«Ξεχάστε την “ειρήνη” υπό ρωσικούς όρους»

25 Ιουλίου 2022, 14:06 | Εξωτερική Πολιτική

«Ξεχάστε την “ειρήνη” υπό ρωσικούς όρους»

Διάφοροι Ρώσοι «φίλοι» και πληρεξούσιοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών της ΕΕ, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ζητούν διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο επιτιθέμενο. Παρόλα αυτά, ρεαλιστικά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος, λέει ο Ρομάν Ρουκομέντα.

Ο Ρομάν Ρουκομέντα είναι Ουκρανός πολιτικός αναλυτής. Αυτός είναι ο 60ος απολογισμός του για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η 151η ημέρα του πολέμου έφτασε στο τέλος της. Με συστήματα MLRS μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία κερδίζει την πρωτοβουλία και αρχίζει να αναγκάζει τη Ρωσία να υπερασπίζεται τις θέσεις της στα κατακτημένα εδάφη με συνεχείς βαριές απώλειες.

Αυτό εξάντλησε βαθιά τους πόρους του επιτιθέμενου, ιδίως σε όπλα και εξοπλισμό, και ανάγκασε τη Ρωσία να αναζητήσει επειγόντως τρόπους διαπραγματεύσεων για να αποφύγει την επερχόμενη στρατιωτική κατάρρευση.

Τα μεγάλα προβλήματα για τη Ρωσία εμφανίζονται τώρα στην κατακτημένη περιοχή της Χερσώνας, όπου οι Ρώσοι επιτιθέμενοι κινδυνεύουν να περικυκλωθούν και να καταστραφούν. Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχουν τώρα τις γέφυρες άλλων ποταμών του Δνείπερου με συστήματα MLRS και έχουν ήδη αποδείξει την υψηλή ακρίβειά τους.

Για το λόγο αυτό, παρατηρούμε πώς διάφοροι Ρώσοι «φίλοι» και πληρεξούσιοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολιτικών της ΕΕ, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ή άλλοι, αντιμετωπίζουν την ανάγκη διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο επιτιθέμενο.

Αλλά η Ρωσία δεν σέβεται ποτέ τις συνθήκες, τις συμφωνίες ή οποιαδήποτε άλλη διεθνή μορφή που υπογράφει. Το λαμπρότερο παράδειγμα για το πώς οι Ρώσοι τρομοκράτες σέβονται τον λόγο και την υπογραφή τους στο πλαίσιο διεθνών εγγράφων ήταν η επίθεση με ρουκέτες στο λιμάνι της Οδησσού, όπου αποθηκεύονται τα σιτηρά για περαιτέρω παραδόσεις στις παγκόσμιες αγορές, ώστε να αποφευχθεί η τεχνητή πείνα που προσπαθεί να προκαλέσει η Ρωσία.

Την προηγούμενη ημέρα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υπέγραψε το έγγραφο με τον ΟΗΕ και την Τουρκία, όπου αναφερόταν σαφώς ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί σε κανένα ουκρανικό λιμάνι που ασχολείται με τις εξαγωγές σιτηρών και τις λιμενικές υποδομές. Σε λιγότερο από μία ημέρα, η Ρωσία παραβίασε το έγγραφο που είχε υπογράψει την προηγούμενη ημέρα.

Αυτό δείχνει ότι καμία εμπιστοσύνη στη Ρωσία δεν είναι δυνατή, διότι αυτή η τρομοκρατική χώρα σέβεται μόνο τη βάναυση δύναμη και θα πρέπει να ηττηθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία και να τιμωρηθεί για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε εκεί.

Αν η Ευρώπη θέλει να σταματήσει τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με κάθε μέσο. Όλες οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους θα διακοπούν από τη Ρωσία και θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία της νέας επίθεσης εναντίον ευρωπαϊκών ή άλλων γειτονικών χωρών.

Η ουκρανική κοινωνία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι πολιτικοί γνωρίζουν απόλυτα ότι καμία συμφωνία με τη Ρωσία δεν είναι δυνατή μέχρι τη στρατιωτική μας νίκη, την απελευθέρωση όλων των εδαφών μας και την τιμωρία της Ρωσίας με αποζημιώσεις και ένα διεθνές δικαστήριο για τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου.

Για το λόγο αυτό, όλες οι κραυγές των «φίλων της Ρωσίας» μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών με αιτήματα «ειρήνης» προς την Ουκρανία είναι αντιπαραγωγικές και επικίνδυνες για την Ευρώπη. Η Ουκρανία θα σταθεί και θα πολεμήσει καθώς δεν θέλουμε να παραδώσουμε αυτόν τον πόλεμο στα παιδιά μας.

Ο μεγαλύτερος πόνος είναι στις πόλεις που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, όπως το Χάρκοβο ή το Μυκολάεφ. Για παράδειγμα, την Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού στις 20 Ιουλίου, μια ρωσική τρομοκρατική επίθεση στο Χάρκοβο σκότωσε τον 13χρονο Ντμίτρο, γιο της σκακίστριας και διεθνούς μάστερ (WIM) Βικτόρια Κουμπάτα.

Η αδελφή του, μαθήτρια της 9ης τάξης, τραυματίστηκε σοβαρά και οι γιατροί δίνουν μάχη για τη ζωή της. Ο πατέρας του αγοριού καθόταν και κρατούσε το χέρι του νεκρού γιου του για αρκετές ώρες.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία δεν θα ξεκινήσει καμία «ειρηνευτική» διαπραγμάτευση με τη Ρωσία παρά τις όποιες απαιτήσεις Ευρωπαίων ή άλλων πολιτικών. Παγκοσμίως, οι συνθήκες με τη Ρωσία δεν αξίζουν το χαρτί που υπογράφονται.

Και «ναι», οι Ρώσοι εισβολείς θα παραβιάσουν και πάλι τη συνθήκη για τα σιτηρά και θα επιτεθούν στα ουκρανικά λιμάνια. Παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο και όλα τα έγγραφα που υπογράφουν. Το κάνουν συστηματικά από την αρχή της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Μέχρι η Ουκρανία, η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και η διεθνής κοινότητα να τους σταματήσουν.

 

Πηγή:euractiv.gr