ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Αυξημένες πωλήσεις στο α΄εξάμηνο - Πρόκληση για το έτος η διαχείριση του κόστους

04 Αυγούστου 2022, 09:40 | Χ&Α - 243

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Αυξημένες πωλήσεις στο α΄εξάμηνο - Πρόκληση για το έτος η διαχείριση του κόστους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ

 

Αυξημένες πωλήσεις στο α΄εξάμηνο - Πρόκληση για το έτος η διαχείριση του κόστους

 

Αυξημένες πωλήσεις, κατά 37,1% ανακοίνωσε ο Όμιλος ΕΛΤΟΝ, στο α΄εξάμηνο του 2022. Μολονότι οι θετικές αυτές επιδόσεις αφορούν σε όλες τις εταιρίες του Ομίλου εκτός της Ουκρανίας λόγω των γνωστών δυσμενών συνθηκών, αξίζει να αναφερθεί ότι με την ελεγχόμενη επανεκκίνηση των λειτουργιών που έλαβε χώρα στα μέσα Απριλίου, η Ουκρανική θυγατρική σημείωσε προοδευτική ενεργοποίηση των πωλήσεων, επιτυγχάνοντας να ανακτήσει για το α’ εξάμηνο 2022 το 66% του αντίστοιχου μεγέθους της περσινής συγκριτικής περιόδου. Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.

Υπενθυμίζουμε, ότι η θυγατρική του Ομίλου, στην Ουκρανία, δεν επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα, καθώς αποτελεί το 2% του κύκλου εργασιών και το 0,87% της κερδοφορίας.

 

Η διοίκηση έχει θέσει στόχο, να φτάσει τον κύκλο εργασιών στα € 200 εκατομμύρια (το 2021 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα €151,5 εκατομμύρια), ακολουθώντας ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο, στο οποίο εξετάζονται νέες εξαγορές στις χώρες που ήδη δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Σερβία και Τουρκία), αλλά και στην Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Ουγγαρία.

 

Από την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της εταιρίας, τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε -πλην του 2021- ότι τα μεγέθη της, κινούνται σταθερά με ήπιες αυξήσεις. Αυτό φαίνεται από τις δαπάνες λειτουργίας που αποτελούν σταθερά (από το 2016) το 11% των πωλήσεων και από τα έξοδα τόκων, που αποτελούν σταθερά περίπου το 1% των πωλήσεων. Οι ήπιες αυξήσεις παρατηρούνται στο μικτό και καθαρό περιθώριο κέρδους. Κατά το 2021, ο κύκλος εργασιών “ξέφυγε” από το στενό ευρών -€124 με €132 εκατομμυρίων- που  διαμόρφωνε τα τελευταία χρόνια, ενώ βελτιωσε όλες τις χρηματοοικονομικές σχέσεις που αναφέραμε παραπάνω, λόγω της έντονης οικονομικής δραστηριότητας.

 

Κύριος παράγοντας, για την εξέλιξη των φετινών αποτελεσμάτων, θα είναι η διαχείριση του κόστους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτού, εξαρτάται από την αποτίμηση των αποθεμάτων, το οποίο σχετίζεται άμεσα από την τιμή του πετρελαίου. Όσο η εταιρία, καταφέρνει να μετακυλύει την αύξηση στις τελικές τιμές και πουλάει πάνω από το κόστος θα είναι κερδισμένη.

Ως μία πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του 2022, μπορούμε να αναφέρουμε ότι, η εταιρία θα πετύχει, αν όχι την υπέρβαση, τουλάχιστον την προσέγγιση του στόχου των € 200 εκατομμυρίων στις πωλήσεις και θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα στην περαιτέρω μεγέθυνσή της.

Η εκτίμηση της κερδοφορίας της, είναι αρκετά δύσκολη, λόγω των ανακατατάξεων που προκαλούνται στο μικτό περιθώριο κέρδους, από τη διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών. Ως μία πρώτη εκτίμηση, μπορούμε να αναφέρουμε ότι θα κυμανθούν μεταξύ € 9,5 έως € 10,0 εκατομμύρια, εκτίμηση που όμως, μπορεί να αναθεωρηθεί σε ένα εύρος +/- 10%, κατά τους επόμενους μήνες.

Θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη άποψη για την εταιρία, όταν δημοσιευθούν τα πλήρη στοιχεία για το εξάμηνο του 2022. Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.