PHOENIX VEGA MEZZ: 25% απόδοση επιστρέφει στους μετόχους της η Phoenix Vega Mezz

04 Αυγούστου 2022, 11:50 | Χ&Α - 243

PHOENIX VEGA MEZZ: 25% απόδοση επιστρέφει στους μετόχους της η Phoenix Vega Mezz

 

 

 

 

 

 

 

 

PHOENIX VEGA MEZZ

 

25% απόδοση επιστρέφει στους μετόχους της η Phoenix Vega Mezz

 

Η μετοχή της εταιρία, Phoenix Vega Mezz (ΦΒΜΕΖΖ), την 12 Αυγούστου 2022, πρόκειται να κλείσει ένα χρόνο διαπραγμάτευσης, στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μέχρι στιγμής (τιμή της 29/7/2022), η απόδοση της φτάνει το 41,9%. Το υψηλό της περιόδου, σημειώθηκε την 10/12/2021 στα € 0,0744 και το χαμηλό την 27/8/2021 στα € 0,0357. Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης της, ο μέσος όρος πράξεων ανά ημέρα είναι 251, ο μέσος όγκος τεμαχίων είναι 3.683.414 τεμάχια και η μέση αξία είναι € 195.829,7.

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2021, με μοναδικό -αρχικά- μέτοχο την Πειραιώς Financial Holdings. Στη συνέχεια απέκτησε πολυμετοχική σύνθεση, η οποία αποτυπώνεται εδώ. Κύρια δραστηριότητά της είναι η κατοχή και διαχείριση ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξασφάλισης, οι οποίες εκδόθηκαν λόγω τιτλοποίησης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στην χρήση 2021, η εταιρία κατέγραψε έσοδα τόκους ύψους € 6,4 εκατομμύρια, οι δαπάνες λειτουργίας -οι οποίες αφορούν σε κάποια λειτουργικά και διαχειριστικά έξοδα- και τα χρηματοοικονομικά έξοδα κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς αθροιστικά αποτέλεσαν το 6% των εσόδων. Το καθαρό κέρδος της εταιρίας, ανήλθε στα € 5,0 εκατομμύρια.

Στο ενεργητικό της, το 87,5% αφορά στο χαρτοφυλάκιο των ομολογιών και το υπόλοιπο αφορά σε ταμειακά διαθέσιμα. Η εταιρία έχει μόνο βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, που αποτελούν το 0,79% του ενεργητικού.  Δείτε την οικονομική έκθεση, εδώ.

Στο πλαίσιο, της Γενικής Συνέλευσης της, η εταιρία ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους € 0,0144 ανά μετοχή, που με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής, διαμορφώνει μια απόδοση 25%. Σύμφωνα με τη διοίκηση η ανωτέρω επιστροφή θα ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο αφού λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.

 

Λόγω της πρόσφατης λειτουργίας της εταιρίας και της ύπαρξης, μόνο μιας οικονομικής έκθεσης, αλλά και της ιδιομορφίας της εταιρίας -καθώς παρόμοιες εταιρίες εμφανίζονται για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο- δεν μπορούμε ακόμα να κρίνουμε τα αποτελέσματα. Ωστόσο, διαμορφώνουμε μια θετική -πρώτη- άποψη και αξιολογείται θετικά το γεγονός, ότι στο πρώτο έτος δραστηριοποίησης της, προχώρηση στην “ανταμοιβή” των μετόχων της.

 

Έχουμε πάντα υπόψη μας, ότι η κερδοφορία της εταιρίας εξαρτάται από τον βαθμό εισπραξιμότητας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επί των οποίων έχουν εκδοθεί οι ομολογίες που έχει στο χαρτοφυλάκιο της. Η πορεία των εσόδων και των κερδών, μπορεί να εκπλήξει θετικά, όσο αυξάνεται ο βαθμός εξυπηρέτησης των δανείων.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.