

Διατηρούμε την άποψη ότι, η πληθωριστική κρίση, η οποία ενδεχομένως να εξελιχθεί και σε στασιμοπληθωριστική κρίση (υψηλός πληθωρισμός που συνδυάζεται με αρνητική ή ελαφρά θετική ανάπτυξη) θα διατηρηθεί ακόμη επί μακρόν. Οι αγορές θα μπορέσουν να κινηθούν ανοδικά, όταν διαφανεί (ή “υποψιαστούν” βάσιμα) ότι επίκειται το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη FED. Κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται βέβαια για τις συνεδριάσεις του Ιουλίου (27/7) ή του Σεπτεμβρίου (22/9). Είναι αμφίβολο εάν θα συμβεί στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου (2/11).

Κατά την άποψή μας, το δυσμενέστερο κλίμα στις αγορές, σ’ αυτή τη φάση, θα δημιουργηθεί ανάμεσα στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι τότε θα υπάρξουν και τα χαμηλότερα σημεία των αγορών. Η -μη απόλυτα τεκμηριωμένη, προς το παρόν- εκτίμησή μας είναι ότι, τα κατώτερα σημεία θα καταγραφούν γύρω στο Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε.

 

Αν θεωρήσουμε ότι, μέχρι τότε, θα υπάρξουν περίπου 85 έως 90 συνεδριάσεις, τότε εκτιμούμε ότι, την περίοδο εκείνη, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΓΔ δε θα “βυθιστεί” σε χαμηλότερα επίπεδα, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών, θα βρίσκεται περί τις 830 μονάδες και ότι, όταν υπάρξει “σήμα εισόδου”, αυτό θα δοθεί κάτω από τις 820 μονάδες. Αν αυτά συμβούν, θα πρόκειται για ένα ικανοποιητικό σήμα εισόδου, που θα επιτρέψει ικανοποιητικά κέρδη.

 

Αντίθετα από τα γραφόμενα σε άλλα site, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά. Πώς να υπάρξουν ευκαιρίες με αυτή την αβεβαιότητα και αυτό το ψυχολογικό κλίμα;

Ναι, ακόμη και στην παρούσα φάση, οι μετοχές πραγματοποιούν διακυμάνσεις, μερικές φορές αξιόλογες. Όμως, έχουμε αποσαφηνίσει ότι, είναι έξω από το πεδίο του δικού μας ενδιαφέροντος να “κυνηγάμε” μία αμφίβολη μέτρια βραχυχρόνια απόδοση, αφού κάτι τέτοιο έχει μεγάλο άγχος και μεγάλη αβεβαιότητα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, οι προσδοκίες δεν επαληθεύονται οι πράξεις καταλήγουν να είναι ζημιογόνες.

Επισημαίνουμε ότι, εμάς, δε μας πιέζει κανένας εργοδότης για να γράψουμε κάτι “φανταχτερό” που θα φέρει επισκέψεις και κλικς. Αποδεχόμαστε το γεγονός πως, όταν υποχωρεί η αγορά, υποχωρεί το ενδιαφέρον για το χώρο και υποχωρούν τα έσοδά μας. Όμως, όπως αποδείχθηκε και στην τελευταία μη επιτυχή είσοδο του “απόλυτου συστήματος”, μας στεναχωρεί αφάνταστα όταν, κάτι που γράφουμε μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε ζημιές. Έτσι, προσπαθούμε να είμαστε συντηρητικοί και να αποφεύγουμε το υψηλό ρίσκο και τις ζημιές.

 

Καλώς ή κακώς, μας έτυχε να ζούμε σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα χώρα, η οποία όμως έχει πολλά προβλήματα στη διακυβέρνησή της και στη διαχείριση της οικονομίας της. Μη μπορώντας να κάνουμε διαφορετικά, παρακολουθούμε τους “κύκλους” της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς και προσπαθούμε να τους εκμεταλλευτούμε, με ασφάλεια.

Επί χρόνια, ήδη από το 2018, μετά την επανέκδοση του περιοδικού, αναμέναμε τη “μεγάλη διόρθωση” των αγορών του εξωτερικού (κυρίως των ΗΠΑ), ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με αυτές, χωρίς τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης μπροστά μας. Κατά τα φαινόμενα, η ευκαιρία που ζητούσαμε, αυτό το διάστημα, δημιουργείται.