ENTERSOFT: Ενισχύεται η συμμετοχή της Ρουμανίας στο κύκλο εργασιών

04 Αυγούστου 2022, 09:50 | Χ&Α - 243

ENTERSOFT: Ενισχύεται η συμμετοχή της Ρουμανίας στο κύκλο εργασιών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ENTERSOFT

 

Ενισχύεται η συμμετοχή της Ρουμανίας στο κύκλο εργασιών

 

Αύξηση εσόδων κατά 16,1%, από τα € 12,6 εκατομμύρια στα € 14,6 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2022 εμφανίσε, ο Όμιλος Entersoft. Παράλληλα, το EBITDA, διαμορφώθηκε στα € 4,6 εκατ. από € 5,3 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας πτώση 12,8%.

Όπως σημειώνεται και στο δελτίο τύπου, η αύξηση των εσόδων προήλθε κατά το ήμισυ (50%) οργανικά και κατά το υπόλοιπο από την εξαγορά των LogOn (εξαγορά τον Ιανουάριο του 2022) και Bit Software (εξαγορά τον Μάιο του 2022).

Κατά το α’ εξάμηνο διαπιστώθηκε σημαντική ανάπτυξη των εσόδων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και ιδιαίτερα στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, που κατέγραψε οργανική ανάπτυξη 31%  σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2021.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε αναβολή αρκετών αποφάσεων από επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις που εν μέρει είχε να κάνει με τη δυσμενή συγκυρία και εν μέρει με την αναμονή προκήρυξης έργων ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το νέο ΕΣΠΑ.

 

Μία πολύ σημαντική κίνηση του Ομίλου, κατά το β΄τρίμηνο, ήταν η κατά 75% εξαγορά της BIT Software (πάροχος επιχειρηματικού λογισμικού), στη Ρουμανία. Όπως τονίζει και η διοίκηση, η εξαγορά ουσιαστικά διπλασιάζει την αγορά στην οποία απευθύνεται η Entersoft. Τα έσοδα της BIT Software για το 2021 ήταν περίπου € 3,2 εκατομμύρια και € 300 χιλιάδες EBITDA. Η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό, (εδώ)

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2021, σημειώνεται ότι μετά την εγχώρια αγορά -που αποτελεί περίπου το 90% των συνολικών εσόδων- την μεγαλύτερη συμμετοχή έχει η αγορά της Ρουμανίας κατά 4,3% και το υπόλοιπο 5,7% προέρχεται από την Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από λοιπες χώρες της Ε.Ε και από τρίτες χώρες. Μετά την εξαγορά της BIT Software, πρόκειται να δούμε την αγορά της Ρουμανίας, να συμμετέχει στον κύκλο εργασιών, με μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ, με βάση τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων, η συμμετοχή των αγορών του εξωτερικού (αρχικά της Ρουμανίας και στη συνέχεια της Βουλγαρίας), μπορεί να αυξηθεί σημαντικά στα πλαίσια της επόμενης 5ετίας.

 

Ο “αλγόριθμος για την επιτυχία”, όπως τον παρουσιάζει η Entersoft, είναι η ανάπτυξη των συστημάτων ERP σε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και κατ΄επέκταση η αύξηση του μεριδίου αγοράς, η εξαγορά κι άλλων μικρών εταιριών με εξειδικευμένα προϊόντα και ποιοτικό πελατολόγιο, η παροχή πολλαπλών λύσεων για όλους τους πελάτες και τέλος η επανάληψη όλων των παραπάνω σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στην Ρουμανία.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή καταγράφει απώλειες 30,9% από την αρχή του έτους (τιμές 25/7/2022). Σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, την 30/6/2022, η μετοχή βρισκόταν σε 20 χαρτοφυλάκια από 22 την 31/3/2022 και την 31/12/2022.

Αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς, τον κλάδο της πληροφορικής ως “άφθαρτο” καθώς η φύση της δραστηριότητας του, δεν επηρεάζεται, από την ενεργειακή κρίση όπως επηρεάζονται οι βιομηχανικές εταιρίες, ενώ παράλληλα η ανάγκη για ψηφιοποίηση των εργασιών είναι ακόμα αρκετά μεγάλη.

Θετικός παράγοντας για τον Όμιλο, τα 63 έργα ψηφιοποίησης, που θα προκηρυχθούν μέχρι την άνοιξη του 2023. (εδώ)

 

Καθώς η μεγέθυνση της εταιρίας κατά το α’ εξάμηνο ήταν χαμηλή (μόλις 8,0% σε συγκρίσιμα μεγέθη), αλλά και λόγω της συνέχισης των δυσκολιών στην οικονομία, εκτιμούμε ότι, η εγγραφή πωλήσεων και κερδών, θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση σε σχέση με άλλες χρονιές -ήδη αυτό φάνηκε από τη μείωση του περιθωρίου EBIDTA (σε 31,5% από 37,3% για το σύνολο του 2021). Συνεπώς, για τη χρήση του 2022, θα αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας, για τις πωλήσεις σε € 29 εκατ. (από € 31 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη σε € 6,5 εκατ. (από € 8,1 εκατ.).

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ και το δελτίο τύπου εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.