Υπήρξε ένα “καλό” β’ τρίμηνο

04 Αυγούστου 2022, 08:20 | Χ&Α - 243

Υπήρξε ένα “καλό” β’ τρίμηνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπήρξε ένα “καλό” β’ τρίμηνο

 

Κατά το β’ τρίμηνο του έτους, η πορεία της οικονομίας, δείχνει να υπήρξε καλύτερη απ’ ότι αναμενόταν όταν ξεκινούσε. Σ’ αυτό βοήθησαν το ισχυρό τουριστικό ρεύμα, η γενικότερη καλή πορεία της παραγωγής, των επενδύσεων και της αγοράς, η καλή πορεία των δημοσίων εσόδων, η απομάκρυνση του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών και η ασφάλεια που, έμπρακτα πλέον, παρέχει η ΕΚΤ, προς την ελληνική Κυβέρνηση στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους της.

Έχοντας καταγράψει ανάπτυξη κατά 2,3% στο α’ τρίμηνο του έτους, μετά από ένα “καλό” β’ εξάμηνο, είναι πολύ πιθανό, η τελική επίδοση της οικονομίας, για το σύνολο του έτους, να ξεπεράσει το ποσοστό ανάπτυξης του 3,5% έως 3,7% που αναμένεται.

Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μία μεγάλη “νίκη”, κάτι που ίσως προεξοφλεί και η χρηματιστηριακή αγορά, στην παρούσα φάση.

Βέβαια, οι διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, μας προδιαθέτουν για ένα δύσκολο χειμώνα και ενδεχομένως για ένα “δύσκολο” 2023, αφού, αν πολλά ευρωπαϊκά κράτη διολισθήσουν σε ύφεση, αυτό θα επιδράσει στην ελληνική οικονομία και θα έχει επιπτώσεις και στο δ’ τρίμηνο, αλλά και στα πρώτα -κρίσιμα- τρίμηνα του 2023.

 

Γενικά όμως, ας μείνουμε με την εικόνα ότι, προς το παρόν, η κατάσταση δεν έχει “ξεφύγει” και ότι, παρά τις δυσκολίες, η οικονομία κινείται θετικά.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.