Φόβοι για στασιμοπληθωρισμό και ύφεση στην ισπανική οικονομία το 2023

20 Ιουλίου 2022, 10:46 | Εξωτερική Πολιτική

Φόβοι για στασιμοπληθωρισμό και ύφεση στην ισπανική οικονομία το 2023

Η ισπανική οικονομία θα υποστεί αισθητή συρρίκνωση το επόμενο έτος, τροφοδοτούμενη από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού ρεκόρ που προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προβλέπει μια νέα μελέτη του ισπανικού οικονομικού ιδρύματος Funcas, όπως αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές φαίνονται πιο θετικές για την οικονομία της ιβηρικής χώρας, με αφορμή μια καλή καλοκαιρινή περίοδο χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού μετά από δύο χρόνια «πανδημίας».

Στην τελευταία της έκθεση, η Funcas προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2022, η αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, στο 4,2%.

Τα ισπανικά νοικοκυριά θα αξιοποιήσουν τις καλά διαχειριζόμενες αποταμιεύσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να διαχειριστούν τις δαπάνες τους, ιδίως για διακοπές, γεγονός που θα επιτρέψει στην ιδιωτική κατανάλωση στην Ισπανία να συνεχίσει να συμβάλλει στη συνολική παραγωγή, τονίζει η Funcas.

Ωστόσο, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Το επόμενο έτος η ισπανική οικονομία θα γνωρίσει σημαντική επιβράδυνση στο 2%.

Το τέλος της ανάκαμψης του τουρισμού, η μείωση των εξαγωγών και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πιθανή έλλειψη προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα είναι μερικοί λόγοι πίσω από αυτό το αρνητικό σενάριο.

Η Funcas προβλέπει ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, ώστε να φθάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα, μόνο μέχρι το 2024, ένα χρόνο αργότερα σε σχέση με τα πιο αισιόδοξα σενάρια της κυβέρνησης.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινεί την ισπανική οικονομία. Με τις τιμές της ενέργειας να αναμένεται να αυξηθούν μέχρι την επόμενη άνοιξη, ο αποπληθωρισμός των τιμών κατανάλωσης θα κλείσει φέτος στο 8,8% και στο 5% το 2023, γεγονός που ανοίγει ένα σενάριο επικίνδυνου στασιμοπληθωρισμού, προβλέπει η μελέτη της Funcas.

Εάν η εγχώρια ζήτηση στην Ισπανία (και γενικά στην ΕΕ) μειωθεί μετά το καλοκαίρι, «θα βρισκόμαστε στα πρόθυρα της ύφεσης», δήλωσε ο διευθυντής των οικονομικών προοπτικών της Funcas, Ρέιμοντ Τόρες, τον οποίο επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Cinco Días.

 

Πηγή:euractiv.gr