6η συνεχόμενη άνοδος - Πιθανό σήμα εισόδου από το “απόλυτο σύστημα”

02 Αυγούστου 2022, 18:46 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Κάτι που πάντα μου άρεσε στη δουλειά του χρηματοοικονομικού / χρηματιστηριακού αναλυτή, είναι το εύρος των θεμάτων που πρέπει να παρακολουθείς, αφού, πολύ συχνά, κάτι “εξωτικό” απασχολεί τις χρηματιστηριακές αγορές και επηρεάζει την πορεία τους. Θυμάμαι, να παρακολουθώ τις συνεδριάσεις της ρωσικής Δούμα (κοινοβούλιο) το 1992 και το 1998, τις διαπραγματεύσεις στο Σεράγεβο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, την εισβολή των αμερικανών στο Ιράκ, το 1991 και το 2003, τη δραματική συνάντηση μεταξύ των τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη για τη διάσωση της Lehman Brothers το 2008, ή τις αναρίθμητες συνεδριάσεις του Eurogroup για τη διάσωση της Ελλάδας.

 

Σήμερα, παρακολουθούσα επί ώρα, από το FlightRadar24, το αεροπλάνο της κας Νάνσυ Πελόζι, προέδρου της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία, αψηφώντας κάθε κίνδυνο και διακινδυνεύοντας πολύ σοβαρές αντιδράσεις από την Κίνα, έκανε του κεφαλιού της και επισκέφτηκε την Ταϊβάν.

Βέβαια, με την κίνηση αυτή καταστρέφει κάθε σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και κάθε προσπάθεια που κατέβαλε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, για τη μείωση των δασμών, στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, θα αυξήσει τις παραγγελίες οπλικών συστημάτων των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, όσο και από τις χώρες της ΝΑ Ασίας, αφού βλέπουν ότι, ο πόλεμος στην Ταϊβάν, έρχεται όλο και πιο γρήγορα.

 

Ο κόσμος χωρίζεται ταχύτατα και αλλάζει δραματικά. Αυτό, όσο και αν δε μπορούμε να το δούμε σήμερα, κατά τα επόμενα χρόνια, θα έχει σημαντικές επιδράσεις, τόσο στην παγκόσμια ανάπτυξη, όσο και στις χρηματιστηριακές αγορές.

 

Οι αγορές στις ΗΠΑ, δεν αντέδρασαν σημαντικά, στο “δύσκολο” επεισόδιο που δημιουργείται μεταξύ των δύο μεγάλων χωρών. Αντέδρασαν όμως τα ομόλογα, όπου η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων του 2ετούς και του 10ετούς, έχει πλέον φτάσει στο -0,33%, απόσταση που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί, από τον Αύγουστο του 2000 (εδώ).

 

Η αγορά της Αθήνας κινήθηκε και σήμερα ανοδικά. Ήταν η 6η συνεχόμενη άνοδος. Κατά τις 6 αυτές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 4,94%. Δεν είναι μεγάλη άνοδος, όμως είναι άνοδος, μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Παράλληλα όμως, ήταν η 11η άνοδος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, μία επίδοση εντυπωσιακή. Κατά το διάστημα από την 15/7/2022 μέχρι και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 9,46%.

 

Η εξέλιξη αυτή, μη αναμενόμενη από μας, ανατρέπει την πτωτική πορεία που είχε λάβει η αγορά από το Φεβρουάριο και, ενδεχομένως, δημιουργεί νέες προοπτικές.

 

Από την πλευρά μας, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, τα προβλήματα των οικονομιών θα επηρεάσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες και έχουμε εξηγήσει πολλές φορές το γιατί. Το ίδιο κάνουμε και στις σελίδες του τεύχους του Αυγούστου (εκτιμούμε ότι θα κυκλοφορήσει αύριο το βράδυ, ή, το αργότερο, την Πέμπτη το πρωί).

Εν τούτοις, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το σήμα του “απόλυτου συστήματος”, εάν τελικά υπάρξει τέτοιο.

Σήμερα, η απόσταση μεταξύ του ΓΔ (869,82 μονάδες) και της καμπύλης του ΚΜΟ-200 (884,84 μονάδες) έχει μειωθεί στο 1,73%, δηλαδή, ένα “σήμα εισόδου”, βρίσκεται σε “απόσταση βολής”.

Αύριο, πριν από το άνοιγμα της αγοράς, θα αναφέρουμε τις μετοχές τις οποίες θα αγοράσουμε, στην περίπτωση που υπάρξει σήμα εισόδου.

 

Καλό σας απόγευμα.