INTRACOM HOLDINGS: Γεμάτο ταμείο και σχήμα “venture capital” δημιουργεί ο Σωκράτης Κόκκαλης

04 Αυγούστου 2022, 11:35 | Χ&Α - 243

INTRACOM HOLDINGS: Γεμάτο ταμείο και σχήμα “venture capital” δημιουργεί ο Σωκράτης Κόκκαλης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INTRACOM HOLDINGS

 

Γεμάτο ταμείο και σχήμα “venture capital” δημιουργεί ο Σωκράτης Κόκκαλης

 

Όπως είχαμε εκφράσει και σε προηγούμενο τεύχος μας (εδώ), ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, σε ηλικία πλέον 83 ετών, έχοντας αποσυρθεί από την πολιτικο-επιχειρηματική "επικαιρότητα", δεν έχει ούτε το χρόνο, ούτε τις ικανότητες, αλλά ούτε και τη διάθεση να επιχειρήσει την ανόρθωση της -κάποτε- κραταιάς και υψηλά κερδοφόρας εταιρίας του. Οι τελευταίες κινήσεις της διοίκησης, δείχνουν ότι ο κ. Κόκκαλης, προσπαθεί να ρευστοποιήσει τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, για να μειώσει τον πολύ υψηλό δανεισμό του Ομίλου και να γεμίσει το ταμείο για τους διαδόχους του, σε ένα νέο σχήμα, που θα μοιάζει με εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital). Η υπόθεση που είχαμε εκφράσει πριν από αρκετό καιρό, έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα αντιληπτή και αναφέρεται πλέον και στα ΜΜΕ.

 

Λίγο πριν το τέλος του 2021, η διοίκηση της Intracom, ολοκλήρωσε την πώληση του 91,74% Intrasoft International, στην Netcompany. Το τίμημα για το σύνολο των μετοχών της Intrasoft ανήλθε στα €184,6 εκατομμύρια, το οποίο περιελάμβανε καταβολή μετρητών ύψους € 166,6 εκατ. και μεταβίβαση μετοχών της Netcompany, αξίας € 18 εκατομμυρίων.

Σημειώνεται, πως το 2021, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας ανήλθαν στα € 216,5 εκατομμύρια από € 83 εκατομμύρια το 2020. Η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, διαμόρφωσε θετικό καθαρό δανεισμό για τον Όμιλο -μετά από αρκετά χρόνια- ύψους € 48,2 εκατομμύρια.

Στις αρχές του Ιουλίου, ολοκληρώθηκε και η πώληση του 31,7% της Intrakat, στην εταιρία Winex Investments Limited, εταιρία συμφερώνοντων των κυρίων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε στα € 70,2 εκατομμύρια.

Ύστερα από την τελευταία κίνηση πώλησης, δημοσιεύματα στον τύπο ανέφεραν ότι η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και για την πώληση της Intracom Defence. Ωστόσο, η διοίκηση τα διέψευσε, σε απάντηση της, προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συνεπώς, ο Όμιλος Intracom, αυτή τη στιγμή κατέχει τις εταιρίες Intracom Defence (προμηθευτής αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων) και την Intradevelopment (ανάπτυξη ακινήτων, χωρίς αξιόλογη δραστηριότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα).

 

Καθώς η διοίκηση ξεκίνησε να ακολουθεί την στρατηγική της απλοποίησης του Ομίλου, εκτιμούμε ότι, ενδεχομένως στο μέλλον θα ακολουθήσει και η πώληση της Intracom Defence.

Σημειώνουμε ότι η Intracom Defence, το 2021 διαμόρφωσε κύκλο εργασιών ύψους € 59,6 εκατομμυρίων (το 44,1% των πωλήσεων του Ομίλου), με το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της να προέρχεται από το εξωτερικό (μόνο το 5% προέρχεται από την ελληνική αγορά) και τα καθαρά κέρδου έφτασαν τις 634 χιλιάδες.

 

Έχει νόημα η επένδυση στη μετοχή της Ιντρακόμ; Κατ’ αρχάς, εκτιμούμε ότι, στην επόμενη λογιστική κατάσταση, η εταιρία θα “δείξει” ταμείο (ή θετικό καθαρό δανεισμό), που θα κυμαίνεται κοντά στα 110 έως 120 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα περιουσιακά της στοιχεία θα είναι, οι δύο εναπομείνασες εταιρίες και τυχόν πάγιά της. Σήμερα, η αγορά αποτιμά αυτό το σχήμα, περί τα € 150 εκατομμύρια. Θα μπορούσαμε να εκφράσουμε ότι η αποτίμηση αυτή είναι αρκετά “δίκαιη”. Όμως, θα έχει προοπτικές ως “venture capital’; Θα εξαρτηθεί από τους διαχειριστές της, μεταξύ των οποίων βέβαια, ο κ. Κόκκαλης δε θα μπορούσε να έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Συμπερασματικά, η μετοχή, σήμερα, δε συνιστά “ευκαιρία”. Θα πρέπει να περιμένουμε το πώς θα είναι η “επόμενη μέρα” και ποιές θα είναι οι επιχειρηματικές κινήσεις του σχήματος, μέσα από τη νέα φυσιογνωμία του.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή ακολουθεί πτωτική πορεία από τον Αύγουστο του 2021 όπου κορύφωσε στα € 2,5 (υψηλό 11ετίας). Από την αρχή του έτους, σημειώνει πτώση 1,5% (τιμή 21/7/2022) και -24,7% από το υψηλό του Αυγούστου 2021. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την 30/6/2022, η μετοχή βρισκόταν σε 4 χαρτοφυλάκια έναντι 5 την 31/12/2021, σε αντίθεση με την μετοχή της Intrakat, η οποία κατέχεται σε 17 χαρτοφυλάκια ένανι 2 την 31/12/2021.

 

Δείτε τον πίνακα με τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.