Νέες εισαγωγές: Ένα “κακό” ξεκίνημα

04 Αυγούστου 2022, 12:20 | Χ&Α - 243

Νέες εισαγωγές: Ένα “κακό” ξεκίνημα

 

 

 

 

 

 

Νέες εισαγωγές: Ένα “κακό” ξεκίνημα

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, για να αναπτυχθεί, χρειάζεται περισσότερες διαπραγματευόμενες εταιρίες. Μετά την οικειοθελή αποχώρηση ή τη διαγραφή 154 εταιριών, κατά το διάστημα από το 2009 έως και σήμερα, στο Χρηματιστήριο έχουν απομείνει μόλις 140 διαπραγματευόμενες εταιρίες (δεν υπολογίζουμε τις 9 εταιρίες, οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης). Πρόσφατα, μετά από χρόνια, έγινε ένα βήμα, με την εισαγωγή δύο νέων εταιριών, της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ και της DIMAND AE.

Όμως, οι πρώτες μέρες διαπραγμάτευσης, έδειξαν ότι, οι εταιρίες αυτές, δεν ήταν του είδους που χρειαζόταν η αγορά για να εισέλθει σε μία νέα περίοδο εισαγωγών, οι οποίες θα ενθουσίαζαν το επενδυτικό κοινό, ώστε να συμμετέχει χωρίς πολλούς ενδοιασμούς και στις δημόσιες εγγραφές που, σε κάποια φάση, θα ακολουθήσουν.

Η μεν ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ, εισήχθη στο Χρηματιστήριο, μετά από αρκετές αναβολές, εξαντλώντας τα περιθώρια και την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία, σε νέα καθυστέρηση ήταν διατεθειμένη να αφαιρέσει από την εταιρία τον τίτλο της ΑΕΕΑΠ -και όλα τα φορολογικά οφέλη που ο τίτλος αυτός συνεπάγεται. Η μετοχή δεν “ενθουσίασε” και δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού. Κατά τις πρώτες 35 ημέρες διαπραγμάτευσής της (εισήχθη την 14/6/2022, με τιμή εισαγωγής τα € 2,25), η ανώτατη τιμή που πέτυχε η μετοχή ήταν τα € 2,258 (κατά τη δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης) και η κατώτατη τα € 2,00. Η μετοχή κάνει ελάχιστες συναλλαγές (με εξαίρεση τις δύο πρώτες μέρες από την εισαγωγή της, ο μέσος όρος των ημερήσιων συναλλαγών φτάνει στις 5.181 μετοχές), ενώ κατά το διάστημα από την εισαγωγή της, έχουν υπάρξει 8 συνεδριάσεις χωρίς συναλλαγές. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα “κακό” ξεκίνημα, που η μετοχή θα βρίσκει για μεγάλο διάστημα μπροστά της.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

Η εισαγωγή της εταιρίας DIMAND AE, στο Χρηματιστήριο, ήταν αιφνίδια. Εισήχθη, κατά γενική ομολογία σε ψηλή τιμή, συνοδευόμενη από έναν έντονο -και ομολογουμένως πετυχημένο- επικοινωνιακό “βομβαρδισμό”. Όμως, ούτε αυτή η μετοχή είχε μια θετική πορεία. Κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, στις 6/7/2022, έκλεισε στα € 14,40 (τιμή εισαγωγής: € 15,00). Από τότε, η υψηλότερη τιμή που πέτυχε ήταν τα € 15,048 και η χαμηλότερη, τα € 14,40. Κατά τις τελευταίες μέρες, η μετοχή κλείνει καθημερινά, στα € 15,00, δηλαδή στο επίπεδο της τιμής εισαγωγής της. Η μέση τιμή κλεισιμάτων, από την ημέρα της εισαγωγής της είναι τα € 14,864, ενώ ο μέσος όρος των ημερησίων συναλλαγών της, φτάνει στις 32.101 μετοχές.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η μετοχή, “μαζεύεται”. Αυτό όντως θα μπορούσε να ισχύει, αφού μπορούμε να διακρίνουμε μερικά “πακέτα” που συναλλάχθηκαν κατά τις προηγούμενες μέρες (εδώ), ενώ παράλληλα, η εταιρία αναπτύσσει μία έντονη επιχειρηματική δράση. Όμως, η παραμονή στην τιμή της εισαγωγής της, ή και κάτω απ’ αυτή, δεν είναι θετικό, ούτε για τη μετοχή, αλλά ούτε και για την αγορά.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

Να θυμίσουμε ότι, όταν το έτος 1990 ξεκινούσε ο μεγάλος κύκλος ανόδου του ελληνικού Χρηματιστηρίου, της δεκαετίας του 1990, η πρώτη εισαγωγή που έγινε ήταν για τη μετοχή της Βαλκάν Εξπόρτ. Υπήρχε υπερκάλυψη στη δημόσια εγγραφή και όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, η μετοχή έδωσε αμέσως πολύ μεγάλα κέρδη. Ακολούθησε η μετοχή της Manuli Hellas (αργότερα μετονομάστηκε σε Alcatel Hellas και στη συνέχεια σε Nexans), η οποία συγκέντρωσε τόσες πολλές προεγγραφές, ώστε τελικά, ο κάθε νέος μέτοχος έλαβε μόλις από 10 μετοχές. Και η τιμή της μετοχής, κατά τις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσης, απογειώθηκε. Έτσι όμως, δημιουργήθηκε μία θετική προδιάθεση και ατμόσφαιρα για τις δημόσιες εγγραφές, γεγονός που έφερε πολλούς νέους επενδυτές στο Χρηματιστήριο, αλλά και επέτρεψε την είσοδο ενός μεγάλου αριθμού εταιριών στη χρηματιστηριακή αγορά, καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 (συνολικά, μεταξύ των ετών 1990 και 2000, εισήχθηκαν στο Χρηματιστήριο, 268 νέες εταιρίες).

 

Παρά τα προβλήματα στο διεθνές περιβάλλον και τη οικονομία, το ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να βρεθεί σε μία καλή φάση και να συνεχίσει την πορεία ανάκαμψης και ανόδου που ξεκίνησε στα προηγούμενα χρόνια. Όμως, για να το πετύχει αυτό και για να αρχίσει να επιστρέφει το κοινό στο χρηματιστηριακό χώρο, θα πρέπει να υπάρξουν πολλές και πετυχημένες εισαγωγές νέων εταιριών.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.