Νέα χαμηλά 52 εβδομάδων από 45 μετοχές σημειώθηκαν τον Ιούλιο

27 Ιουλίου 2022, 11:54 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Νέα χαμηλά 52 εβδομάδων από 45 μετοχές σημειωθηκαν τον Ιούλιο

 

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, μόνο η ΛΑΒΙ κατέγραψε νέο υψηλό 52 εβδομάδων, ενώ καμία μετοχή δεν διαμόρφωσε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.

Από τον πίνακα των Υψηλών/Χαμηλών 52 εβδομάδων (εδώ), παρατηρούμε, πως την τελευταία εβδομάδα, έχει μειωθεί ο ρυθμός με τον οποίο διαμορφώνονται νέα χαμηλά και υψηλά 52 εβδομάδων. Ωστόσο, στο γενικότερο πλαίσιο, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες -από την έναρξη δηλαδή του πολέμου- οι μετοχές που διαμορφώνουν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων υπερτερούν σε σχέση με τις μετοχές που διαμορφώνουν νέα υψηλά.

Κατά το διάστημα αυτό η κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν κυρίως πτωτική με μικρή αξία συναλλαγών καθημερινά. Σημειώνουμε ότι από την αρχή του έτους, μέχρι την 5/7/2022, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 7,2%.

 

Ένας γενικός κανόνας των αγορών αναφέρει ότι, όταν οι μετοχές εμφανίζουν “νέα υψηλά κλεισίματα 52 εβδομάδων”, πρόκειται για ένα θετικό γεγονός, τόσο για τη μετοχή, όσο και για το σύνολο της αγοράς. Όταν συνυπάρχουν πολλά “νέα υψηλά”, σημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε μία καλή (ανοδική) κατάσταση. Όταν, καθημερινά, ο αριθμός των υψηλών αυξάνεται, σημαίνει ότι αυξάνεται η “υγεία” της αγορά.

Τα αντίθετα μηνύματα δίδονται όταν εμφανίζονται “νέα χαμηλά κλεισίματα 52 εβδομάδων”. Αυτό σημαίνει αδυναμία και ασθένεια και δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για την αγορά.

 

Πιο συγκεκριμένα, σε επίπεδο μετοχών, κατά το διάστημα του Ιουλίου, μόνο πέντε μετοχές έχουν σημειώσει υψηλό 52 εβδομάδων (ΛΑΒΙ, ΚΡΕΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ,ΜΑΘΙΟ, ΜΕΒΑ), ενώ 45 μετοχές έχουν καταγράψει έστω και ένα χαμηλό 52 εβδομάδων.